Tehnologii

371

Declin pe piața europeană a lactatelor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Comisia Europeană notează în ultima sa analiză transmisă redacției Meat.Milk. faptul că, deși producția UE SMP a scăzut considerabil în 2023 (-5,4%), exporturile s-au redresat după scăderea din anii precedenți și au crescut cu 10%.

Această creștere puternică sa datorat în principal cererii mai mari din Algeria și din alte țări din Africa de Nord, Asia și Orientul Mijlociu. În același timp, consumul casnic a scăzut (-7,7%), inclusiv prelucrarea de ex. pentru pulberi umplute cu grăsime.

Exporturile UE de WMP s-au redresat (+12%) în 2023, în principal datorită unei creșteri de patru ori a exporturilor UE către Algeria.

Pe de altă parte, cererea din China a rămas slabă, iar concurența cu Noua Zeelandă pe alte piețe de export a crescut. Din cauza acestor dificultăți, este puțin probabil ca exporturile de WMP să repete creșterea din 2023 și ar putea mai degrabă să scadă în 2024 (-1%).

În 2024, producția de SMP ar putea rămâne stabilă, în timp ce exporturile ar putea crește, dar într-un ritm mult mai mic (+1%).

Dezvoltarea prețurilor și utilizarea de procesare a laptelui praf ar putea fi, de asemenea, afectate de creșterea actuală a prețurilor la cacao, deoarece pulberile sunt ingrediente importante utilizate pentru producția de ciocolată și produse de cofetărie aferente.

Prin urmare, utilizarea casnică a SMP în 2024 ar putea scădea într-un ritm similar ca în 2023 (-5,3%), iar utilizarea casnică a WMP ar putea scădea și (-2% față de -5% în 2023). Producția de unt din UE a crescut în 2023 cu aproximativ 1,5%, deoarece prețurile UE au devenit mai competitive (și în raport cu alte grăsimi), iar cererea de procesare a rămas puternică (de exemplu, în brutărie).

 Exporturile UE au crescut către toate principalele destinații de export (+15%), iar valoarea exportului a atins un record de 1,61 miliarde EUR. Menținerea unui ritm similar este puțin probabilă în 2024, dar creșterea exporturilor de unt din UE ar putea rămâne pozitivă (+1,5%), presupunând prețuri competitive de export ale UE.

În același timp, consumul intern din UE este probabil să rămână puternic, dar stabil (+0,1%). Producția de produse lactate proaspete a crescut peste așteptări în 2023, în special pentru smântână (+1,5%) dar și pentru lapte de băut (+0,3%).

Exporturile UE au continuat să scadă (-5,5%) din cauza scăderii cererii din China, transferând volume suplimentare pe piața internă a UE și, astfel, susținând și creșterea utilizării interne a UE (+0,8%). În 2024, consumul UE va reveni probabil la tendința de scădere din ultimii câțiva ani, iar exporturile UE ar putea scădea în continuare din cauza cererii globale slabe persistente.

Pentru a răspunde acestor factori negativi ai cererii, producția UE de produse lactate proaspete ar putea scădea la un nivel comparabil cu 2022 (-0,8%).

Dintre produsele lactate proaspete, producția de smântână și iaurt ar putea în continuare să crească, susținută de cererea internă puternică, în timp ce producția de lapte de băut este probabil să scadă. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2