Stiri

588

C.E.: Producția de lapte va rămâne stabilă dar consumul va scădea

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În ciuda scăderii continue a prețurilor la laptele crud din UE de la începutul anului trecut, livrările de lapte din UE rămân destul de stabile și se estimează că au crescut cu 0,3% în 2023, indică sinteza datelor efectuată de serviciul de analiză al DGAgri.

Condițiile meteorologice au fost mai favorabile decât în dificilul 2022, ceea ce ajută la reducerea costurilor de hrană. și contribuie la o mai bună calitate a furajelor, crescând astfel și conținutul de lapte solid al laptelui (+0,2%) și susținând o creștere cu 1% a producției de lapte.

În timp ce cererea globală de produse lactate este încă relativ strânsă, se preconizează că prețurile mai scăzute ale produselor lactate din UE vor sprijini o redresare a unor exporturi, în special a laptelui praf.

Producția de brânză și zer din UE este probabil să beneficieze de o disponibilitate mai mare a laptelui și de prețuri competitive. În ambele cazuri, acest lucru ar putea susține o creștere a exporturilor UE de +1,5% și, respectiv, +4,5%.

În ciuda scăderii efectivului de vaci de lapte și în condițiile meteorologice normale, se estimează că aprovizionarea cu lapte a UE va rămâne relativ stabilă și în 2024 (+0,2% față de an).

Deși prețurile la energie și îngrășăminte sunt peste vârful anului 2022 și sunt pe o tendință de scădere, acestea sunt încă ridicate comparativ cu anii trecuți.

Acest lucru, combinat cu scăderea prețurilor la laptele crud, inflația încă ridicată în UE și la nivel global și creșterea ratelor dobânzilor, creează incertitudine cu privire la marjele fermierilor de lapte în 2024.

Cu mai mult lapte canalizat către WMP până în prezent (lăsând probabil o parte din grăsime din lapte disponibilă după procesare) și o creștere așteptată a producției de SMP în următoarele luni, producția de unt din UE ar putea crește în 2023 cu aproximativ 0,3%.

Disponibilitatea tot mai mare și prețurile UE mai competitive (de asemenea, în raport cu alte grăsimi) ar putea ajuta, de asemenea, să crească exporturile UE (+7%) și să contribuie la o anumită creștere a utilizării interne (+0,4%), în special în procesare.

În 2024, nu este de așteptat ca traiectoria de redresare a exporturilor să fie pe deplin susținută; creșterea exporturilor UE ar putea fi mai mică (+2%), utilizarea internă a UE probabil să crească mai modest (+0,2%).

Dincolo de așteptări, producția de produse lactate proaspete este în creștere (smântână și lapte de băut). Deoarece este puțin probabil ca exporturile UE să se extindă din cauza scăderii cererii din China, este posibil ca volume suplimentare să fie consumate pe plan intern, arătând o rezistență mai mare la creșterea prețurilor decât alte produse de origine animală.

Acest lucru ar putea duce la o creștere a consumului total al UE (+0,7%), dar această schimbare ar fi greu vizibilă pe o bază de locuitor din cauza tendințelor de ușoară creștere a populației (+0,1%). În 2024, consumul UE va reveni probabil la o tendință de scădere (susținută și de o încetinire a creșterii populației), ceea ce ar putea duce la scăderea producției UE (-0,9%), în timp ce exporturile UE ar putea rămâne stabile. (Foto: Pixabay) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2