369
Într-o hotărâre de referință, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) a specificat cadrul legal pentru statele membre care încearcă să stabilească termeni pentru a proteja denumirile produselor de origine animală.
În timp ce Curtea a hotărât în cele din urmă că încercarea franceză de a reglementa astfel de termeni nu a fost conformă cu dreptul UE, ea a subliniat o cale de urmat pentru adoptarea denumirilor legale.
În ceea ce este o dezbatere mai complexă decât ar părea, Copa și Cogeca îndeamnă UE să protejeze denumirile de carne și pește, așa cum este cazul produselor lactate.
Ca răspuns la întrebările adresate de instanța franceză, CEJ a confirmat că statele membre pot stabili, într-adevăr, denumiri legale care asociază un anumit termen cu un anumit produs alimentar, cu scopul de a proteja consumatorii.
Curtea a considerat că decretul francez nu a stabilit o „denumire legală” și, prin urmare, nu poate interzice producătorilor de alimente proteice pe bază de plante să folosească denumiri comune sau descriptive pentru produsele lor.
Luând în considerare această clarificare, solicităm Comisiei Europene și statelor membre să propună rapid o legislație care să definească în mod clar denumirile legale pentru produsele de origine animală.
Acest lucru ar ajuta la prevenirea confuziei consumatorilor, la abordarea potențialelor probleme de sănătate și la protejarea imaginii și reputației alimentelor de origine animală de uzurpare, comparații neloiale și abuzuri.
În calitate de reprezentanți atât ai producătorilor de plante, cât și ai animalelor, credem că există loc pentru toate tipurile de produse și că acestea pot coexista pe piață. Așa cum margarina nu a pretins niciodată a fi unt, și produsele alternative ar trebui să aibă propriile lor identități.
Vom continua să pledăm pentru denumirea corectă a produselor și standarde de marketing, deoarece știm că alte alimente noi în viitor ar putea exacerba confuzia. Deturnarea denumirilor tradiționale este adesea determinată de interese semnificative de marketing care urmăresc să ocolească o descriere clară a ceea ce sunt cu adevărat aceste produse alternative.
Regretăm că această dezbatere nu a fost soluționată în timpul mandatului anterior al Comisiei și credem cu fermitate că produsele de imitație pe bază de plante și alimentele de origine animală ar trebui recunoscute ca fiind complet distincte în ceea ce privește denumirea legală, compoziția și formă. (Foto: Freepik)