101
Șeful DSVSA Sibiu afirmă că produsul mai are o trăsătură foarte importantă. „Caracteristică este şi consistenţa Brânzei de Sibiu, care este moale ca aluatul şi se intinde asemănător untului”. Pentru a obţine cea mai bună brânză, condiţiile de igienă sunt esenţiale. Apoi, contează foarte mult şi modul de prelucrare, timpul de preparare pentru o brânză de calitate fiind de aproximativ 5-6 ore. „Avem un mod tradiţional de preparare, caşul pentru brânza de burduf neapărat trebuie stors la presă pentru a nu rămâne zer pe produs. Zerul se acidulează repede modificând şi gustul, mai bine zis stricând brânza. La brânza telemea e nevoie de multă răbdare, în condiţiile noastre timpul de preparare este undeva la 5-6 ore, pentru a obţine un produs de calitate. Trebuie să fie bine scursă, zerul să fie eliminat cât mai mult. Modul de conservare contează foarte mult, din acest motiv folosim acele butoaie de lemn de brad pentru că izolează bine şi nu permit brânzei să reacţioneze la schimbările de temperatură”, a precizat și domnul Marcel Andrei, Președintele Asociației Oierilor din Sibiu, care susține campania comună cu DSVSA Sibiu. Suplimentar, Marcel Andrei avertizează: ”Cum deosebim adevărata brânză de Sibiu de falsuri? Cum eticheta de brânză de Sibiu vinde produsul foarte bine, pe piaţă au apărut foarte multe produse contrafăcute, ajungându-se să se pună eticheta de telemea de Sibiu până şi pe importuri din Bulgaria. Cum ştiţi că aţi ales un produs autentic? „În afară de a fi gustată brânza, mai trebuie luată o fărâmitură între degete şi în momentul în care ea se întinde precum untul înseamnă că este brânză de calitate”, spune Marcel Andrei. Potrivit medicului Ioan Penţea, producţia anuală de lapte în judeţul Sibiu este estimată la 144.000 de hectolitri. În 214 stâne se livrează lapte crud pentru prelucrare la unităţi autorizate din judeţul Sibiu şi judeţele limitrofe, în 263 de stâne laptele este prelucrat sub formă de telemea sau caş iar în 68 de stâne laptele este consumat de miei, informează Adevărul. (Foto: ReporterVirtual)