Ferma

271

Zeci de mii de porci infectați cu PPA, sacrificați la o fermă comercială din Olt

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că  a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Tufeni, județul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 03.09.2021 de IDSA București .

În data de 04.09.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială de porci din localitatea Tufeni, județul Olt, unde se va aplica măsura eliminării tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 37500 capete suine, în conformitate cu prevederile legislației sanitare veterinare în vigoare .

Carcasele porcilor morți sau eliminați din focar și toate materialele din incinta exploatației vor fi distruse sub supraveghere oficială în conformitate cu prevederile legale .

 Zona de protecție cuprinde următoarele localități: TUFENI, ICOANA-FLORU. Include, de asemenea, FV 28 BRĂNEASA, FV 29 GHIMPEȚENI și FV 27 ICOANA . 

 Delimitarea zonei de supraveghere pentru pestă porcină africană include localitățile:

ICOANA-URSOAIA

CORBU – MILCOVENI, CIUREȘTI, BUZEȘTI

MOVILENI

ȘERBANEȘTI-ȘERBANEȘTII DE SUS, STRUGURELU

CRÂMPOIA-BUTA

TUFENI-STOBORĂȘTI, BARZA

GHIMPEȚENI-GHIMPEȚENII NOI

Include FV 28 BRĂNEASA, FV 29 GHIMPEȚENI și FV 27 ICOANA .

De asemenea, sunt active, la acestă dată, opt focare de pestă porcină africană la porcii domestici din gospodăriile populației, după cum urmează : Topana – 1 focar, Leleasca – 1 focar, Cungrea – 2 focare, Verguleasa – 2 focare, Obîrșia – 1 focar, Fălcoiu – 1 focar și trei focare în  exploatații comerciale de porci din localitățile Constantinești, Ipotești și Negreni .

 DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea unităților administrativ teritoriale, a cetăţenilor și a operatorilor economici pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei .

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație .

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic .

 DSVSA Olt va informa periodic publicul din județ, cu privire la evoluția bolii, respectiv măsurile ce se impun în scopul combaterii acesteia .

ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA, ÎNSTRĂINAREA SAU MIȘCAREA SUB ORICE FORMĂ A PORCILOR VII, A CĂRNII ȘI PRODUSELOR DIN CARNE DE PORC PROVENITE DIN ZONELE DE RESTRICȚIE, CA URMARE A EVOLUȚIEI VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA) .

SE MENŢIN RESTRICŢIILE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE ORGANIZAREA AGLOMERĂRILOR DE ANIMALE VII ÎN SCOPUL COMERCIALIZĂRII ACESTORA – INTERDICŢIE DE FUNCŢIONARE A TÂRGURILOR DE ANIMALE VII .

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2