Repere

328

Workshop-ul organizat pe tema Legii Laptelui, încă un pas spre armonizarea intereselor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Luni, 13 martie a.c., la București, a avut loc workshop-ul cu tema ”Norme de aplicare a Legii Laptelui-Consens între procesatori, comercianți și autorități. Evenimentul a fost organizat de ageția infoGROUP și revista Meat.Milk, în parteneriat cu AMRCR.

La întâlnirea la care au fost prezenți exclusiv specialiști de pe lanțul alimentar cu lapte și lactate, au participat: Dl. Horia Constantinescu-Președinte ANPC, dl. Cristian Duicu-Director General ANSVSA, dl. Paul Anghel-Director General ANPC, dl. Adrian Belghiru-Director al Direcției de Control a MADR, dl. George Bădescu-Director Executiv AMRCR și dl. Dorin Cojocaru-Președinte APRIL.

Dialogul a fost deschis de domnul Laurențiu Mitrea-Director General al Agenției infoGRPUP, acela care a adresat cuvântul de Bun venit și a invitat participanții să se angajeze într-o participare interactivă, tocmai pentru a identifica cele mai eficiente soluții menite să eficientizeze aplicarea Legii 307, denumită generic și Legea Laptelui.

Luând cuvântul, domnul George Bădescu a opinat că AMRCR este deosebit de interesată de aplicarea corectă a acestei legi, identificând trei puncte sensibile: dimensiunea magazinelor (mari, medii și mici), departajarea pe grupe de produse la raft și eliminarea neclarităților aplicării acestei legi în zona gastronomică a marilor magazine.

Luând cuvântul, domnul Dorin Cojocaru a subliniat că, spre deosebire de alte reglementări anterioare, prezenta lege este armonizată cu legislația europeană, de această dată fiind notificată și Comisia Europeană, insistând totodată pe faptul că nu pot fi numite produse lactate decât acelea fabricate din lapte și, suplimentar, că, de exemplu, iaurtul cu fructe, cu ciocolată etc, sunt tot produse de acest gen, de vreme ce aceste adaosuri vin în completarea produsului, nu pentru a substitui un ingredient.

La rândul său, domnul Horia Constantinescu a atras atenția că, alături de actul de control al autorităților, pentru a elimina problemele, ar fi indicat ca și comercianții să procedeze la propriul ”filtru” al produselor, atenționând procesatorii cu privire la eventualele neconcordanțe în etichetarea alimentelor lactate.

Pe aceeași idee s-a exprimat și domnul Adrian Belghiru, acela care a atras atenția că procesatorii din România, dar și importatorii și distribuitorii să se abțină de la practici comerciale înșelătoare, acestora revenindu-le o mare parte din responsabilitatea aplicării acestei legi.

Unul dintre cei mai activi speaker-i s-a dovedit a fi domnul Cristian Duicu, acela care a anunțat participanșii că finalizarea și adoptarea unui Ghid de Bune Practici care să derive din Legea 307 nu se poate substitui acestei legi.

Revenind, în partea de întrebări și discuții, domnul George Bădescu a insistat asupra caracterului magazinelor (mari, medii și mici), a delimitării produselor la raft, a diferențierii vizuale a produselor lactate, față de produsele analoge și vegetale, precum și, din nou, problemele apărute în zona de gastronomie.

Vorbind în numele fermierilor pe care îi reprezintă, doamna Iasmina Blidar (Dir. Ex. Bovicoop), Petru Bertean (Președinte FCBR) și Claudiu Davițoiu (Președinte Holstein.ro), au insistat pe grăbirea procesului de implementare a legii, care, împreună cu intrarea în funcțiune a Observatorului Laptelui, să conducă la creșterea vânzărilor de produse lactate, fapt care va determina și creșterea cantităților de lapte furnizat de fermieri, către procesatori.

Tot în această parte a workshop-ului, domnul Paul Anghel a prezentat o serie de constatări punctuale identificate în piață de la intrarea în vigoare a legii și până acum, exemplificând cu citate din lege și pronunțându-se asupra unor aspecte și definiții precum ”raft”, produs din lapte”, ”produs vegetal” etc.

La solicitarea domnului Cornel Dănilă-Director de Strategie și Dezvoltare Lăptăria cu Caimac, dl. George Bădescu i-a informat pe cei prezenți că ghidul amintit anterior va fi finalizat în câteva zile, urmând ca acesta să fie vizat de ANSVSA și ANPC.

La finalul evenimentului, domnul Valer Hancaș-Co-Președinte al AMRCR, a subliniat faptul că asociația sprijină activ furnizorii locali, că este direct interesată de aplicarea corectă a Legii 307, că această lege este implementată în general corect și că interesul este comun: creșterea vânzărilor de lactate, spre beneficiul consumatorilor din România, al fermierilor, procesatorilor și comercianților.

Evenimentul a beneficiat de transmiterea integrală, în direct, de către postul de televiziune Agro TV.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2