241
(Comunicat) Piața de carne din România s-ar putea confrunta în acest an cu cea mai grea perioada de la inceputul crizei financiare, din 2008, având in vedere ca puterea de cumparare a romanilor se apropie de un prag minim. Rata inflaţiei a fost, în decembrie, de 4,95% faţă de decembrie 2011, în afara intervalului ţintit de BNR, iar câştigul salarial mediu net era în noiembrie 2012 de 1.575 lei, fata de 1.491 lei in noiembrie anul trecut, adica cu doar 5,6% mai mult (salariul din luna decembrie nu este relevant deoarece in aceasta perioada a anului se acorda prime). Avand in vedere cei doi indicatori, se poate constata ca puterea de cumparare a românilor nu a cunoscut o imbunatatire nici in 2012, cu efecte negative asupra consumului. “Vom asista si in 2013 la diminuarea sumelor de bani pe care consumatorii le au la dispozitie pentru consum. Anul 2013 va fi unul si mai dificil, iar industria noastra va fi fortata la maxim, pe fondul unei puteri de cumparare reduse, si a unui mediu de afaceri slabit”, (Olimpiu Soneriu) În aceste conditii, pentru industria carnii se pot lua in calcul doua scenarii, respectiv de stagnare sau de accentuare a problemelor cu care producatorii se confrunta inca de la inceputul crizei. “In cel mai bun caz vom vedea o stagnare a pietii la nivelul actual, dar cu siguranta tendinta va fi in continuare spre produsele mai ieftine. Cred ca in urmatoarea perioada vom asista la o presiune din ce in ce mai mare a producatorilor de carne si preparate din carne de a iesi pe piete comunitare” (Olimpiu Soneriu) Iesirea pe pietele externe va fi o oportunitate insa doar pentru producatorii care au capacitate financiara pentru a face investitii in modernizarea si adaptarea capacitatilor de productie la standardele din Uniunea Europeana. CarmOlimp a implementat înca de anul trecut sistemul IFS (International Food Standard), un standard de evaluare de catre comercianti a furnizorilor de produse alimentare (inclusiv a producatorilor), elaborat in anul 2002 de catre comerciantii din Germania, cu scopul de a crea un standard comun privind siguranta alimentelor. “In lipsa surselor de finantare, vor fi producatori care nu vor putea sa se extinda sau sa suporte eventualele cresteri de preturi la materiile prime, astfel ca anul 2013 ar putea insemna iesirea lor de pe piata” (Olimpiu Soneriu) Despre CarmolimpCarmolimp cel mai mare producator si distribuitor de carne ambalata in atmosfera protectoare la gramaj fix din tara. In prezent, opereaza un numar de 50 magazine proprii si peste 60 de unitati in sistem franciza. Pornita in 1993 ca o afacere de familie, Carmolimp reuseşte sa controleze intregul flux “de la furca la furculita”,avand in dotare atat terenurile agricole, fermele si fabricile de procesare, cat si lantul de distributie al produselor.