Bunastarea animalelor, mai presus de orice Cand mergem sa ne vindem produsele, toata lumea ne intreaba daca suntem ardeleni. Le raspundem tuturor ca suntem moldoveni. Adica, de ce noi, moldovenii, nu am face lucruri de calitate? ªi, pentru ca producem lactate de cea mai buna calitate, cine cumpara de la noi ne ramane client pentru totdeauna, ne-a spus, plina de mandrie, doamna Verdesi. Cu siguranta, are dreptate. Produsele Zimbria, comercializate initial in zona Galatiului, sunt din ce in ce mai cerute in tara si, desigur, din ce in ce mai cunoscute si apreciate. La prima vedere, I.F. Druica Gheorghe ar parea o afacere de mica dimensiune. Dar, tocmai caracterul familial reprezinta pentru doamna Verdesi inca un motiv de mandrie, ca argument impotriva greutatilor din trecut. Astfel, impreuna cu fratii, cumnatii si celelalte rude ale sotilor Verdesi, fiecare avand bine determinat rolul sau, cu totii contribuie la bunul mers al activitatii. In fond, multiplicarea acestui tip de business ar fi una dintre solutiile de inmultire si ridicare a clasei de mijloc, radacina bunastarii unei tari. Bine structurate, productia si procesarea laptelui dupa metode traditionale respecta cu strictete toate literele legii. Necesarul de lapte-materie prima este asigurat din ferma de animale din Foltesti, in fapt, fostul C.A.P. repus pe picioare de aceasta familie, dupa cumpararea activelor. Ferma este populata cu 1.900 de oi, 2.000 de capre si 350 de bovine, dintre care, 160, mulgatoare. Desi batran, domnul Gheorghe Druica, tatal doamnei Verdesi, vine si se ingrijeste cu sfintenie de bunastarea animalelor, secondat de fiul sau, Daniel Herta, cel care, zi de zi, este nelipsit de la ferma. Hrana animalelor, de cea mai buna calitate, este asigurata tot prin efort propriu, iar maternitatile animalelor sunt populate si ele, asigurand astfel o buna si sanatoasa baza pentru viitor. Familia detine in concesiune 1.300 de hectare de pasune, iar, pe alte 600 de hectare pe care le are in proprietate, cultiva paioase, aceste terenuri fiind in prezent in al doilea an de conversie bio, fapt care, la finalul acestei etape, va conduce la realizarea in totalitate a unor produse ecologice. Laptele este colectat intr-o statie de muls computerizata, vitele fiind prevazute cu microprocesoare care transmit in permanenta unitatii centrale toate datele privind starea fiziologica si de sanatate a acestora. Retete, vechi de generatii intregi Productia de branzeturi traditionale se desfasoara in Sectia de procesare traditionala a laptelui din Galati, aflata in plin proces de dezvoltare, in baza unui program de investitii sustinut prin efort propriu. De aceasta parte a afacerii, precum si de comercializarea produselor, raspund in mod direct sotii Mariana si Marius Verdesi, sub controlul strict al doamnei Constanta Druica, mama gazdei noastre dar si al domnului ªtefan Druica, acela care tine sub control intreaga administratie a afacerii. Constienti de faptul ca nu se pot impune pe piata decat prin calitate si prin respectarea legii, cei de la Zimbria si-au certificat si acreditat intreaga productie, potrivit normelor care fac referire la produsele traditionale. Retetele, vechi de generatii si generatii, provin de la urmasii ciobanilor din Caslele Covurluiului, acolo unde, pe vremuri, puteai vedea nenumarate stane. La fabricarea branzeturilor, la realizarea carora contribuie si Aurelia Mazilu, tanara inginer tehnolog care acum isi sustine masteratul in Chimie alimentara, este folosit in totalitate doar lapte integral, gradul de grasime al produselor finite ridicandu-se la 45%. Mandria celor de la Zimbria este Branza de Covurlui, realizata dintr-un amestec din lapte de capra (40%), lapte de oaie si lapte de vaca, nume generic pentru celelalte produse: telemeaua proaspata, telemeaua sarata, casul, cascavalul, branza de burduf, crema Penteleu cu marar ori susan negru cultivat pe propriile terenuri, specialitati din lapte de capra cu adaos de marar, cascavalul filat si impletit la mana si, ca produs secundar, urda. La fabricarea branzeturilor se foloseste doar cheag natural 100%, lactatele Zimbria fiind, de asemenea, 100% naturale, fara niciun alt ingredient de origine vegetala sau de sinteza. Un brand in ascensiune Daca in partea de productie si procesare a laptelui totul se desfasoara respectandu-se cu strictete retetele traditionale, desfacerea productiei se face dupa principiile marketingului modern. Desigur, lactatele Zimbria pot fi cumparate la numeroasele targuri de produse traditionale, acolo unde firma este prezenta cu stand propriu. Dar, principalele puncte de comercializare sunt cele doua magazine Bun, din Galati iar, de curand, si magazinul Zimbria din Bucuresti, recent deschis la intersectia strazilor Vatra Luminoasa cu Magura Vulturului, din Sectorul 2, ca o dovada in plus ca produsele Zimbria sunt din ce in ce mai cautate de consumatori. Cu siguranta, planul de dezvoltare a afacerii nu se va opri aici. Foarte curand, va demara un program de modernizare a fermei, iar sectia de procesare din Galati va fi finalizata. Concomitent, va continua si extinderea propriei retele de magazine, fapt care va conduce la consolidarea brandului Zimbria, precum si la cresterea notorietatii acestuia, pe piata. Desigur, calitatea branzeturilor sunt atuul principal, doamna Mariana Verdesi tinand sa ne sublinieze: Cei care consuma produsele noastre trebuie sa stie ca sunt pe deplin sanatoase, ca intreaga productie se desfasoara sub controlul direct al inspectorilor DSV, ca se respecta toate normele privind siguranta alimentara si, desigur, ca sunt deosebit de gustoase si hranitoare.