Tehnologii

185

Beneficiile utilizării extractului de semințe de struguri în dietele pentru păsări

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Semințele de struguri sunt produse secundare ale produselor prelucrate din struguri, cum ar fi sucul de struguri, melasa de struguri și producția de vin. Semințele sunt măcinate și procesate într-un extract care poate fi folosit în dietele pentru păsări de curte pentru a îndeplini o varietate de funcții biologice atât la puii de carne, cât și la puii de curte, se arată într-un studiu publicat de AllAboutFeed.

Un extract prețios

Semințele sunt colectate de la uzinele de procesare a strugurilor, uscate la umbră timp de 3-4 zile, măcinate până la o pulbere fină într-o moară cu ciocane și apoi extrase cu un mediu 100% etanol la o rată de 100 g semințe măcinate la 500 ml etanol timp de 48 ore la temperatura camerei.

Supernatanții sunt separați din suspensie prin filtru și mediul etanolic este îndepărtat utilizând un evaporator rotativ sub vid la 50-60 C.

Extractul din sâmburi de struguri obținut (GSE), care se dovedește a fi deosebit de prețios în formulările nutriționale pentru păsările de fermă, se mentine la 4 C în frigider și poate fi folosit în dietele pentru păsări la 0,5-1%, pentru pui de carne și până la 3-4%, pentru găinile ouătoare, cu scopul de a îndeplini o varietate de funcții biologice.

Efecte asupra stării imunitare

Studiile au arătat că extractul din semințe de struguri (GSE) utilizat în dietele pentru păsări la ratele menționate mai sus are proprietăți antimicrobiene puternice,  datorită abundenței de compuși fenolici. Acești compuși sunt capabili să omoare o mare varietate de protozoare, bacterii, drojdii și unii viruși, tratând în același timp și infecțiile parazitare.

GSE a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în creșterea imunității prin modificări histologice și funcționale în diferite țesuturi ale corpului și organe imunitare. La nivel de țesut, hrănirea cu GSE crește numărul de macrofage, un tip de globule albe care înconjoară și ucide microorganismele, elimină celulele moarte și stimulează acțiunea altor celule ale sistemului imunitar.

GSE îmbunătățește, de asemenea, funcția glandei timus și îi permite să acționeze, prin hormonul său polipeptidic timozină, stimulând dezvoltarea celulelor T precursoare în timus pentru a maturiza celulele T care protejează organismul împotriva infecțiilor.

În plus, GSE crește numărul de foliculi din splină și dezvoltarea tecii sale, ceea ce permite acestui organ să filtreze sângele și să producă anticorpi care ajută la combaterea infecțiilor.

GSE poate fi astfel utilizat cu succes ca alternativă la antibiotice și, prin urmare, atenuează multe probleme asociate cu acestea din urmă, cum ar fi un aspect anormal la nivelul ficatului și modificări atrofice minore la rinichi și intestin, pe lângă dezvoltarea bacteriilor rezistente la antibiotice peste timp.

Efecte asupra tractului gastrointestinal și a utilizării nutrienților

Suplimentarea cu GSE ajută la îmbunătățirea eficienței furajelor și a digestibilității nutrienților prin creșterea suprafeței de absorbție din intestinul puilor.

De asemenea, servește ca un potențial agent prebiotic care duce la îmbunătățirea sănătății intestinale și a integrității și inhibării colonizării de către agenți patogeni precum C. perfringens care provoacă enterita necrotică și reduc digestia, absorbția și eficiența hranei.

În plus, GSE ajută la prevenirea enteritei ulcerative care este cauzată de infecția cu C. colinum și a dus la enterită hemoragică și moarte subită în cazurile severe.

Modificările în structura intestinală și mediul asociate cu utilizarea GSE în dietă duc inevitabil la o utilizare îmbunătățită a nutrienților esențiali pentru furaje. Există, de exemplu, o utilizare îmbunătățită a proteinei dietetice care reglează secrețiile GI și pierderile endogene și compensează parțial deficiența vitaminei B12 prin furnizarea de grupări metil esențiale prin aminoacidul său metionin.

Există, de asemenea, o utilizare îmbunătățită a grăsimilor alimentare cu suplimentarea cu GSE, ceea ce implică o utilizare mai bună a vitaminelor liposolubile A, D, E și K.

GSE utilizat ca antioxidant

Suplimentarea dietelor cu pui de carne cu GSE a dus la o creștere semnificativă a nivelului hepatic de glutation (un antioxidant capabil să prevină deteriorarea componentelor celulare importante cauzate de radicalii liberi, peroxizi, peroxizi lipidici și metale grele), care este considerat a fi un indicator. a statutului antioxidant al păsărilor.

