Tehnologii

356

Câștigătorii și învinșii investițiilor în tehnologie alimentară

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Investițiile de capital de risc în tehnologia alimentară la nivel global au crescut de 40 de ori în ultimii zece ani, atingând un nou maxim de 26,9 miliarde de lire sterline în 2021, potrivit cifrelor compilate de organizația caritabilă pentru inovare Nesta, citate de FoodNavigator.

Scădere a investițiilor

Dar se constată, de asemenea, o scădere bruscă a investițiilor în capital de risc în 2022, finanțarea de risc pentru start-up-urile din domeniul tehnologiei alimentare scăzând cu mai mult de 50% față de 2021.

Acest lucru se leagă de raportul State of Venture lansat în ianuarie de CB Insights, care a descoperit ecosistemul global de risc a cunoscut o retragere bruscă în 2022, finanțarea scăzând cu 35% față de 2021.

Un mare potențial perdant va fi sănătatea oamenilor, potrivit Nesta. De exemplu, finanțarea tehnologiei alimentare a fost dominată de o categorie. Livrarea alimentelor și logistica au atras aproximativ 60% din investițiile de capital de risc în 2017-2021, echivalentul a aproximativ 11,2 miliarde de lire sterline pe an în medie.

Această creștere este „îngrijorătoare”, deoarece platformele de aplicații de livrare la pachet și de produse alimentare sunt „cele mai probabile tehnologii de a crește obezitatea”, s-a plâns. În schimb, a cerut ca noile tehnologii, procese și idei „să fie îndreptate spre furnizarea de mai multe opțiuni alimentare sănătoase dacă vrem să reducem obezitatea și să îmbunătățim sănătatea națiunii”.

Dar situația, într-o anumită întorsătură ironică, deschide oportunități de inovare. De exemplu, cererile de brevet legate de reducerea conținutului de calorii au crescut cu 165% în ultimul deceniu, depășind creșterea globală a brevetelor, a dezvăluit Nesta.

Efectul de sațietate, o categorie în creștere

Chiar și mai remarcabil, a estimat că inovația în brevetele alimentare care măresc sațietatea a crescut cu aproximativ 580%. Acest lucru depășește semnificativ tendința globală de creștere cu aproximativ 70% a cererilor de brevet între 2010 și 2020.

Completând această inovație de brevet, analiza sa a găsit, de asemenea, semnale încurajatoare cu privire la fluxul de investiții în start-up-uri care folosesc știința alimentară pentru a crea ingrediente noi și produse reformulate pentru alimente mai sănătoase.

Aceste start-up-uri variază de la cele specializate în îndulcitori artificiali sau produse îmbunătățite cu fibre alimentare până la platforme software care permit diferite tipuri de reformulare a alimentelor. Investițiile în zonă au crescut de aproape 25 de ori între 2017 și 2021.

Finanțarea personalizată cu capital de risc pentru nutriție a crescut cu 552%, ajungând la 500 de milioane de lire sterline în 2021.

Cu toate acestea, estimările sumelor totale de investiții anuale – 70 de milioane de lire sterline – sunt mici în comparație cu majoritatea celorlalte tipuri de inovații alimentare, indicând faptul că aceasta este încă o tendință emergentă în finanțarea de risc.

Prin urmare, raportul Nesta a inclus recomandări, inclusiv acordarea de scutiri de taxe producătorilor de alimente și reduceri ale ratelor de afaceri vor stimula și vor permite inovațiile care fac alimentele și mediile alimentare mai sănătoase. În același timp, finanțarea trebuie să fie disponibilă pentru cercetarea care explorează preocupările consumatorilor cu privire la astfel de inovații, a adăugat acesta.

2022 a fost anul inovării deschise

Raportul Nesta a venit în momentul în care Eatable Adventures, unul dintre cei mai importanți acceleratori la nivel mondial, a cerut marilor companii să adopte inovarea deschisă – în care companiile colaborează extern pentru a captura oportunități de inovare în comparație cu modelul lor de afaceri existent – pentru a rezolva provocările sectorului alimentar de astăzi.

Sondajul efectuat de 43 de companii mijlocii și mari, a constatat că peste 90% intenționează să colaboreze cu companii externe în domeniul inovației în următorii trei ani.

„Există o certitudine tot mai mare că inovarea deschisă, prin rețele de colaborare, poate reprezenta o abordare viabilă pentru stimularea afacerilor, a satisfacției clienților și a sustenabilității industriei pe termen scurt și mediu”, se arată în raportul său.

Presiuni enorme

„Deoarece sectorul alimentar se confruntă cu presiuni enorme și cumpărătorii solicită produse mai sănătoase, mai funcționale și mai sustenabile, acest sector prezintă un mediu foarte favorabil pentru dezvoltarea acestor parteneriate valoroase.

José Luis Cabañero, CEO și fondator la Eatable Adventures, a declarat pentru FoodNavigator că lanțul valoric agroalimentar este în prezent expus „un număr semnificativ de provocări, de la o populație în creștere până la hrănire cu o amprentă de carbon mai redusă, încălzirea globală și instabilitatea vremii care afectează randamentul culturilor, necesitatea reducerii amprentei de apă în agricultură, a emisiilor de metan și CO2 și, în final, a conflictelor geopolitice care dăunează aprovizionărilor de bază”.

Toate aceste probleme, ne-a spus el, trebuie depășite cu biotehnologie și modele de afaceri digitale avansate.

 „Segmentul agroalimentar tocmai începe să încorporeze tehnologiile emergente în lanțul valoric de la capăt la capăt pentru a atinge aceste obiective”, a spus el. „Pe măsură ce avansăm, această clasă de active va deveni mai stabilă și va atinge noi culmi.

Prin urmare, tehnologia alimentară reprezintă o mare oportunitate de investiție în viitorul a ceea ce este probabil cea mai mare industrie de pe pământ.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2