Wisconsin Center for Dairy Research a realizat un studiu cu privire la proprietăţile permeatului din zer în anul 2009, rezultatele fiind de-a dreptul spectaculoase, în sensul că cercetătorii americani nu numai că au demonstrat ceea ce intuiau atunci când au demarat cercetările ci au şi descoperit lucruri noi şi complet neaşteptate despre acest produs. Astfel, ei s-au concentrat iniţial pe proprietatea permeatului din zer de a îmbunătăţi aroma şi de a favoriza brunificarea, precum şi de a reduce costurile de producţie.Însă, spre surprinderea oamenilor de ştiinţă, aceştia au descoperit faptul că permeatul din zer are şi proprietatea unică de a fixa şi chiar de a substitui sarea din produsele alimentare în care este încorporat. Un exemplu concludent în acest sens este zerul, subprodus din industria laptelui a cărui potenţial a fost ignorat ani la rând atât de procesatori, cât şi de cercetători. Abia în ultimul deceniu ce s-au realizat anumite studii cu privire la proprietăţile funcţionale şi nu numai ale acestuia, concluzia oamenilor de ştiinţă fiind că acesta permite atât îmbunătăţirea aromei şi a texturii produsului în care este încorporat, cât şi a culorii (favorizează brunificarea), dar şi reducerea nivelului de sodiu, toate acestea la un preţ avantajos şi convenabil pentru producători. Drept urmare, în ultimii ani ani, am asistat la o explozie pe piaţă, în sensul că zerul, datorită compoziţiei sale chimice, dar şi caracteristicilor tehnologice şi chimice, a devenit parte componentă şi integrată a unui număr mare de produse alimentare de pe piaţă, de la lapte praf pentru copii, până la băuturi ori supe instant, băuturi pe bază de lapte, produse de patiserie, dulciuri sau îngheţată. Astfel, conform estimărilor 3A Business Consulting, în S.U.A, producţia de zer praf, a crescut între 2005 şi 2009 cu 17% pe an, iar tendinţa este în continuare de creştere. Acest lucru este explicabil prin faptul că permeatul de zer este un produs de înaltă calitate, cu proprietăţi nutriţionale, tehnologice şi funcţionale superioare produselor similare.