Repere

991

C.E.: Perspectivele producției de lapte, lactate și carne în Uniunea Europeană în anul 2024

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit Comisiei Europene, perspectiva pieței pe termen scurt este afectată de condițiile meteorologice nefavorabile de vară. Acestea au efecte mixte în întreaga UE, deoarece randamentele diferitelor culturi arabile și specializate au fost afectate de condițiile calde și uscate și de inundații, în timp ce, pe de altă parte, surplusul de precipitații a ajutat pășunile să se redreseze.

Reducerea prețurilor

Cu toate acestea, nu toate precipitațiile s-au dovedit a fi benefice, deoarece au cauzat și întârzieri la recoltare, dezvoltarea dăunătorilor și bolilor și au avut un impact negativ asupra calității unor produse. În același timp, au existat semne de perspective pozitive ale pieței, deoarece costurile inputurilor au continuat să scadă (de exemplu, energie, îngrășăminte și furaje).

Scăderea prețurilor agricole din UE a condus la o reducere suplimentară a indicelui prețurilor fermierilor din UE față de nivelul record atins în octombrie 2022.

În timp ce indicii prețurilor de producție și de consum au rezistat de ceva timp acestei mișcări descendențe, aceștia au încetat să crească în ultimele luni, ceea ce ar putea aduce oarecare ușurare a cererii interne de alimente în lunile următoare. Impactul condițiilor meteorologice nefavorabile și incertitudinea evoluțiilor din Ucraina ar putea, totuși, să prezinte riscuri în creștere pentru prețurile mărfurilor și produselor agricole.

Redresarea exporturilor UE pentru anumite mărfuri agricole a fost susținută de prețurile mai competitive ale mărfurilor din UE. Este probabil ca acest lucru să continue în 2024, deoarece rata de schimb EUR-USD este de așteptat să rămână relativ scăzut.

Pe de altă parte, piața UE rămâne atractivă pentru importuri. Situația macroeconomică a UE a fost ușor revizuită în scădere față de perspectivele din vara anului 2023, economia UE fiind redusă în prima jumătate a anului 2023 și cu o politică monetară mai strictă pentru combaterea inflației. Creșterea mai slabă este de așteptat să se extindă până în 2024.

Producția de lapte

În ciuda scăderii continue a prețurilor la laptele crud din UE de la începutul anului, livrările de lapte din UE rămân destul de stabile și se estimează că vor crește cu 0,3% în 2023.

Condițiile meteorologice au fost mai favorabile decât în dificilul 2022, ceea ce ajută la reducerea costurilor de hrană și contribuie la o mai bună calitate a furajelor, crescând astfel și conținutul de lapte solid al laptelui (+0,2%) și susținând o creștere cu 1% a producției de lapte.

În timp ce cererea globală de produse lactate este încă relativ strânsă, se preconizează că prețurile mai scăzute ale produselor lactate din UE vor sprijini o redresare a unor exporturi, în special a laptelui praf. Producția de brânză și zer din UE este probabil să beneficieze de o disponibilitate mai mare a laptelui și de prețuri competitive.

În ambele cazuri, acest lucru ar putea susține o creștere a exporturilor UE de +1,5% și, respectiv, +4,5%. În ciuda scăderii efectivului de vaci de lapte și în condițiile meteorologice normale, se estimează că aprovizionarea cu lapte a UE va rămâne relativ stabilă și în 2024 (+0,2% față de an).

Deși prețurile la energie și îngrășăminte sunt peste vârful anului 2022 și sunt pe o tendință de scădere, acestea sunt încă ridicate comparativ cu anii trecuți. Acest lucru, combinat cu scăderea prețurilor la laptele crud, inflația încă ridicată în UE și la nivel global și creșterea ratelor dobânzilor, creează incertitudine cu privire la marjele fermierilor de lactate în 2024.

Evoluția prețurilor

Prețurile la laptele crud din UE au scăzut de la începutul anului, deși într-un ritm mai lent din vară. Prețul mediu al laptelui crud din UE în august a fost cu -25% sub vârful din decembrie 2022, la aproximativ 43,6 EUR/100 kg.

