Stiri

448

Ce este „sogflația” și cum amenință ea lanțurile de aprovizionare cu alimente?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Mai întâi a fost inflația, apoi a fost inflația în contracție, adică deflația, apoi a urmat inflația termică, acum a apărut sogflația! Dar ce este sogflația și cum afectează aceasta industria alimentară, se întreabă într-o analiză specialiștii de la FoodNavigator?

Ce este sogflația?

De la creșterea prețurilor la energie până la impactul tulburărilor geopolitice asupra importurilor de aprovizionare, industria alimentară se confruntă cu o serie de provocări, cea mai mare dintre acestea fiind schimbările climatice.

Schimbările climatice în sine afectează industria alimentară în mai multe moduri, unul dintre acestea fiind „sogflația”.

FoodNavigator a raportat recent efectele dăunătoare ale temperaturilor extrem de ridicate și ale secetei asupra producției de culturi și despre creșterea ulterioară a prețului acestor mărfuri. Această creștere a prețurilor a ajuns să fie denumită „flație termică”.

Creat pentru prima dată de editorialista Bloomberg, Lara Williams, așa-numita sogflație se referă la capătul opus al spectrului, evidențiind creșterea prețului mărfurilor ca urmare a ploilor abundente susținute și a inundațiilor care au cauzat daune culturilor.

Cum afectează ploile abundente și inundațiile securitatea alimentară?

A fost o poveste cu două jumătăți în mare parte din Europa în ultimii ani. Unele țări, cum ar fi Spania, au fost lovite de temperaturi extrem de ridicate și de secetă, care au afectat culturi precum măslinele. Între timp, alte țări, precum Franța și Germania, au fost supuse unor ploi abundente și inundații, care au afectat culturi precum grâul și porumbul.

„În 2023, Europa a asistat la cel mai mare incendiu înregistrat vreodată, unul dintre cei mai umezi ani, valuri mari de căldură severe și inundații devastatoare pe scară largă”, a declarat Carlo Buontempo, directorul agenției UE pentru climă, Copernicus Climate Change Service (C3S).

În Marea Britanie, a opta cea mai ploioasă iarnă înregistrată, a dus la inundații pe scară largă în toată țara, inclusiv terenuri agricole, fermierii de grâu, orz și legume raportând pierderi din cauza apelor de inundații.

„De la sfârșitul anului trecut, am văzut sute de ferme din toată țara confruntându-se cu devastarea inundațiilor și cu stresul financiar uriaș și mizeria pe care o aduc. Unele ferme din Lincolnshire au fost sub apă din octombrie anul trecut și acest lucru este complet inacceptabil.” Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, a declarat pentru FoodNavigator.

Și nu doar agricultura este afectată. Crescătorii de animale au fost, de asemenea, afectați negativ, cu pierderea folosirii terenurilor de pășunat pentru animalele lor. Cu toate acestea, chiar și atunci când apele inundațiilor s-au retras, fermierii au rămas în imposibilitatea de a pășuna animalele pe teren, deoarece solul este saturat. În 2024, acest lucru a însemnat că fermierii de lactate din zonele afectate au ratat o perioadă cunoscută sub numele de „flux”. Fluxul este o perioadă de producție maximă de lapte în care vacile sunt în mod obișnuit afară la pășunat pe câmp, câștigând multă energie din iarbă și producând mult lapte.

În plus, efectele schimbărilor climatice nu sunt simțite doar în Europa, ci sunt resimțite pe tot globul, inundațiile devastatoare din Rio Grande do Sul amenință în prezent recolta de soia. Această cultură este folosită în principal în hrana animalelor, ceea ce o face o preocupare pentru fermierii de soia înșiși, precum și pentru crescătorii de animale care se bazează pe această aprovizionare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că la nivel global „inundațiile cresc ca frecvență și intensitate, iar frecvența și intensitatea precipitațiilor extreme sunt de așteptat să continue să crească din cauza schimbărilor climatice”.

Care este impactul?

Impactul ploilor abundente și al inundațiilor asupra fermierilor și a produselor lor a afectat inevitabil costul mărfurilor pe care le produc, împingând prețurile în sus.

Mărfuri precum untul au crescut în prețul în ultimii ani, ploile abundente și inundațiile fiind menționate ca unul dintre motivele principale.

Mai recent, Marea Britanie a văzut creșterea prețului cartofilor ca urmare a daunelor cauzate de ploaie la recoltele din timpul sezonului de vegetație 2023/24.

„Strângerea aprovizionării a fost determinată de problemele meteorologice de-a lungul perioadei de recoltare, ploile abundente ducând la o creștere a putregaiului și a altor probleme de calitate. A exacerbat și mai mult condițiile proaste a fost faptul că mulți cultivatori au întârziat ridicarea recoltei pentru a spori recoltele, în urma plantărilor întârziate la începutul sezonului. Acest lucru a dus la o proporție mai mare a recoltei rămase în pământ atunci când au început condițiile meteorologice nefavorabile”, a declarat Harry Campbell, analist de date privind piața de mărfuri la firma de informații de piață Mintec.

În mod similar, ploile abundente din Țările de Jos și Belgia au generat îngrijorări cu privire la prețurile la cartofi în Europa, deoarece cele două țări servesc ca furnizori majori de cartofi pentru regiune, în urma Germaniei, Poloniei și Franței.

Ce se poate face pentru a proteja viitoarea securitate alimentară?

Pe măsură ce ploile abundente susținute și inundațiile continuă să aibă un impact negativ asupra producției de alimente, devine din ce în ce mai clar că trebuie luate măsuri pentru a crea sisteme alimentare mai rezistente și pentru a proteja securitatea alimentară viitoare.

„Noua noastră analiză arată că Europa se confruntă cu riscuri climatice urgente care cresc mai repede decât pregătirea noastră societală. ”, a declarat Leena Ylä-Mononen, director executiv al Agenției Europene de Mediu (AEE).

„Pentru a asigura reziliența societăților noastre, factorii de decizie politici europeni și naționali trebuie să acționeze acum pentru a reduce riscurile climatice atât prin reduceri rapide ale emisiilor, cât și prin politici și acțiuni puternice de adaptare.”

Ce cauzează aceste evenimente meteorologice susținute și extreme?

Deși unele evenimente meteorologice sunt anomalii, care apar rar și rezultă din modele meteorologice neobișnuite, tendința generală către evenimente meteorologice extreme este atribuită schimbărilor climatice.

Care sunt cauzele principale ale schimbărilor climatice?

-Arderea combustibililor fosili: Arderea combustibililor fosili, cum ar fi petrolul, gazul și cărbunele, eliberează dioxid de carbon în atmosfera pământului, determinând încălzirea pământului.

-Defrișarea: copacii preiau dioxid de carbon pentru a fi folosiți în fotosinteză, astfel încât tăierea copacilor îndepărtează acest proces vital. În plus, dioxidul de carbon, care este stocat în copaci, este eliberat înapoi în atmosferă dacă lemnul este ars.

-Agricultura: Plantarea culturilor și creșterea animalelor eliberează în atmosferă mai multe tipuri diferite de gaze cu efect de seră, inclusiv metan de la animale și protoxid de azot din îngrășăminte. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2