Tehnologii

351

Brânza rămâne preferata procesatorilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit DGAgri, producția de brânză din UE a rămas din nou opțiunea preferată în procesarea laptelui în 2023 (+1,4%), beneficiind de o disponibilitate ceva mai mare a grăsimilor din lapte.

Cu prețuri competitive, exporturile de brânzeturi din UE au crescut considerabil (+3,6% în volum), cu o valoare a exporturilor de peste 8,13 miliarde EUR (+5,3%).

Pe de altă parte, importurile de brânză (în mare parte brânzeturi premium de mare valoare) au fost mai afectate de presiunile inflaționiste și au scăzut cu 6,9%, în scădere pentru cei doi principali parteneri ai UE: Marea Britanie și Elveția (-5% și respectiv -4%).

Presupunând livrări stabile de lapte în UE, producția de brânză din UE ar putea crește în continuare (+0,7%) în 2024.

Exporturile de brânză din UE ar putea, de asemenea, să crească în continuare, deși, într-un ritm mai lent (+2,5%), din cauza redresării lente a cererii pe unele piețe importatoare importante.

Utilizarea internă a brânzei poate crește oarecum (+0,4%) din cauza diminuării perspectivelor inflației alimentare și a costurilor reduse de procesare (de exemplu, scăderea costurilor cu energia).

Producția de zer din UE a continuat tendința de creștere din ultimii ani în 2023 (+1,2%). Această creștere a fost susținută de exporturile UE (+4,2%), în timp ce utilizarea internă a UE a scăzut (-0,3%).

În 2024, stocul stabil de lapte din UE ar putea permite în continuare o creștere a producției (+0,9%), din nou determinată de creșterea exporturilor UE (+2,5%), în timp ce utilizarea internă va rămâne probabil stabilă. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2