Cea mai mare scădere a prețurilor în 2023 (aproximativ -43% față de decembrie 2022), pe baza estimărilor din septembrie, a fost înregistrată în IE, în timp ce scăderea prețurilor în FR, IT și ES a fost de doar în jur de -10%. Datorită condițiilor meteorologice mai favorabile, costurile de hrană au început să scadă în lunile de primăvară.

Deși prețurile la energie și îngrășăminte au scăzut față de 2022, acestea au rămas ridicate și cu mult peste nivelurile medii observate în trecut, ceea ce a dus la marje strânse pentru fermierii de lapte. Inflația alimentară a început să scadă, dar prețurile ridicate la alimente încă limitează cererea atât în UE, cât și la nivel global.

Puterea de cumpărare mai slabă, combinată cu o scădere continuă a prețurilor produselor lactate din UE, susțin prețurile mai scăzute ale laptelui crud din UE. În timp ce unele mărfuri au arătat semne de stabilizare a prețurilor (în special SMP și brânzeturi), tendințele generale ale prețurilor sunt în continuare în scădere pentru majoritatea produselor lactate în T1-T3 2023.

Prețurile lactatelor din UE au devenit mai competitive, ceea ce a condus la o anumită redresare a exporturilor UE. Această creștere este mai pronunțată pentru WMP, unt, SMP și zer și mai puțin pentru produsele premium și cu valoare adăugată ridicată.

Livrările de lapte

În ciuda scăderii prețurilor laptelui crud din UE, livrările de lapte din UE au fost cu 0,7% mai mari în ianuarie-iulie comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Dar evoluția aprovizionării cu lapte crud rămâne foarte eterogenă în țările UE.

În unele țări, prețurile mai mici sunt deja însoțite de o producție mai scăzută (de exemplu, IE, FR, IT). În altele, creșterea livrărilor de lapte a contribuit potențial la scăderea prețurilor laptelui crud, deoarece cererea a rămas mai puțin elastică față de preț (de exemplu, BE, DE, PL). Abatoarele de vaci au rămas sub nivelul anului trecut până în iunie.

Datorită prețurilor mai mici la laptele crud și a costurilor ridicate pentru inputuri importante, sacrificările ar putea accelera în următoarele luni. Acest lucru ar putea duce la o scădere a efectivului de vaci de lapte din UE similară cu 2022 (-0,6% ).

Pe de altă parte, disponibilitatea și calitatea mai bună a furajelor contribuie la creșterea producției de lapte în 2023 (+1% de la an la an), cu creșterea conținutului de solide din lapte. Această evoluție contrabalansează scăderea mărimii efectivului și ar putea duce la o creștere a livrărilor totale de lapte din UE (+0,3%).

În 2024, în ipoteza condițiilor meteorologice normale, se presupune că tendința de creștere a producției de lapte din UE va continua într-un ritm comparabil, oferind o aprovizionare stabilă cu lapte crud pentru industria laptelui (+0,2%).

Exporturile de lapte și lactate

Având în vedere o creștere preconizată a livrărilor de lapte din UE în 2023 și o disponibilitate și mai mare de grăsimi și proteine din lapte față de anul trecut, producția de brânză din UE va rămâne probabil opțiunea preferată în procesarea laptelui și în 2023. Ca urmare, producția sa ar putea fi cu 1% mai mare.

Acest lucru, susținut de prețurile competitive de export ale UE, ar putea ajuta exporturile UE să crească (+1,5%), în timp ce utilizarea internă (-6%) va rămâne probabil constrânsă de presiunile inflaționiste, impactând și importurile, în special pentru brânzeturile premium.

În 2024, în ciuda unei creșteri mai mici prevăzute a livrărilor de lapte din UE, producția de brânză din UE ar putea crește în continuare (+0,7%), permițând o creștere suplimentară a exporturilor (+2%) datorită unei probabile redresări a cererii pe unele piețe cheie.

Reducerea inflației alimentare din UE este probabil să aibă un impact pozitiv și asupra consumului intern (+0,5%). Producția de zer din UE este de așteptat să crească mai puternic și în 2023 (+1,2%). Acest lucru este determinat de exporturile mai mari din UE, datorită unei redresări a cererii în China, în timp ce utilizarea internă ar putea scădea.

