601
Potrivit FoodIngredientsFirst, experții Danone consideră fermentația de precizie ca o modalitate de a aduce noi surse de proteine și ingrediente consumatorilor care caută alimente durabile cu impact limitat asupra mediului, creând nevoia de extindere a tehnologiei.
Două companii, un obiectiv
Philippe Teissier, director R&I Ferment & Fermentation la Danone și Kenny Erdoes, CEO al DMC Biotechnologies, conduc studiile privind rolul tehnicii în îndeplinirea cerințelor de proteine ale consumatorilor prin intermediul unei platforme deschise Biotech la care lucrează.
„Consumatorii noștri caută produse bogate în nutrienți, cu un impact mai mic asupra planetei. Optzeci și patru la sută dintre consumatori spun că companiile ar trebui să facă cât pot pentru a-și reduce impactul asupra mediului, mai degrabă decât să aștepte acțiunile guvernamentale”, spune Teissier.
„Tehnologiile pentru noi surse de proteine, cum ar fi cele rezultate din fermentație, inclusiv fermentația de precizie, sunt una dintre mai multe soluții pentru a satisface această cerere în creștere pentru alimente durabile și de înaltă calitate, bogate în proteine.”
Erdoes este de acord că consumatorii caută produse alimentare mai sănătoase și mai durabile și că mărcile F&B răspund acestei tendințe.
„Există o tendință către o producție locală mai mare decât să se bazeze pe lanțuri de aprovizionare offshore vulnerabile. Cu biotehnologia, putem aduce producția de ingrediente alimentare mai aproape de producător și mai aproape de fermier.”
Îmbunătățirea controlului procesului
Erodes indică o provocare presantă cu extinderea fermentației de precizie pe fondul popularității emergente a tehnologiei - sunt disponibile multe tehnologii biotehnologice de impact, dar acestea nu au fost încă scalate.
„Până când nu putem crește într-un mod semnificativ, nu putem avea impactul asupra carbonului pe care îl oferă tehnologia noastră. Platforma Biotech Open va oferi capacitate de extindere companiilor fondatoare și, în viitor, altor parteneri.”
Fermentarea de precizie permite producătorilor să „controleze procesul de fermentație mult mai previzibil” decât alte metode biotehnologice.
„Pentru DMC, aceasta înseamnă că ne putem face produsele și ingredientele și putem coopera cu alte companii ca un instrument tehnologic pentru a le îmbunătăți procesele de producție”, explică el.
Între timp, Teissier indică un alt obstacol pentru producători - cantitatea de ingrediente. „Principalele provocări cu care se confruntă producătorii în acest domeniu sunt legate de cantitatea de ingredient necesară pentru a ajunge la o dovadă adecvată a conceptului, pentru a-i valida funcționalitatea și pentru a ne oferi încredere în extinderea ingredientului”, împărtășește el.
Platforma biotehnologică va permite „livrarea la scară mai mare a diferitelor ingrediente” concepută prin fermentație de precizie și va sprijini securitizarea definițiilor specificațiilor necesare pentru a proiecta o rețetă de produs/proces la scară industrială.
Evaluarea rețetei la scară
Platforma tehnologică a primit finanțare în valoare de 16 milioane EUR (17 milioane USD) în prima fază și va găzdui companii, start-up-uri și parteneri care doresc să evalueze diferite rețete la scară semi-industrială.
„Linia va fi proiectată pentru certificare de calitate alimentară și ISO 22000, permițând livrarea diferitelor ingrediente prin diferite bioprocese, inclusiv fermentație de precizie.
Activitățile vor include un laborator analitic, fermentație și linie de proces în aval”, subliniază Teissier.
În F&B, fermentația de precizie poate furniza ingrediente precum proteine, vitamine, fibre și enzime într-un mod responsabil față de mediu și durabil.
Platforma tehnologică Dynamic Metabolic Control a DMC permite fabricarea ingredientelor din materii prime bio și controlează procesul de fermentație, spune Erdoes. „Proiectul intenționează să instaleze o linie de producție inițială la scară demonstrativă, anul viitor, care să includă un fermentator și un echipament de purificare. Echipamente suplimentare vor fi instalate în următorii ani, inclusiv oa doua linie de producție”, ne spune Erdoes.
De asemenea, se așteaptă ca Platforma Biotech Open să „accelereze” timpul de comercializare pentru produsele DMC și ale altor companii.
Producția alimentară durabilă
Platforma biotehnologică deschisă va începe cu o primă linie pilot și, în funcție de cererea de capacitate sau de noile nevoi, este deschisă cererii externe pentru 50% din capacitate, notează Teissier.
„Inovațiile în domeniul biotehnologiei sunt numeroase și necesită facilități suplimentare de extindere pentru a continua să progreseze. Această nouă platformă va aduce mai multă inovație pentru a ajunge pe piață.”
Pentru Erdoes, fermentația de precizie se dezvoltă constant pentru a face fermentația mai accesibilă, mai durabilă și mai economică.
„Ne așteptăm la progrese semnificative în ingineria enzimatică și optimizarea tulpinilor, introducerea de noi materii prime de carbon, dezvoltarea de echipamente avansate de producție și rafinării mai integrate bazate pe fermentație.”
„Toate acestea vor contribui la reducerea costurilor de producție și vor permite sistemelor de fermentație să capteze o cotă mai mare din industria chimică”, conchide el. (Foto: Freepik)