195
(Agerpres) Comisia Europeană încurajează statele membre să identifice modalităti de ameliorare a protectiei acordate micilor producători de alimente si comercianti cu amănuntul împotriva practicilor neloiale ale partenerilor comerciali ai acestora, care uneori sunt mult mai puternici, dupa ce ieri, institutia a adoptat o comunicare in acest sens. Potrivit CE, înainte ca un produs alimentar să ajungă la consumator, mai multi operatori de piată diferiti (producători, unităti de prelucrare, comercianti cu amănuntul etc.) din lantul de aprovizionare adaugă valoare si calitate la acest produs. Ca urmare a unor evolutii precum o mai mare concentrare a pietei, în relatiile dintre operatorii din lantul de aprovizionare există niveluri foarte diferite ale puterii de negociere. În cadrul relațiilor comerciale, diferentele în puterea de negociere reprezintă un element obitnuit si legitim, însă în unele cazuri, aceste dezechilibre pot duce la practici comerciale neloiale. Printre practicile comerciale neloiale identificate de Comisie se numără: evitarea sau refuzul de a consemna în scris conditii comerciale esentiale, modificarea unilaterală cu efect retroactiv a costului sau a pretului produselor sau serviciilor, transferarea către o parte contractantă a unui risc nejustificat sau disproporționat, interferarea în mod intenționat în programul de livrare sau receptie cu scopul de a obtine avantaje nejustificate sau rezilierea unilaterală a unei relatii comerciale fără preaviz sau într-un termen nejustificat de scurt sau fără a indica un motiv obiectiv justificat.