Reglementarile nationale, in consens cu standardele UE Implementarea, in Romania, a standardelor comunitare de crestere si comercializare din sistemul avicol ofera consumatorului informatii sigure cu privire la productia de carne si oua. Standardele UE asigura, la randul lor, o baza pentru diferentierea preturilor, in functie de metodele adoptate in sistem, rezultatul productiei fermelor avicole nealiniate la conditii prielnice de crestere a pasarilor fiind interzis comercializarii in statele membre UE. Primul document al revolutionarii sectorului avicol european (Directiva 1999/74/CE, privind stabilirea standardelor minime pentru protectia gainilor ouatoare) a fost transpus, din timp, in legislatia romaneasca prin Ordinul ANSVSA, stipuland: De la 1 ianuarie 2003, utilizarea de baterii neimbunatatite este ilegala. Mai mult, de la 1 ianuarie 2012, utilizarea bateriilor deja existente pentru productia de oua este ilegala. Iata de ce industria avicola autohtona nu a fost surprinsa de noile tipuri de baterii, obligatorii, de la inceputul acestui an. Am ajuns astfel, din postura de supravietuitor pe piata avicola comunitara, la aceea de competitor potential. Dezvoltatori de confort avicol In prezent, fermele avicole se afla in proprietate privata, dar mai putin de un sfert dintre pasarile crescute in aceste societati utilizeaza cresterea in baterii. O noua oportunitate este totusi reprezentata de sistemele de crestere si exploatare a gainilor ouatoare si a pasarilor pentru carne la sol, pe asternut permanent, cu acces liber in padocuri exterioare. In privinta marcarii si comercializarii oualelor, legislatia europeana a fost impusa pietei comunitare din acest sector, beneficiile fiind evidente pentru producatori si clienti. Fara rabat de la Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1907/90, ouale vor fi marcate exclusiv cu: • Numarul 3 pentru Oua provenite de la gaini crescute in baterii; la comercializarea oualor, nu se face distinctie intre bateriile imbunatatite si cele conventionale. • Numarul 2 pentru Oua provenite de la gaini crescute la sol; crestere la sol pe asternut permanent, fara acces in padocuri. • Numarul 1 pentru Oua provenite de la gaini crescute in sistem extensiv; crestere pe asternut. • Numarul 0 pentru gaini ouatoare crescute in sisteme ecologice (ferme ecologice). Cresterea gainilor ouatoare in baterii imbunatatite a impus, incepand cu 1 ianuarie 2012, statutul imbunatatit prin indeplinirea urmatoarelor cerinte de confort: - 750 cmp spatiu in baterie/cap de gaina ouatoare, din care 600 cmp suprafata utilizabila si cel putin 45 cm de inaltime in cusca; - o suprafata totala, in cusca, de cel putin 2.000 cmp; - cel putin 12 cm front de furajare/cap de gaina ouatoare; - existenta minima a doua adapatori prin picurare sau doua adapatori cu pahar colector, in fiecare cusca; - inclinatia pardoselii situata la 14%; - stinghii de odihna, asigurandu-se minimum 15 cm stinghie/cap de gaina; - dotarea cu un cuibar, iar inaltimea custii deasupra cuibarului si a zonei asternutului sa fie de minimum 20cm; - existenta unei alei cu latime minima de 90 cm, intre randurile de baterii; - distanta dintre pardoseala si baza unui nivel de baterie = cel putin 35cm; - sistemele sa fie prevazute cu dispozitive de ciugulit si de scurtare a ghearelor. Cresterea gainilor ouatoare in sisteme ecologice este reglementata de Directiva 1999/74/CE si Regulamentul Consiliului (CEE) 1907/90, cu amendamentele ulterioare. Ouale pot fi marcate ca fiind produs ecologic, doar daca ferma este autorizata in acest sens. Autorizarea si controlul anual trebuie efectuate de un organism de control national, conform reglementarilor UE. Numarul gainilor dintr-un adapost nu poate depasi 3.000, iar in acest sistem gainile nu pot fi crescute in baterii, accesul liber fiind impus cel putin pentru o treime din perioada vietii. Densitatea maxima in adapost este de 6 gaini/mp suprafata utila, iar densitatea maxima in padoc este de 2.500 ouatoare/ha. Este obligatorie existenta a minimum 18 cm stinghie/cap de gaina si existenta unui cuibar pentru 7 gaini (120 cmp suprafata de cuibar in cuibarele colective). Din 1 ianuarie 2012, furajele trebuie sa fie 100% ecologice, interzicandu-se totodata utilizarea de tratamente preventive. Legislatia UE nu contine reglementari speciale cu privire la cresterea puicutelor pentru gaini ouatoare, in sisteme ecologice. Puii de carne se intretin pe asternut uscat si friabil (faramitat), conform Directivei Consiliului nr. 2007/43/CE din 27 iunie 2007, de la varsta de o zi pana ating greutatea necesara. Este recomandat ca puii de carne sa fie tinuti in constructii fara ferestre si fara acces la aer liber. Evident, aceste recomandari nu se aplica sistemelor cu acces liber in padoc. In conformitate cu acelasi act normativ, statele membre trebuie sa se asigure ca, intr-un adapost (o exploatatie), densitatea nu depaseste 33 kg/mp. Densitatea admisa de catre autoritati poate creste pana la 39 kg/mp, cu conditia ca proprietarul/crescatorul sa respecte anumite conditii suplimentare. Avand in vedere dotarile tehnologice ale fermelor din Romania, este de asteptat ca unele exploatatii sa functioneze la limita inferioara a densitatii de populare, iar altele sa detina mijloace pentru limita superioara. Indiferent de volumul exploatatiei, vor fi respectate conditiile minime de management: • Adaposturile trebuie incalzite si dotate cu sisteme de ventilatie, conectat la un sistem de rezerva pentru alimentarea cu energie electrica. Sistemul de ventilatie trebuie evite supraincalzirea, iar in perioade cu temperaturi ridicate este indicata utilizarea unui sistem de racire. Este obligatorie asigurarea unui microclimat propice in adapost (schimb de aer, temperatura, iluminat, nivel de zgomot), corespunzator nevoilor fiziologice si comportamentale ale pasarilor (2007/43/CE). • Asternutul este unul dintre factorii importanti in cresterea puilor de carne, acesta trebuind sa asigure confort optim puilor, prin limitarea nivelului de amoniac si o distributie uniforma a pasarilor in hala. Trebuie sa fie usor de procurat, cu o capacitate mare de absorbtie si suficient de gros. Cel mai utilizat material folosit in acest scop este talasul de abric, rumegusul nefiind recomandat, deoarece puii tineri il ingera. In sudul tarii, unde aprovizionarea cu talas este incomoda (indeosebi iarna), se foloseste profitabil asternutul din paie de grau/orz, intregi sau tocate. • Durata ciclului de productie depinde de greutatea de livrare stabilita cu beneficiarul, pasarile fiind astfel livrate in unul sau doua loturi. Viteza de crestere a puilor pentru carne poate fi adaptata la orientarea si cerintele pietei: minibroiller, in greutate de 600-800 g, la taiere sau broiller, 1.400-1.700 g, la taiere. In tara noastra, broiller-ul se sacrifica la 8-9 saptamani, in greutate de 1.400-1.500 g. De la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ANSVSA raporteaza Comisiei Europene situatia inspectiilor efectuate in fermele avicole.