În urma unei corecții în scădere în prima jumătate a anului 2023, prețurile la laptele crud din UE au crescut în T3 2023 și au devenit stabile în primele luni ale anului 2024, se arată în ultima analiză publicată de Comisia Europeană.
Livrările de lapte din UE au rămas destul de stabile în 2023, ceea ce, combinat cu conținutul îmbunătățit de grăsimi și proteine, a oferit un aprovizionare constantă pentru industria lactatelor.
Condițiile meteorologice au fost mai favorabile decât în dificilul 2022, iar costurile furajelor au scăzut, susținând o creștere a producției de lapte din UE (+1,8%), chiar dacă efectivul de lapte a scăzut în continuare (-1,7%).
În timp ce cererea globală de produse lactate este încă relativ strânsă, exporturile UE s-au redresat și au crescut în special pentru laptele praf degresat și integral, dar și pentru zer, brânză și unt.
În 2024, producția de brânzeturi și zer din UE va continua probabil să beneficieze de o disponibilitate mai mare a substanțelor solide din lapte și de prețuri competitive, ceea ce s-ar putea traduce într-o creștere suplimentară a exporturilor lor din UE (+2,5% și, respectiv, +2,5%).
Pe de altă parte, este puțin probabilă o creștere suplimentară a exporturilor de lapte praf din UE, din cauza potențialului limitat de creștere suplimentară al piețelor din Africa de Nord și din Orientul Mijlociu (care a determinat creșterea exporturilor în 2023), în timp ce concurența globală ar putea crește și ea.
În ciuda scăderii continue a efectivului de vaci de lapte (-0,5%), se estimează că aprovizionarea cu lapte a UE va rămâne relativ stabilă și în 2024 (+0,4%).
Stabilizarea prețurilor de intrare și de ieșire ar putea îmbunătăți marjele pentru fermierii de lactate în 2024, în timp ce consumul de produse lactate din UE ar putea beneficia de o oarecare diminuare a inflației alimentare și ar putea rămâne stabil în general. (Foto: Dreamstime)