206
Este vorba despre dolomita aflata in zona Delnita din Harghita, zacamant aflat in administrarea Exploatarii Miniere Harghita. Dolomita este un component dublu de calciu si magneziu dar particularitatea deosebita a dolomitei de la Delnita este aceea ca, spre deosebire de cea cristalina, ceasta este una amorfa. Acest lucru se traduce printr-o legatura mult mai slaba intre ionii de calciu si magneziu, lucru care favorizeaza descompunerea si asimilarea mult mai rapida in sucul gastric al animalelor. Pornind de la aceasta particularitate, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor – Balotesti, (ICDCB-Balotesti) a desfasurat un studiu comparativ pe un lot experimental si unul martor de vaci de lapte (timp de 11 luni) dar si pe loturi de vitei (pe o perioada de 6 luni) pentru a vedea care sunt efectele dolomitei amorfe. Efectele asupra vacilor de lapte Pentru vacile aflate in perioada de lactatie, calciul este un element foarte important, ce trebuie supliment corespunzator in cantitati optime. Dupa cum explica doctor chimist Maria Serdaru, cercetator stiintific in cadrul ICDCB-Balotesti, pe perioada de lactatie, pentru sinteza laptelui, se preia calciu din oase. In conditiile in care alimentatia nu furnizeaza o cantitate suficienta de calciu, atunci are loc o depreciere a starii de sanatate a animalului si aparitia febrei vitulere. Oferind aceasta sursa naturala, aceste efecte negative au fost inlaturate si, mai mult decat atat s-a constat o imbunatatire a starii de sanatate a animalelor in sensul ca acestea au devenit mult mai viguroase, aspectul lor fizic a devenit mult mai atractiv. De asemenea, dezvoltarea embrionara a viteilor a fost mult mai buna si, mai ales, au fost inlaturate fatarile distocice (anormale) la juninci. Aceasta inseamna ca, daca la fatare, viteii sunt prea mari, vaca are probleme si de cele mai multe ori este necesara o interventie chirurgicala. Aceste probleme au disparut in totalitate la vacile a caror hrana a fost suplimentata cu dolomita amorfa. Lapte mai mult si mai gras In ceea ce priveste productia de lapte, dupa 11 luni de administrare a suplimentului natural, lotul experimental s-a distantat semnificativ fata de lotul martor, diferenta de productivitate fiind de 1,5 litri de lapte in plus pe zi, pe cap de vaca furajata. In paralel s-au efectuat testari de calitate a laptelui produs. S-a constatat astfel o crestere a continutului de grasime cu 0,5 grame % explica Maria Serdaru. Acest lucru se traduce printr-o bonificatie suplimentara a crescatorului de vaci de lapte. O confirmare in acest sens vine din partea lui Manea Gabriel, detinatorul unei ferme de 55 de vaci de lapte in Satu Mare, care a utilizat dolomita amorfa in hrana animalelor. Dupa cum declara acesta, in urma efectelor benefice ale dolomitei amorfe de la Exploatarea Miniera Harghita, a obtinut o crestere cu 7 bani la pretul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/l la 1,45 RON/l, ca bonus de calitate superioara. Vitei mai mari si mai sanatosi La vitei, rezultatele studiului au fost la fel de surprinzatoare. Astfel, s-a constatat faptul ca prin administrarea minereului natural s-a obtinut un spor de crestere cu 26% mai mare decat la viteii carora li s-a furnizat calciu si magneziu obisnuite. Dupa cum explica Maria Serdaru, acest lucru inseamna un spor zilnic de 211 grame/cap dupa 6 luni de suplimentare. Un alt lucru surprinzator constatat la analize a fost legat de faptul ca dolomita de la Delnita a favorizat metabolizarea fosforului din furaje ceea ce este un lucru extraordinar avand in vedere rolul acestuia. Efecte benefice si pentru puii de carne Un studiu similar asupra efectelor dolomitei amorfe de la Delnita a fost realizat si pe un lot de 600 de pui de carne, impartiti in lot martor si lot experimental. Efectuat tot in cadrul ICDCB-Balotesti, rezultatele finale ale studiului arata ca hranirea puilor de carne cu dolomita amorfa, ca sursa de calciu si magneziu, modifica semnificativ greutatile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la varsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 de zile, respectiv 4.18% la 42 de zile. Sporul mediu zilnic de crestere a fost mai mare cu 4,25% la lotul de pui furajat cu dolomita amorfa. De asemenea, consumul specific (rata de conversie a furajului in spor) a fost mai mic cu 5,71% la lotul de pui furajat cu dolomita amorfa, comparativ cu lotul martor. Minereul este comercializata de catre Exploatarea Miniera Harghita sub denumirea DEL-CA-MAG. Comandati produsul la tel: 0745.314.914 Informatii la: 0744.101.287 / 0724.264.482 Rezultatele studiilor pot fi consultate pe www.emharghita.ro