213

Vânzările directe de lapte crud către consumatorul final

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (max. 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml) prevăzute de legislaţie. Vânzările directe de lapte crud către consumatorul final se derulează în continuare în baza prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008. Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final, sau prelucrării în brânzeturi trebuie să provină numai de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui. Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei. Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli, în pieţele agroalimentare şi în târguri, se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008. Laptele şi brânzeturile obţinute de către producătorii agricoli trebuie să fie sigure pentru sănătatea consumatorilor. Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea pieţelor agroalimentare vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare pentru transportul, depozitarea  şi comercializarea laptelui şi a brânzeturilor obţinute de producătorii agricoli. De asemenea, vânzările directe de lapte crud către consumatorul final prin intermediul automatelor sunt reglementate prin Ordinul ANSVSA nr. 55/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitare veterinare în care poate fi efectuată vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor. Livrarea laptelui crud la unităţile de procesare lapte direct sau prin intermediul centrelor de colectare lapte. Având în vedere finalizarea perioadei de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud materie primă, laptele livrat la procesare trebuie să fie conform cu cerinţele de calitate privind numărul total de germeni şi de celule somatice, începând cu 01.01.2014. Din totalul celor 64 unităţi de procesare lapte care au beneficiat de perioadă de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare: - 51 unităţi de procesare lapte procesează lapte conform şi au fost publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unităţi aprobate pentru schimburi intracomunitare, Secţiunea 9 – Lapte crud şi produse lactate; - 13 unităţi de procesare lapte au fost închise, pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare. Prin urmare, toate unităţile care au beneficiat de tranziţie, pentru a procesa lapte conform şi neconform până la 31.12.2013, procesează în prezent numai lapte conform. În prezent, în România există 168 de unităţi de procesare lapte autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare publicate pe site-ul ANSVSA, la rubrica unităţi aprobate pentru schimburi intracomunitare, Secţiunea 9 – Lapte crud şi produse lactate. Totodată, în situaţia în care se va depista lapte neconform, unităţile de procesare lapte au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile, în conformitate cu legislaţia europeană. În acest sens, ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileşte condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care poate fi efectuată procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numărul de germeni şi de celule somatice în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile. (Serviciul Comunicare al ANSVSA)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2