Ferma

277

Efectul antioxidant al drojdiei de seleniu la bovine

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Drojdia de seleniu este una dintre drojdiile îmbogățite cu microelemente și este una dintre cele două surse de seleniu care pot fi utilizate la bovine. Realizarea diferitelor funcții ale seleniului la rumegătoare se bazează pe capacitatea antioxidantă a seleniului. Utilizarea lui în nutriția rumegătoarelor poate conduce la obținerea de beneficii consistente, după cum se afirmă în studiul cu titlul ”Antioxidant effect of selenium yeast in ruminants” elaborat de Angel Yeast și publicat recent de AllAboutFeed.

Compoziție

Seleniul organic poate fi produs prin adăugarea unei cantități adecvate de seleniu anorganic în procesul de fermentare a drojdiei. Seleniul organic din drojdia de seleniu include selenometionină, selenocisteină, acid metil selenoic (CH3SeH), proteine ​​de seleniu și alte selenide.

Dintre acestea, selenometionina a reprezentat cea mai mare proporție, urmată de selenocisteină. Structurile acestor doi aminoacizi selenidici sunt aceleași cu cele ale metioninei și cisteinei, doar atomul de sulf este înlocuit cu seleniu

În prezent, selenitul de sodiu este utilizat pe scară largă ca sursă de seleniu în furajele rumegătoarelor. Nu numai că este foarte toxic, dar este și dificil să stăpânești doza. Mai mult, el are și o biodisponibilitate redusă, care va polua mediul.

Ca seleniu organic, drojdia de seleniu nu numai că are o toxicitate mai mică și o biodisponibilitate mai mare, dar are și anumite funcții, inclusiv de ameliorare a stresului termic, reducerea numărului de celule somatice, îmbunătățirea fecundității și imunității, care sunt toate legate de proprietatea antioxidantă a drojdiei de seleniu.

Care este capacitatea antioxidantă a drojdiei de seleniu?

Comparativ cu seleniul anorganic, Angel Yeast a efectuat un test de validare a drojdiei de seleniu asupra performanțelor antioxidante. Capacitatea antioxidantă a YeaSel (drojdie de seleniu din drojdie Angel), la vacile de lapte, este următoarea:

Conținutul de seleniu din sânge al drojdiei de seleniu este cu 20% mai mare, decât cel al selenatului de sodiu (P <0,05). Acest lucru a indicat faptul că vacile de lapte ar putea absorbi un nivel ridicat de drojdie de seleniu, iar rata de utilizare a acestuia a fost mai mare decât cea a selenatului de sodiu.

Ca sursă de seleniu organic, drojdia de seleniu nu este ușor afectată de microorganismele din rumen și intră direct în rumen pentru digestie și absorbție sub formă de selenometionină, astfel încât biodisponibilitatea sa este semnificativ mai mare decât cea a selenitului de sodiu.

Nivelurile serice de glutation peroxidază (GSH-Px) și capacitatea antioxidantă totală (T-AOC), la vacile de lapte din grupul YeaSel, au fost semnificativ mai mari decât cele din grupul martor (P <0,01). Superoxidul dismutază (gazon), a crescut cu 15,31% (p> <0,05), comparativ cu grupul martor, iar malondialdehida (mda), a scăzut cu 25,87% (p> <0,05), indicând că se poate reduce în mod eficient peroxidarea lipidelor acizilor grași nesaturați.

Cum poate drojdia de seleniu să joace un rol antioxidant?

Există două sisteme de apărare antioxidantă: enzimatică și nonenzimatică. Multe enzime din sistemul enzimatic iau oligoelementele ca centre active, cum ar fi GSH-Px, SOD, catalază (CAT) etc., în timp ce sistemele non-enzimatice includ vitamina E, vitamina C, β-caroten etc.

Seleniul participă la sinteza GSH-Px, pentru a promova conversia peroxidului de hidrogen sau a peroxidului lipidic în apă și alcool, previne peroxidarea compușilor lipidici, protejează membrana celulară de invazia oxizilor și menține structura și funcția normală a celulelor . Prin urmare, activitatea GSH-Px este utilizată în mod obișnuit ca indicator al seleniului in vivo. Datele experimentale de mai sus arată că drojdia de seleniu poate îmbunătăți activitățile biologice ale GSH-Px și SOD, astfel încât să joace un efect anti-oxidare.

Producția de radicali liberi

Animalele produc radicali liberi de oxigen prin sistemul enzimatic și sistemul non-enzimatic, atacând acizii grași nesaturați din membrana celulară biologică, provocând peroxidarea lipidelor, cum ar fi gruparea aldehidă (malondialdehidă), grupa cetonică, gruparea hidroxil etc., astfel încât cantitatea de malondialdehidă poate reflectă gradul de peroxidare lipidică din organism și reflectă indirect gradul de deteriorare a celulelor.

