Tehnologii

682

Austria, Franța și Italia conduc acțiunile împotriva cărnii cultivate în laborator

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Viena, Paris și Roma, împreună cu alte nouă țări din UE, urmează să susțină că carnea cultivată într-un laborator este o amenințare pentru „metodele autentice de producție a alimentelor”, o afirmație conform căreia o sursă diplomatică pentru Euractiv este „exagerată și prematură”.

Nu este o alternativă durabilă

Carnea cultivată în laborator „nu constituie o alternativă durabilă la producția primară de la fermă” și ridică întrebări etice, economice, sociale și de sănătate publică care „sunt esențiale pentru societatea viitoare”, nota către Consiliul de Miniștri, care va vor fi discutate la următoarea reuniune a miniștrilor agriculturii din UE de marți (23 ianuarie), susține.

„Aceste practici reprezintă o amenințare pentru abordările primare bazate pe fermă și pentru metodele autentice de producție a alimentelor, care se află în centrul modelului agricol european”, se arată în document.

În timp ce titlul său este „Rolul PAC în protejarea producției alimentare primare și de înaltă calitate din fermă”, ținta sa principală este „practicile de producție alimentară pe bază de celule”.

Nota este redactată de delegațiile austriece, franceze și italiene și susținută de cele din Republica Cehă, Cipru, Grecia, Ungaria, Luxemburg, Lituania, Malta, România și Slovacia.

Poziția celor 12 țări ar putea deschide o ruptură în Consiliu

„Identificarea cărnii cultivate în laborator ca o amenințare pare extrem de exagerată și prematură”, a declarat un diplomat pentru Euractiv.

„Este un sector care nu există încă, în acest moment este vorba despre inovație într-un laborator. Suprimarea acestui lucru acum nu face decât să împiedice tipul de inovație care este tocmai necesar pentru durabilitate”, au continuat aceștia.

În prezent, în Europa nu există carne pe bază de celule comercializată, iar autorizația ar putea veni doar după evaluarea de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), conform prevederilor așa-numitului Regulament Novel Food.

Deocamdată, cele douăsprezece țări nu cer schimbarea regulilor, dar fac apel la „luarea în considerare a acestor întrebări și rezultate ale discuțiilor care urmează să fie purtate cu statele membre și societatea civilă europeană înainte de a lua orice decizie de autorizare a pieței”. .

Până acum, Italia a fost cel mai vocal oponent al cărnii cultivate în laborator, propunând și aprobând o interdicție națională a vânzării produselor din agricultura celulară. Măsura se află în prezent sub controlul UE pentru o posibilă încălcare a regulilor pieței unice.

Olanda a fost în fruntea producției de carne celulară, bazându-se pe cercetările profesorului de la Universitatea Maastricht Mark Post, care în 2013 a prezentat publicului primul hamburger creat într-un laborator.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2