Tehnologii

242

Cum va evolua reputația aditivilor alimentari?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Pe baza peisajelor politice în schimbare, a categoriilor în evoluție, conduse de biotehnologie și a modificărilor de reglementare din 2023, specialiștii de la OMS au analizat modul în care acestea influențează piața aditivilor alimentari în 2024 și la ce schimbări ulterioare ne putem aștepta să vedem în acest an și în viitor.

Evaluarea siguranței aditivilor alimentari

Aditivii sunt utilizați în diverse scopuri în prepararea alimentelor, inclusiv restaurarea, conservarea, prelungirea termenului de valabilitate și îmbunătățirea calității. Acestea includ coloranți, conservanți, antioxidanți și agenți de tratare a făinii.

Pe fondul noilor orientări și legi care afectează aditivii, pe 16 noiembrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a publicat o fișă informativă despre aditivii alimentari, care reunește informații despre ce sunt aceștia, cum sunt evaluați pentru siguranță și cum pot afla consumatorii despre aditivii din produsele lor alimentare.

Pe baza acesteia, Comitetul științific pentru alimente (SCF) și/sau Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) evaluează permanent aditivii pentru a determina siguranța acestora și îi plasează pe lista UE, odată ce au fost aprobați.

Pentru produsele comercializate la nivel internațional, Comitetul mixt FAO/OMS de experți pentru aditivi alimentari (JECFA) este responsabil de evaluarea siguranței aditivilor alimentari.

Pornind de la un Raport

Raportul CE care conține poziția instituției cu privire la aditivii alimentari este acum la al șaselea an. Comitetul permanent pentru plante, animale, alimente și furaje (PAFF), care reunește reprezentanți ai statelor membre și ai Comisiei pentru a discuta probleme legate de siguranța alimentară, a emis prima oară iun astfel de raport cu privire la aditivii alimentari în anul 2018.

Avizul privind utilizarea extractelor de plante bogate în constituenți capabili să îndeplinească o funcție tehnologică a susținut: ”O astfel de utilizare a extractelor care asigură o funcție tehnologică (de exemplu, conservant, antioxidant, stabilizator (stabilizator de culoare) etc.) în alimentele cărora le sunt adăugate, este considerată o utilizare deliberată ca aditiv alimentar”.

”În consecință, se consideră că o astfel de utilizare îndeplinește definiția unui aditiv alimentar și, prin urmare, trebuie să respecte condițiile prevăzute în legislația aditivilor alimentari (inclusiv specificațiile relevante) și să fie etichetată în conformitate cu dispozițiile corespunzătoare pentru etichetarea aditivilor alimentari”, a continuat opinia specialiștilor care au precizat:

”Deși opiniile acestui comitet nu pot fi considerate poziții oficiale ale Comisiei, toate statele membre au susținut această observație”, a declarat pentru FoodNavigator Stefan De Keersmaecker, purtător de cuvânt pentru sănătate, siguranță alimentară, politică regională și reforme structurale la CE.

Poziția juridică

Avizul PAFF intenționează să asiste autoritățile statelor membre în aplicarea normelor Uniunii Europene (UE) privind aditivii alimentari, în special Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2008.

Legislația UE definește aditivii ca fiind ”orice substanță care nu este consumată în mod normal ca aliment în sine și care nu este utilizată în mod normal ca ingredient caracteristic al alimentelor, indiferent dacă are sau nu valoare nutritivă”. UE are, de asemenea, o legislație care reglementează etichetarea aditivilor alimentari pe baza unor numere E predefinite.

”Aplicarea acestei legislații UE este responsabilitatea statelor membre și nu a Comisiei”, a subliniat De Keersmaecker. ”De aceea, este de competența autorităților statelor membre, și nu a Comisiei, să ia o poziție cu privire la statutul juridic al produselor individuale, de la caz la caz”, a adăugat De Keersmaecker.

De exemplu, după Brexit, în 2023, Regatul Unit a lansat The Food Additives, Food Flavorings and Novel Foods Regulations 2023, modificând diverse elemente ale legislației UE menținute cu privire la aditivii alimentari și alimentele noi.

Iar, la 6 octombrie 2023, Comisia Europeană (CE) a publicat Regulamentul Comisiei (UE) 2023/2108, care stabilește noi limite reduse pentru aditivii alimentari nitriți și nitrați. Implementat ca un pas către Planul european de combatere a cancerului, Safe Food Advocacy Europe (SAFE) a susținut demersul:

”SAFE a cerut întotdeauna limite mai stricte de nitrați și nitriți în alimente”. actualizarea reglementărilor a răspuns, de asemenea, gamei diverse de produse și condiții de producție a UE.