Datele experimentale de mai sus arată că drojdia de seleniu poate reduce conținutul de malondialdehidă, indicând faptul că drojdia de seleniu poate reduce în mod eficient peroxidarea lipidică a acizilor grași nesaturați.

Îmbunătățirea imunității

S-a constatat că GSH-Px are activitate biologică numai atunci când concentrația de seleniu din sânge întreg atinge 60-150 ng / ml. Datele experimentale de mai sus au arătat că, după adăugarea drojdiei de seleniu, concentrația de seleniu din sânge întreg a atins 0,18-0,21 mg / L (180-210ng / ml), ceea ce a fost suficient pentru ca GSH-Px să exercite activitate biologică.

Puls (1989), a raportat că activitatea GSH-Px a fost cea mai bună, iar funcția imunitară a fost cea mai bună, atunci când seleniul din sânge a fost 160-1200 ng/ml. După îmbunătățirea imunității, a scăzut și incidența mastitei și numărul de celule somatice din lapte. În practică, drojdia de seleniu poate reduce celulele somatice din lapte cu 30-50%.

Pentru a reduce incidența mastitei la vacile de lapte, concentrația de seleniu în sângele integral ar trebui să fie mai mare de 0,18 μg / ml. Datele experimentale de mai sus au arătat că concentrația de seleniu în sângele integral a fost de doar 0,18 μg/ml, după adăugarea drojdiei de seleniu .

În plus, odată cu adăugarea de drojdie de seleniu, capacitatea de transformare a limfocitelor bovine a fost sporită, procentul de limfocite T a crescut, iar conținutul de IgM, IgG și IgA din sânge a crescut. Acesta este, de asemenea, unul dintre mecanismele drojdiei de seleniu care îmbunătățesc imunitatea vacilor.

Diminuarea stresului termic

Vara, stresul termic duce la un flux mai mare de sânge către suprafața corpului,  pentru disiparea căldurii pielii, iar sângele care curge prin intestin este redus semnificativ. Când celulele intestinale lipsesc de aportul de oxigen din sânge și energie, ele vor produce un număr mare de specii reactive de oxigen. Pe de o parte, speciile reactive de oxigen (ROS), distrug membrana celulelor intestinale, afectează structura și funcția celulelor și afectează absorbția și utilizarea nutrienților.

Pe de altă parte, produce tulburări ale metabolismului hormonal și afectează metabolismul corpului. Ca o componentă a centrului de activitate glutatie-peroxidază, seleniul poate participa la sistemul antioxidant al organismului, iar activitatea antioxidantă a drojdiei de seleniu este mai bună decât seleniul anorganic.

Îmbunătățirea performanței reproductive

Pentru tauri, seleniul, ca un component al GSH-Px, are efect antioxidant, astfel încât să protejeze membrana celulei spermatozoizilor de deteriorări, să sporească motilitatea spermei, să îmbunătățească capacitatea de fertilizare și capacitatea de dezvoltare a embrionilor.

Pentru vaci, suplimentarea cu seleniu poate preveni avortul, poate reduce moartea embrionilor, reduce retenția membranei fetale și alte simptome. În plus, capacitatea antioxidantă a drojdiei de seleniu contribuie, de asemenea, la dezvoltarea embrionilor și îmbunătățește performanța reproductivă.

Îmbunătățiți calitatea cărnii

Acest lucru se datorează faptului că seleniul este o componentă a glutatiei- peroxidazei (GSH-Px). Glutatia-peroxidază poate atenua deteriorarea cauzată de peroxidul de hidrogen și de peroxidul de hidrogen lipidic, prevenind astfel deteriorarea oxidativă a cărnii de vită.

În ceea ce privește reducerea pierderii prin picurare, a cărnii de vită, drojdia de seleniu poate reduce pierderea prin picurare prin menținerea integrității membranei celulare a cărnii de vită, astfel încât să îmbunătățească sistemul de apă al cărnii de vită.

Realizarea diferitelor funcții ale seleniului la rumegătoare se bazează pe capacitatea antioxidantă a seleniului. Activitatea antioxidantă a drojdiei de seleniu este mai puternică decât cea a seleniului anorganic și poate avea efectele de mai sus asupra rumegătoarelor.

Adăugarea de seleniu organic 0,3ppm, în dietă, poate satisface nevoile rumegătoarelor pentru îmbunătățirea imunității, rezistența la stres termic, performanța reproductivă și îmbunătățirea calității cărnii. Mai mult, datorită biodisponibilității ridicate a seleniului în drojdie, emisiile de seleniu din mediu pot fi reduse.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2