În 2024, creșterea producției ar putea continua, deși într-un ritm mai lent (+0,8%). Cu toate acestea, acest lucru ar putea duce la creșterea exporturilor UE (+2,5%), în timp ce utilizarea internă ar putea rămâne stabilă.

Comerțul cu țări terțe

În timp ce producția UE de SMP a scăzut oarecum în ianuarie-iulie (de la an la an), exporturile au înregistrat o redresare puternică, susținută în principal de licitații pentru importurile de lapte praf din Algeria și cererea puternică din Arabia Saudită și Maroc.

Pentru a satisface cererea, producția UE ar putea crește ușor în restul anului și, în general, ar putea rămâne stabilă. În același timp, exporturile UE ar putea fi cu 15% mai mari, în timp ce utilizarea internă ar putea scădea (aproximativ -2%). Acesta este rezultatul utilizării mai puține SMP în procesare (de exemplu, pentru pulberile umplute cu grăsime).

Creșterea exporturilor de lapte praf din UE ar putea împiedica scăderea producției de WMP, chiar dacă se preconizează că volumele exportate vor scădea din cauza concurenței crescânde pe piețele de export din Noua Zeelandă în lunile rămase din 2023.

Exporturile de WMP ar putea fi cu 3% mai mari în 2023 anul - pe an, în timp ce, în același timp, reducerea consumului casnic ar putea fi, de asemenea, mai mică decât se anticipase (în jur de -2%). Acest lucru se datorează prețurilor mai mici, care ar putea beneficia de utilizarea WMP ca ingredient.

În 2024, producția de SMP ar putea rămâne stabilă, cu exporturi mai scăzute în comparație cu o redresare puternică așteptată în 2023. Exporturile de WMP ar putea scădea și ele (-1%), revenind la o tendință de scădere. În același timp, ritmul de scădere a utilizării interne a WMP ar putea fi susținut, în timp ce utilizarea SMP în procesare ar putea crește datorită unei anumite recuperări a cererii (+4%).

Producția de lapte praf

Cu mai mult lapte canalizat către WMP până în prezent (lăsând probabil o parte din grăsime din lapte disponibilă după procesare) și o creștere așteptată a producției de SMP în următoarele luni, producția de unt din UE ar putea crește în 2023 cu aproximativ 0,3%.

Disponibilitatea tot mai mare și prețurile UE mai competitive (de asemenea, în raport cu alte grăsimi) ar putea ajuta, de asemenea, să crească exporturile UE (+7%) și să contribuie la o anumită creștere a utilizării interne (+0,4%), în special în procesare.

În 2024, nu este de așteptat ca traiectoria de redresare a exporturilor să fie pe deplin susținută; creșterea exporturilor UE ar putea fi mai mică (+2%), utilizarea internă a UE probabil să crească mai modest (+0,2%). Dincolo de așteptări, producția de produse lactate proaspete este în creștere (smântână și lapte de băut).

Deoarece este puțin probabil ca exporturile UE să se extindă din cauza scăderii cererii din China, este posibil ca volume suplimentare să fie consumate pe plan intern, arătând o rezistență mai mare la creșterea prețurilor decât alte produse de origine animală.

Acest lucru ar putea duce la o creștere a consumului total al UE în 2023 (+0,7%), dar această schimbare ar fi greu vizibilă pe o bază de locuitor din cauza tendințelor de ușoară creștere a populației (+0,1%). În 2024, consumul UE va reveni probabil la o tendință de scădere (susținută și de o încetinire a creșterii populației), ceea ce ar putea duce la scăderea producției UE (-0,9%), în timp ce exporturile UE ar putea rămâne stabile.

Consumul de carne va scădea

Consumul de carne pe cap de locuitor în UE este de așteptat să scadă cu 1,5% în 2023 din cauza inflației prețurilor și a ofertei mai scăzute de pe piață. Producția de carne de vită din UE este de așteptat să scadă în continuare în 2023 cu -3,1%, în principal din cauza unei ajustări structurale în sectorul cărnii de vită și a produselor lactate și a marjelor scăzute.

Importurile din UE ar putea scădea din cauza producției scăzute din Regatul Unit, în timp ce America de Sud nu compensează pe deplin pierderile de importuri din Marea Britanie. Exporturile UE continuă să se lupte cu prețurile interne ridicate.

