În ultimii ani, lipsa de curaj a fermierilor de a se asocia a fost afirmată cu asiduitate drept una dintre cauzele majore ale rămânerii în urmă a agroindustriei românești. Poate, reminiscențe din vremea comunismului îi face pe oameni să încerce să se descurce pe cont propriu. Poate, amintirea ratării primelor asocieri, de la începutul anilor '90, îi îndepărtează, încă, de ideea înființării de asociații sau cooperative. Dar, realitățile pieței dovedesc faptul că, mai ales dacă ești fermier, nu te poți descurca de unul singur. Iar, ceea ce se întâmplă în județul Arad, la Cris-Sib Lacto, e o dovadă în plus că asocierea este singura formă viabilă de a rezista pe piață, este cel mai bun model de dezvoltare a unei afaceri, de către crescătorii de animale din România.Tradiția, punctul de la care începe viitorul Domnul Ioan Branga, Managerul General și Administratorul firmei Cris-Sib Lacto, ne-a spus că povestea a început în 2005. Îl contrazicem: Povestea a început cu mult, mult înainte și chiar domnia sa recunoaște: ”Noi nu facem altceva decât să continuăm tradiția părinților și moșilor noștri. Suntem crescători de oi și așa am fost mereu, doar că, acum, ridicăm tradiția la alt nivel, pentru că, altfel, nu se poate! Ne-am domnit, dar sufletul nostru este tot de ciobani și așa va rămâne.” Așa este. Dar, ca să îi dăm, totuși, dreptate, să spunem că, dacă vorbim despre inițiative concrete, într-adevăr, povestea a început în anul 2005, atunci când domnul Branga a avut ideea înființării Asociației Crescătorilor de Ovine, asociație în care s-au înscris ciobani din Sibiu, Arad și alte județe din Ardeal; cu totul, peste 500 de oieri. Anul 2008 a fost încă un moment de referință. Atunci, ANSVSA a emis celebrul Ordin 111, care limita desfacerea produselor alimentare fabricate artizanal, la doar 20 de km. de punctul de lucru. Printr-o acțiune a tuturor fermierilor din țară, s-a reușit modificarea actului normativ. Dar, tot atunci, domnul Ioan Branga a avut ideea înființării unei fabrici de prelucrarea a laptelui. A prezentat proiectul celorlalți ciobani, proiect la care au aderat încă 15 crescători de ovine și, din acel moment, se poate spune că a luat naștere compania Cris-Sib Lacto. Rămâne, însă, o nedumerire: De ce, la Socodor-Arad, de vreme ce toți cei 16 fermieri acționari spun că sunt din Sibiu? Răspunsul ne duce tot la păcătosul de comunism. Așa e, toți crescătorii de ovine, acționari la Cris-Sib Lacto, sunt din Mărginime. Dar, acum ani de zile, au fost forțați, printr-o decizie a lui Ceaușescu, să își mute mioarele pe pășunile din Arad; gândea că, așa, îi va împiedica să se îmbogățească, lucru nepermis în acele vremuri, doar că fostul președinte al României nu a luat în seamă hărnicia ciobanilor! Investiția inițială s-a ridicat la două milioane de euro, o parte din fonduri fiind alocate în urma depunerii unui Proiect pe vechiul FEADR. Construcția efectivă a fabricii din Socodor s-a efectuat în anii 2010-2011, iar, de atunci, a început producția de lactate. Capacitatea de procesare este de 70.000 de litri pe zi, iar laptele este colectat de la cca 60 de oieri din județul Arad. Desigur, principalii furnizori de lapte-materie primă sunt cei 16 ciobani asociați. Acum, prețul pe care Cris-Sib Lacto îl plătește pentru un litru de lapte de oaie, este de peste 2,80 lei, în funcție de cantitate,calitate și seriozitate. Dar, pentru că producția s-a diversificat, fiind fabricate și lactate din lapte de vacă și lapte de capră, fabrica plătește minim 1 leu pe litru fermierilor crescători