Tehnologii

285

Analiză: România a avut un nivel uriaș de micotoxine în recolta de porumb

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Analiza recoltei anului 2024 efectuat de compania Alltech este un pas cuprinzător în înțelegerea complexității calității culturilor noi și a prevalenței micotoxinelor, notează Agtechnavigator.

Analiza surprinde tendințele sectorului și permite comparații robuste de date între ani și regiuni și dă putere producătorilor de furaje și animale să ia decizii informate.

Majoritatea mostrelor la nivel global sunt testate prin rețeaua de laborator acreditată independent „Alltech 37+” de la Alltech, dar programul include și colaboratori precum SGS, cu sediul în Europa, și Stratford Agri Analysis și Masterfeeds, ambele cu sediul în Canada.

Aceste colaborări permit un grup divers de surse de date interne și externe, asigurând un instantaneu reprezentativ al comerțului global cu cereale.

Sezoanele de creștere a culturilor și riscurile prezenței micotoxinelor

Sezonul de vegetație 2024 a adus provocări și oportunități unice în regiunile agricole cheie, cu modele meteorologice fluctuante și condiții variate ale culturilor.

Sezonul de vegetație 2024 în Europa a cunoscut variații regionale semnificative din cauza modelelor meteorologice fluctuante, care au avut un impact notabil asupra sănătății culturilor și dezvoltării micotoxinelor.

Europa de Nord și de Vest a experimentat ușurarea timpurie a secetei, dar ploile de la sfârșitul sezonului au întârziat recoltele și au crescut riscul contaminării cu micotoxine.

În Europa Centrală și de Sud-Est, ploile timpurii urmate de culturile stresate de secetă au promovat și mai mult dezvoltarea micotoxinelor, în timp ce Europa de Sud s-a confruntat cu temperaturi ridicate și perioade de secetă.

Aceste condiții sunt reflectate în informații preliminare din raportul Alltech 2024 Harvest Analysis, care arată un risc general moderat până la ridicat de contaminare cu micotoxine, în concordanță cu tendințele din anii precedenți.

Cele mai răspândite

Cele mai răspândite micotoxine rămân tricotecenele de tip B, în special deoxinivalenolul, și micotoxinele emergente. Probele de grâu au prezentat niveluri ridicate de contaminare, cu o medie de 7,7 micotoxine per probă; de fapt, 99% din probe au conținut mai multe micotoxine.

Probele de orz și porumb au indicat un risc moderat în medie în întreaga Europă, orzul având o medie de 6,3 micotoxine per probă.

Probele de paie au fost expuse unui risc ridicat, cu 5,9 micotoxine per probă, iar silozurile de iarbă și porumb au reprezentat un risc general mare, în ciuda faptului că aveau în medie doar 2,9 micotoxine per probă.

Anumite regiuni, inclusiv Ungaria, Serbia, România și Bulgaria, au raportat niveluri deosebit de ridicate de aflatoxină B1 în porumb, ajungând până la 506 părți per miliard (ppb).

Privind în perspectivă, mai multe perspective

Înțelegerea riscurilor contaminării cu micotoxine în diferite regiuni este crucială pentru protejarea sănătății animale, a calității culturilor și a productivității agricole generale.

Datele și analiza actuale pot oferi o perspectivă timpurie asupra riscului general. Va fi interesant de văzut cum evoluează situația pe măsură ce programul de Analiză a Recoltei continuă în următoarele luni.

Aflați mai multe informații despre programul mai larg din toate regiunile și pentru a accesa transmisiunea globală a recoltei și rapoartele regionale complete. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2