Un efectiv de reproducție mai mic, precum și pesta porcină africană (PPA) împing producția de carne de porc din UE și mai mult în scădere cu 6,6% în 2023, în ciuda prețurilor mai mici ale furajelor. Cererea internă susținută iar cererea mai mică din China încetinește exporturile UE cu 16% în 2023. Producția de păsări din UE ar putea beneficia de o redresare de 3,3% în 2023 datorită faptului că este una dintre proteinele animale mai ieftine disponibile.

Pe de altă parte, prețurile la păsările de curte din UE fac exporturile mai puțin competitive. Brazilia, Ucraina și Thailanda trimit volume substanțiale către UE (+12%), în timp ce Marea Britanie înregistrează un declin masiv. Scăderea istorică a efectivelor de ovine din UE a determinat reducerea sacrificării cu -1,8% în 2023. Cererea susținută și prețurile interne ridicate favorizează mai multe importuri din Noua Zeelandă și Regatul Unit (+15% în 2023).

Producția de carne de vită

Producția de carne de vită din UE a înregistrat o scădere de -4,5% în prima jumătate a anului 2023, în principal datorită unei scăderi semnificative a sacrificării în IT (-23%). Condițiile de pășunat au fost mediocre în unele părți ale UE din cauza vremii uscate, iar prețurile furajelor erau încă relativ ridicate, deși pe o traiectorie în scădere.

Această ofertă mai scăzută de carne de vită continuă să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE. Până la sfârșitul anului, producția de carne de vită este de așteptat să se redreseze ușor datorită prețurilor mai mici ale furajelor și greutăților mai mari ale carcasei. Sunt de așteptat unele sacrificări suplimentare legate de deficitul de furaje la nivelul fermei în unele țări ale UE.

În ansamblu, este prevăzută o reducere a producției de -3,1% în 2023 pe o bază anuală. Dacă prețurile furajelor continuă să scadă și să facă procesul de îngrășare mai profitabil, ar putea fi de așteptat o reducere mai mică de -1% în 2024, mai aproape de tendința structurală de scădere observată în anii precedenți.

În ciuda prețurilor ridicate din UE, importurile nu acoperă pierderea producției din UE. Prin urmare, consumul de carne de vită în UE pe cap de locuitor în 2023 scade la puțin mai puțin de 10 kg (-3,5%). În plus, inflația ridicată actuală reduce achizițiile consumatorilor sau împinge consumatorul la proteine animale mai ieftine. În 2024, se așteaptă o scădere mai mică de -1%.

Exportul de carne de vită

Deoarece oferta de carne de vită în UE este mai mică, prețurile interne pot rămâne relativ ridicate, având un impact negativ asupra competitivității exporturilor UE. Piața turcă s-a redeschis pentru importurile de carne de vită, ceea ce a dus la transporturi suplimentare de animale vii și carne începând din ianuarie a acestui an și ajungând la aproximativ 10 000 de tone pe lună în mai. De asemenea, piața marocană pare să se redeschidă pentru comerț live.

Cererea de carne din Marea Britanie a înregistrat și o creștere de aproape 2%. Cu toate acestea, aceste modificări nu acoperă pierderile din exporturile de carne pe piețe cu valoare ridicată precum Norvegia, Japonia și SUA.

Pe de altă parte, piața UE ar putea rămâne atractivă pentru importuri. Contrar acestei așteptări, importurile de carne de vită din UE au înregistrat o scădere de 2,5% în ianuarie-iunie. Motivul principal este că importurile din Marea Britanie sunt în scădere substanțială (-20% în ianuarie-iunie) din cauza sacrificării mai scăzute în Marea Britanie.

Această scădere a principalului partener comercial al UE nu este compensată de creșterea importurilor din Brazilia și Argentina. Acestea găsesc și piețe pline de satisfacții în alte părți ale lumii, datorită unei piețe relativ strânse de carne de vită la nivel global. Dacă această situație devine mai relaxată, importurile din UE ar putea crește în 2024, așteptate în prezent cu un modest +5%.

