251
Mai e puțin până în ziua de 1 ianuarie 2017, moment în care vom contabiliza trecerea a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Ce a însemnat această perioadă pentru sectoarele de carne și lapte ale României, unde am ajuns și, mai ales, cum vor arăta aceste industrii în anul 2027? Pentru a creiona o imagine cât mai apropiată de adevăr, am adresat câte trei întrebări președinților principalelor asociații profesionale din domeniu. Cele trei întrebări au fost:1: Care era stadiul de dezvoltare al afacerilor din segmentul pe care îl coordonați?2: Care este nivelul la care se află în acest moment?3: Cum va arăta industria în care activați în anul 2027? Iată ce răspunsuri am primit: Menționând că mini-interviurile sunt publicate în serial, iată ce a răspuns domnul Ilie Van, Președinte UCPR: Ilie Van, Președinte UCPR:În 2007, avicultura utiliza o tehnologie învechităCum am fost: La data intrării României în UE, producția totală de carne în viu realizată în fermele profesionale era de 310.000 de tone, iar producția de carne tăiată, echivalent carcasă, la 242.000 de tone. Gradul de autosuficiență (producție internă din total consum), era de 71,3%. Sporul mediu zilnic era de 51,43 g/cap/zi, consumul specific de furaje, de 1,861 kg furaj/kg, iar pierderile prin mortalitate, de 5,67 %. Cum suntem: În anul 2016 producția în viu a crecut cu 145%, iar producția de carne tăiată, echivalent carcasă, cu 148,7%. Gradul de autosuficiență a ajuns în 2016 la 95%, cu un spor mediu zilnic de 57,40 g/cap/zi, un consum specific de furaje de 1,690 kg furaj/kg și pierderi prin mortalitate de doar 2,80%. Mai important, însă este faptul că performanțele tehnologice sunt deja la nivel mondial de vârf, iar costurile de producție și de vânzare sunt competitive la nivel mondial și european. Cum vom fi: Estimez că producția internă brută va fi, până în anul 2030, de 554.000 de tone, cu 0 importuri și 0 exporturi de animale vii. Balanța comercială externă va fi excedentară, cu un import de 80.000 de tone și un export de cel puțin 100.000 de tone. Cât privește consumul, acesta va atinge nivelul de 25 de kg. Cât privește perioada următoare, crescătorii de păsări vizează următoarele obiective: Investiţii în carne de pasăre de 400 milioane de euro, până în 2020; Creşterea producției cu 48%, în 2020, după care rămâne constantă; Creşterea productivităţii muncii la nivel comparabil cu cel din UE, până în anul 2020; Diversificarea producţiei de carne de pasăre în sistem intensiv – industrial, prin organizarea creşterii şi altor specii în afară de găină.