Schimbarea politicilor

Pe fondul incertitudinii financiare, a schimbărilor de reglementare și a potențialelor schimbări politice în 2024, în decembrie 2023, FoodNavigator a raportat despre modul în care producătorii își actualizează politicile privind aditivii alimentari.

Modificările viitoare ale etichetei steviei din noiembrie 2024 vor modela modul în care mărcile formulează îndulcitorii și îi comercializează în produsele lor. Producătorii vor trebui să se asigure că etichetele corecte sunt pe ambalajele produselor cu stevia, iar conținutul va varia în funcție de sursa ingredientului, adăugând un strat de complexitate lanțului de aprovizionare cu alimente.

Dacă ghidul recomandă consumatorilor să-și limiteze consumul de componente dietetice, cum ar fi zahărul, poate sugera că alternativele, cum ar fi îndulcitorii, oferă un înlocuitor mai bun. Cu toate acestea, acesta nu este neapărat cazul.

OMS, de exemplu, a emis o recomandare în mai 2023 împotriva utilizării îndulcitorilor fără zahăr, pe baza dovezilor că aceștia nu par să beneficieze de pierderea sau menținerea în greutate pe termen lung și că pot crește riscul de boli netransmisibile.

Pe măsură ce reglementările cu conținut ridicat de grăsimi, sare sau zahăr (HFSS) se instalează, acesta poate încuraja producătorii să analizeze modul în care aditivii alimentari pot fi utilizați în produse pentru a înlocui aceste componente, dar creează profiluri organoleptice similare pentru a imita gustul, textura și senzația de gură.

Carnea de cultură: O piață împărțită

Carnea fără sacrificare cultivată într-un laborator, care poate fi făcută folosind diverși aditivi alimentari, continuă să fie un subiect fierbinte pe buzele producătorilor de alimente și pe planurile de dezvoltare a noilor produse (NPD).

În 2022, Țările de Jos au anunțat fonduri publice de 60 de milioane de euro pentru cercetarea și dezvoltarea cărnii cultivate (C&D) și fermentarea de precizie.

Guvernul olandez a transmis un document către PAFF al CE în 2023, prin care urmărea să califice culturile alimentare drept aditivi alimentari. Alte piețe europene, inclusiv Danemarca, Marea Britanie, Spania și Catalonia, s-au angajat, de asemenea, să-și dezvolte scenele de carne cultivată.

Cu toate acestea, într-o mișcare creditată în a-și păstra moștenirea culinară, în noiembrie 2023, Italia a adoptat o lege care interzice producția și vânzarea de carne cultivată și interzice limbajul care descrie produsele pe bază de plante drept carne.

”Acest proiect de lege le spune italienilor ce pot și ce nu pot mânca, înăbușă inovația și, probabil, încalcă legislația UE”, a comentat Alianța Italiană pentru Proteine Complementare, a spus Institutul pentru Alimentele bune (GFI).

Pe măsură ce Italia a interzis carnea de cultură celulară, se învârt întrebări dacă alte țări vor urma exemplul: ”În ceea ce privește poziția Regatului Unit, este puțin probabil să vedem o interdicție”, a declarat pentru FoodNavigator Brigid McKevith, șeful departamentului de reglementare la compania de conformitate cu etichetarea alimentelor Ashbury.

”Dar mai multe lucruri ar trebui să devină clare aproape de sfârșitul anului 2024, când procesul de aprobare a alimentelor noi se va finaliza pentru prezentarea actuală a cărnii cultivate”, a adăugat McKevith.

O îndepărtare de zona artificială

Conservanții naturali, inclusiv ciupercile și endolizinele acestora, bacteriocinele și substanțele derivate din plante, pot oferi o alternativă viabilă la substanțele chimice sintetice în conservarea cărnii, a descoperit un studiu din octombrie 2023 al cercetătorilor de la Universitatea Zhejiang A&F și Universitatea Zhejiang.

Dacă cercetarea promovează posibilitățile pozitive ale conservanților naturali, aceasta poate crea oportunități pentru industria de a explora ce înseamnă natural în contextul cărnii și de a se întreba unde lasă aditivii alimentari sintetici.

Cu toate acestea, pe baza legilor actuale, acest lucru ar putea determina o analiză legislativă suplimentară.

”Este important de subliniat că Regulamentul privind aditivii alimentari nu definește termenul de ”natural”, a spus De Keersmaecker, care a adăugat că există încă multe neclarități. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2