Producția de carne de porc

În prima jumătate a anului 2023, producția de carne de porc din UE a scăzut cu -8,6%. Cele mai mari reduceri au fost înregistrate în DE (-210 000 t sau -9,4%), DK (-180 000 t sau -21,5%) și ES (-150 000 t sau -5,8%).

Această ofertă scăzută a UE duce la prețuri interne record ridicate. Cu toate acestea, din iulie, prețurile de producție din UE au început să dea semne de scădere. Pe măsură ce prețurile furajelor sunt în scădere și marjele rămân pozitive, greutatea carcasei este de așteptat să crească în a doua jumătate a anului.

În ansamblu, se așteaptă o scădere a producției de -6,6% în 2023. În același timp, cererea UE rămâne fermă, dar având în vedere oferta redusă, se preconizează o scădere a consumului UE pe cap de locuitor (-5%, la 30,4 kg). Pe langa oferta redusa, un rol important joaca si consideratiile consumatorilor cu privire la cresterea preturilor, ceea ce duce la reducerea consumului de carne de porc sau la trecerea la alte tipuri de carne.

În special, consumul de carne de porc este adesea redus în beneficiul cărnii de pasăre. Dacă oferta revine ușor, iar această disponibilitate crescută ar putea relaxa și mai mult prețurile de producător, o mică creștere a consumului pe cap de locuitor ar putea apărea în 2024 ca reacție la acest lucru.

Exportul de carne de porc

Prețurile mai puțin competitive ale cărnii de porc din UE fac din exporturile către piața globală o adevărată provocare. În prima jumătate a anului 2023, exporturile UE au înregistrat o scădere de -20%. Producția de carne de porc din China se redresează și, prin urmare, sunt necesare mai puține importuri.

În același timp, UE pierde cote de piață atât pe piețele cu valoare ridicată (SUA, Japonia, Australia), cât și pe cele cu valoare redusă (de exemplu, Filipine), din cauza concurenței mai puternice în ceea ce privește prețurile.

Doar piața din Marea Britanie prezintă o ușoară evoluție pozitivă (+2,4% în ianuarie iunie). În ansamblu, exporturile UE în 2023 ar putea scădea cu -16%. Dacă prețurile continuă să scadă, unele cote de piață ar putea fi recâștigate, rezultând o creștere de 5% în 2024.

Importurile de carne de porc din UE din Regatul Unit au scăzut cu aproape 19% în prima jumătate a anului 2023, după o creștere de aproape 28% în 2022. motivul din spate este scăderea actuală a producției din Marea Britanie.

Întrucât Regatul Unit reprezintă mai mult de ¾ din importurile UE și nu se așteaptă nicio înlocuire a altor origini pe termen scurt, pigme UE la importuri poate scădea cu 20% în 2023.

Producția de carne de pasăre

În ciuda focarelor de HPAI (dar cu o intensitate mai mică în comparație cu 2022), producția de păsări din UE își continuă recuperarea rapidă. În prima jumătate a anului 2023, sacrificările din UE au crescut cu 3,1%.

Acest lucru se datorează în principal creșterilor în IT (+15% sau 87 000 t) și ES (+5,5% sau 45 000 t). Plasările de pui au crescut cu 1,2% în prima jumătate a anului 2023 de la an la an. Până la sfârșitul anului 2023, producția este revizuită în sus la 3,3%, luând în considerare o reducere (în continuare) a costurilor cu furajele și energia și îmbunătățirea marjelor.

O creștere mai mică de 1,2% este prevăzută în 2024 dacă concurența prețurilor din partea altor cărni este mai mare. Se presupune o incidență similară a HPAI ca în acest an. Prețurile de producție din UE sunt deja peste 2 500 EUR/tonă cu peste un an.

Din iunie-iulie 2023, este vizibilă o mică mișcare descendentă, dar prețurile sunt încă la niveluri record. Cu toate acestea, păsările de curte rămân una dintre cele mai ieftine surse de proteine animale pentru consumatori.

Comerțul cu carne de pasăre

În ianuarie-iunie 2023, importurile din UE au crescut cu 13,5% (+52 000 t). Pe de o parte, a fost aproape o dublare a importurilor din Ucraina și creșteri substanțiale din Brazilia (+8%) și Thailanda (+35%). Pe de altă parte, importurile din Regatul Unit au scăzut cu 46% (sau aproape 44 000 t).