de vaci și minim 1,60 lei pe litru pentru laptele de capră. La laptele de bivoliță, prețul este mult mai mare, apropiindu-se de prețul de la oaie. Desigur, și domnul Ioan Branga este furnizor de lapte-materie primă de oaie, lapte pe care îl colectează de la cele 3.000 de oi ale sale, pe care le paște pe cele 400 de hectare pe care le are în posesie, și pentru care lucrează încă 100 de hectare, pentru asigurarea suplimentării nutriției, în perioadele de iarnă. Activitatea fabricii de lactate Cris-Sib Lacto este coordonată, cum am spus, de domnul Branga, în calitate de Administrator, consiliat de domnul Dr. Ing. George Grecu, atât în privința producției în sine, a dezvoltării de produse și a deplinei siguranțe alimentare, cât și a dezvoltării afacerilor companiei. Bineînțeles, la Cris-Sib Lacto lucrează un grup de salariați specializați în industria laptelui, cu toții realizând lactate de cea mai bună calitate, și in care se regasesc și dragostea, și dorința lucrului bine făcut a celor din Socodor. Nu se putea altfel, de vreme ce, la Cris-Sib Lacto este implementat sistemul HACCP, a fost introdus Sistemul de Management pentru Securitatea Alimentară conform FSSC 22000 și vor fi demarate diligențele pentru implementarea IFS. Lactate 100 % naturale, din cel mai bun și curat laptePortofoliul de produse al companiei curpinde: caș natur din lapte de vacă, caș natur afumat din lapte de vacă, telemea de Sibiu din lapte de oaie, telemea din lapte de vacă, telemea mixtă, cașcaval Dalia din lapte de vacă, urdă din lapte de oaie/vacă, brânză de burduf, iaurt din lapte de oaie, iaurt din lapte de bivoliță,caș de oaie 100% pentru export etc. Desigur, ”vedeta” este Telemeaua de Sibiu din lapte de oaie 100%, un produs tradițional oierilor, fabricat după o rețetă străveche, la nivelul standardelor europene, lansată pe piață sub brandul Cris-Sib Lacto. Dintre aceste produse, nouă au obținut atestarea Asociației Bio România, certificare care garantează că brânzeturile fabricate de Cris-Sib Lacto sunt naturale. Însă, trebuie să subliniem că absolut toate produsele sunt 100 % naturale.Calitatea impune În momentul de față, lactatele cu brandul Cris-Sib Lacto se găsesc în toate rețelele marilor magazine din România. Dar, chiar în momentul în care am vizitat fabrica din Socodor, specialiștii de acolo pregăteau o serie de mostre destinate unui foarte mare retailer din România, pentru ca produsele să fie listate în permanență. Nu e de mirare! Calitatea lactatelor fabricate acolo este, realmente, excelentă, și, spre dovadă, nu doar că vânzările au crescut cu cca 60 %, de la inaugurarea fabricii și până acum, dar, din totalul producției realizate, 50 %-60 % din produse merg la export în Italia, Spania și, mai ales, în Slovacia. ”Calitatea impune”, afirmă cu îndreptățire domnul Ioan Branga și, așa e. Iar, dacă l-am întrebat despre viitor, domnia sa ne-a spus că își dorește consolidarea poziției pe piață, mărirea producției dar, mai ales, modernizarea fabricii, urmând să depună documentația pentru o finanțare prin programele PNDR 2014-2020. La finalul vizitei, l-am întrebat pe domnul Branga ce mesaj ar transmite celorlalți fermieri crescători de animale din România. Acesta, ne-a răspuns: ”Le-aș spune să aibă curaj să se asocieze, pentru că este singura posibilitate pe care o au, pentru a rezista pe piață. Și, i-aș mai invita să ne viziteze, pentru că fabrica noastră poate fi un model de succes pentru toată România”. Îi dăm cu totul dreptate, felicitându-i, totodată, pe toți cei de la Cris-Sib Lacto!