336
Producția de lapte și cererea de produse lactate continuă să crească într-un ritm rapid la nivel mondial, în mare parte din cauza creșterii populației, a veniturilor în creștere și a urbanizării se arată într-o analiză publicată de DairyGlobal.
Presiune crescută
Această cerere crescută pune o presiune din ce în ce mai mare asupra resurselor naturale, care includ apa dulce și solul, alături de resursele energetice necesare pentru fabricarea materiilor prime în produse de înaltă calitate și gustoase.
Milioane de fermieri din întreaga lume îngrijesc aproximativ 270 de milioane de vaci de lapte pentru producția de lapte. Din cauza acestei statistici uluitoare, producția sa influențează mediul înconjurător în diferite moduri, a căror amploare depinde de practicile fermierilor de lapte și ale cultivatorilor de furaje.
În ceea ce privește întreprinderile din produse lactate, crearea unor metode de producție mai durabile ar trebui să fie o prioritate pentru a reduce deșeurile, a reduce costurile cu energia și pentru a continua să facă schimbări care să ajute cel mai bine promovarea generală către zero net care este adoptată în toate sectoarele industriale.
Pentru a aborda cu adevărat sustenabilitatea produselor lactate și pentru a crea un viitor mai ecologic și mai eficient din punct de vedere energetic, tehnologiile durabile trebuie adoptate pe liniile de producție la scară globală.
Pasteurizarea laptelui
Pentru fiecare litru de lapte produs la nivel global, aproximativ 3 kg de gaze cu efect de seră sunt eliberate în atmosferă. Cu emisiile globale totale în prezent de aproximativ 50 de miliarde de tone de dioxid de carbon, emisiile de lactate echivalează cu aproximativ 3,4% - aproape dublu impactul aviației.
De departe, cea mai mare sursă a acestor emisii este metanul, deși emisiile de CO2 joacă un rol din cauza costurilor masive de energie și a deșeurilor de producție.
Peste 80% din consumul total de energie într-o fermă de produse lactate. Această cifră poate fi atribuită tehnicilor tradiționale de pasteurizare, care sunt efectuate folosind căldură.
În timpul procesului, este nevoie de energie semnificativă pentru a încălzi lichidele la temperaturi relativ ridicate pentru a ucide bacteriile și, în mod similar, este nevoie de la fel de mult pentru a le răci rapid, pentru a se asigura că nu se produce daune de durată componentei nutriționale a produsului. Din acest motiv, tehnicile obișnuite de pasteurizare pot provoca o cantitate masivă de energie risipită.
Aceste costuri cu energie se adună rapid, alături de procesul care produce mai multe deșeuri de apă și emisii de dioxid de carbon care combate direct cererea de durabilitate în sistemele de produse lactate, adăugând amprenta globală de mediu a industriei.
Soluție cu energie scăzută, pasteurizare nouă alternativă
Utilizarea luminii UV deține răspunsul pentru a oferi o nouă soluție alternativă de pasteurizare. Beneficiile sale permit eliminarea agenților patogeni din produsele lichide, și nu doar din apă, ci și atunci când sunt aplicate la producția de lapte.
În comparație cu soluțiile încălzite, un proces alimentat de lumină UV poate reduce consumul de energie, menținând – dacă nu mărește – calitatea produsului final.
Cu o tehnologie de pasteurizare mai durabilă, care utilizează UV în loc de căldură, lactatele pot economisi 60-90% din energie și 60-80% din apă pe care metodele tradiționale de pasteurizare le-ar necesita altfel.
Acest lucru deschide calea pentru economii majore de energie și dioxid de carbon în liniile de producție a lactatelor din întreaga lume, ceea ce este deosebit de important având în vedere creșterea continuă a prețurilor la energie pe care le-am văzut în ultimii ani.
Prin trecerea la această soluție durabilă, emisiile de gaze cu efect de seră per companie pot scădea rapid – un impact semnificativ dacă sunt adoptate la nivel de industrie.
Viitor mai verde pentru industria lactatelor
Alternativele de înaltă tehnologie de producție a lactatelor pot duce nu numai la rentabilitate relativ scurtă a investiției, ci și la costuri de operare semnificativ mai mici prin consumul redus de energie și apă, orele de funcționare crescute și, în general, mai puține necesități de curățare și întreținere.
Un produs final îmbunătățit, de calitate superioară, oferă, de asemenea, beneficii atât în ceea ce privește cererea de afaceri, cât și direct pentru consumatori.
Totuși, în cele din urmă, se rezumă la ferma de lactate dacă impactul poate fi la fel de mare pentru a ajuta mediul. Liniile mai mari de producție de lactate vor avea un potențial semnificativ mai mare de a-și reduce consumul de energie prin trecerea la aceste soluții decât fermele mai mici de produse lactate, cu un consum mai mic de energie.
Așa cum este în multe industrii, ne uităm la giganții producției masive pentru a adopta soluții durabile pentru a provoca schimbări mai ample și, deoarece stimulentul unui produs de calitate superioară și cu costuri mai mici există, nu face decât să facă durabilitatea mult mai atrăgătoare. .
Peste 80% din consumul total de energie într-o fermă de lapte este reprezentată de răcirea laptelui, încălzirea apei și pomparea cu vid. Prin urmare, maximizarea calității poate deveni parte a modelării unui viitor mai ecologic pentru industria produselor lactate, care poate fi replicat la scară globală și care poate aduce o diferență serioasă asupra amprentei globale de mediu.