În general, se preconizează că importurile din UE vor crește cu 12% în 2023. Această imagine s-ar putea schimba complet în cazul în care sunt detectate focare de HPAI în fermele comerciale din Brazilia.

În ciuda unei competitivități mai scăzute a UE, a focarelor de HPAI care au dus fie la interdicții la nivel național, fie la regionalizare și la invadarea Ucrainei, exporturile UE au scăzut cu un modest 2,5% în ianuarie-iunie, ascunzând schimbări pozitive și negative mari în funcție de destinație.

Printre perdanți s-au numărat Ghana (-24 000 t), Liberia (-11 000 t) și Ucraina (-8 000 t), în timp ce Regatul Unit (+12 600 t), Vietnam (+8 400 t) și Angola (+ 5). 000 t) au raportat câștiguri clare. Această scădere ar trebui inversată în 2024, dacă prețurile UE își recâștigă competitivitatea.

Disponibilitatea internă mai ridicată, atât prin producția din UE, cât și prin importuri, și prețurile mai mici în comparație cu alte surse de proteine animale, sunt de așteptat să susțină creșterea consumului pe cap de locuitor în UE în 2023, de aproape 1 kg (+4,3% de la an la an).

Producția de ovine și caprine

Creșterea producției de ovine și caprine din UE în primăvară, determinată de o programare anterioară a sărbătorilor religioase tradiționale, a fost depășită de o evoluție negativă ulterioară, care a condus la o scădere a sacrificării în majoritatea statelor membre în prima jumătate a anului 2023.

Este de așteptat producția de carne de oaie în UE. să sufere de o scădere structurală a efectivului de oi, disponibilitate mai scăzută a ierbii, în special în țările mediteraneene, costuri mai mari pentru hrana și focare de variola ovină în ES și recent în BG.

Din cauza prețurilor ridicate la laptele de capră, sectorul trece printr-o fază de reținere a animalelor. În general, se poate aștepta o reducere de -1,8% a producției de ovine și caprine în 2023, urmată de o reducere mai mică în 2024 (-1%).

Fiind cel mai scump tip de carne, consumul UE de carne de oaie este susceptibil să sufere de presiuni inflaționiste la fel ca și alte tipuri de carne roșie, dar, în comparație, acesta poate fi cel mai bine favorizat de poziționarea sa specifică în coșurile consumatorilor (sărbătorile religioase, culturale). Prin urmare, consumul UE pe cap de locuitor ar putea rămâne destul de stabil (+0,8%).

Comerțul cu ovine și caprine

În timp ce exporturile UE de carne de oaie către Regatul Unit au rămas stabile, alte destinații importante precum Oman, Qatar și Emiratele Arabe Unite au înregistrat o scădere semnificativă, împingând exporturile în scădere cu -13,2% în prima jumătate a anului.

Acest lucru se datorează în principal prețurilor relativ ridicate din UE, care fac UE mai puțin competitivă și păstrează produsele pe piața internă. Întrucât această situație nu se va schimba pe termen scurt, exporturile de carne sunt revizuite în scădere la -10% și revin cu 4% în 2024 dacă prețurile se reduc, după trei ani de eșecuri semnificative.

Exporturile UE de animale vii au crescut cu 1,7% în ianuarie-iunie, în ciuda prețurilor interne ridicate. Un salt înainte al exporturilor către Libia și Maroc în iunie 2023 a compensat scăderile către Iordania, Arabia Saudită și Israel.

În ansamblu, exporturile de animale vii urmează să crească ușor cu 1,5% pentru tot anul 2023. Situația dificilă a transportului prin Marea Neagră este o pauză. În 2024, este prevăzută o nouă scădere de 3% din cauza potențialului de export în scădere treptată. Viitoarea legislație a UE privind transportul animalelor vii nu este încă luată în considerare. Importurile UE de carne de oaie au crescut cu aproape 15% în ianuarie-iunie, provenind din Noua Zeelandă și Marea Britanie.

În general, importurile din UE ar putea atinge o creștere de 10% în acest an și o creștere suplimentară de 4,5% în 2024, din cauza prețurilor ridicate din UE și a cererii lente din Asia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2