GSE provoacă, de asemenea, o creștere a metaboliților fenolici circulanți, ceea ce îmbunătățește și mai mult statutul antioxidant al păsărilor. S-a raportat că potențialul antioxidant al polifenolilor din semințe de struguri este de 20 și, respectiv, de 50 de ori mai mare decât vitaminele E.

La puii hrăniți cu o dietă completată cu GSE a existat și o scădere semnificativă a nivelului de malondialdehidă (unul dintre produsele finale ale peroxidării acizilor grași polinesaturați în celule), care este considerată a fi un indicator al stresului oxidativ. Nivelul scăzut de malondialdehidă ajută la funcționarea anumitor enzime și întârzie peroxidarea lipidică a cărnii pulpei, îmbunătățind astfel calitatea cărnii.

Performanță de creștere

Într-un studiu, puiul de carne LBW a fost îmbunătățit semnificativ atunci când a fost hrănit cu o dietă care conține GSE din ziua 1 până în ziua 35 de vârstă.

Aceste îmbunătățiri se pot datora creșterii înălțimii vilozităților, suprafeței de absorbție, expresiei enzimelor și sistemelor de transport ale nutrienților, care au dus la creșterea în greutate corporală îmbunătățită.

Datorita antioxidantilor naturali din GSE, care protejeaza mucoasa intestinala de la deteriorarea oxidativă și reducerea mișcării intestinale, a existat o mai bună absorbție a nutrienților.

Efecte asupra producției de ouă

S-a constatat că adăugarea de GSE în dieta găinilor ouătoare a crescut producția de ouă cu 4% datorită creșterii ratei de ouat. Au existat, de asemenea, o creștere a greutății ouălor de la 66,6 g la 68,7 g ca urmare a suplimentării GSE.

Acest lucru a fost atribuit naturii probiotice a GSE, care ajută la dezvoltarea ovarelor, crește activitatea enzimelor digestive și reglează pH-ul tractului gastro-intestinal, crescând astfel absorbția intestinală de calciu și magneziu și îmbunătățind utilizarea proteinelor și a altor nutrienți care sunt esențiali pentru producția de ouă.

În ceea ce privește calitatea, rezistența cojii a fost crescută de la 2,79 la 3,02 kg/cm2 și procentul de ouă deteriorate a fost astfel redus de la 3,3% la doar 0,42% ca urmare a suplimentării cu GSE. Unitățile Haugh (o măsură a calității proteinei din ou bazată pe înălțimea albușului de ou sau a albumenului) au fost, de asemenea, crescute de la 81,1 la 85,2 la păsările hrănite cu GSE în dieta lor.

Nivelurile de colesterol din loturile GSE au fost reduse în comparație cu găinile hrănite cu dieta martor, iar malondialdehida din gălbenușul a fost modificată liniar prin adăugarea de GSE la dieta bazală, îmbunătățind astfel statutul antioxidant la găinile ouătoare.

Utilizări ale GSE în condiții de stres termic

GSE este o sursă excelentă de vitamina E. Fiecare kilogram de GSE poate conține până la 500 mg de vitamina E. Acest lucru este important pentru păsările expuse la stres termic, prin care păsările prezintă o scădere a hormonilor tiroidieni, atrofie a organelor limfoide, sănătate și supraviețuire afectate, incidența crescută a cărnii PSE (pală, moale și exudativă) și oxidarea cărnii după sacrificare.

În acest caz, vitamina E poate fi un instrument util pentru îmbunătățirea performanței păsărilor în condiții de stres termic datorită efectelor sale pozitive asupra sistemului imunitar, integrității musculare și factorilor de creștere endocrin sensibili la căldură, pe lângă efectele pozitive asupra activității enzimelor antioxidante și hematologice și diverși parametrii (de exemplu, scăderea acidului uric, scăderea colesterolului, creșterea limfocitelor etc.).

Puncte de luat în considerare

Efectele GSE asupra diferitelor trăsături de producție sunt dependente de doză. Creșterea aportului de GSE peste nivelul recomandat (0,5-1% pentru puii de carne și 3-4% pentru ouatoare) poate reduce aportul de hrană.

Aceasta se petrece datorită prezenței unor cantități apreciabile de tanin, care are un gust amar și, prin urmare, reduce palatabilitatea și digestibilitatea a nutrienților furajelor prin legături H și interacțiuni hidrofobe, afectând astfel în mod negativ majoritatea funcțiilor biologice ale păsărilor.

Pe de altă parte, suplimentarea cu GSE într-o doză adecvată are efecte pozitive asupra sănătății și performanței unei păsări, așa cum s-a indicat mai sus și, de asemenea, poate îmbunătăți profitabilitatea industriei de creștere a păsărilor prin creșterea indicelui de producție în condiții normale de fermă. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2