216
Concluziile studiului privind evaluarea ex-post a efectelor macroeconomice ale reducerii TVA la făină, pâine şi specialităţi de panificaţie vor fi prezentate astăzi, de către ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, şi viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% a majorat producţia fiscalizată în industria de morărit şi panificaţie la 225.000 tone în 10 luni, iar evaziunea fiscală din domeniu s-a diminuat cu 20 de procente, potrivit Bursa. Preşedintele ROMPAN a afirmat recent, pentru sursele de presă, că piaţa de morărit şi panificaţie şi-a revenit pe parcursul ultimului an, după un 2012 plin de falimente şi societăţi în insolvenţă, iar evaziunea fiscală s-a diminuat până la un nivel de 40 - 45%, faţă de 70% cât se înregistra înainte de reducerea TVA, respectiv la 1 septembrie 2013.(Bursa) Amintim că în această perioadă se așteaptă o decizie privind reducerea nivelului de TVA și la alte produse alimentare, mai ales că sunt așteptate și informații referitoare la poziția FMI pe această temă. Categoriile vizate pentru diminuarea acestei taxe sunt laptele și produsele lactate, carnea, legumele și fructele și produsele eco-bio dar, mai mult ca sigur, guvernul va decide doar pentru o categorie de produse.