Tehnologii

421

EFSA anunță noi evaluări pentru aromele de fum

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În opinia EFSA, aromele de fum servesc ca o alternativă la afumarea tradițională, o practică de lungă durată folosită pentru conservarea anumitor alimente, cum ar fi peștele, carnea și produsele lactate. Procesul de afumare le schimbă și aroma.

Aromele de fum nu au aceeași funcție de conservare, dar atunci când sunt adăugate în alimente le dau un gust de fum.

EFSA a evaluat siguranța a opt arome de fum pe piața UE, a căror autorizare trebuia reînnoită, conform legislației în vigoare.

Wim Mennes, președintele grupului de lucru al EFSA pentru arome, ghidează principalele constatări ale acestei analize și anunță pașii următori.

-În primul rând, în ce alimente sunt folosite arome de fum?

-Aromele de fum sunt adăugate alimentelor - cum ar fi carnea, peștele sau brânza - ca o alternativă la procesul tradițional de afumare. Dar pot fi folosite și ca arome în alte alimente, cum ar fi supe, sosuri, băuturi, chipsuri, înghețate comestibile și produse de cofetărie.

-De ce le-a evaluat EFSA siguranța?

-Activitatea EFSA privind aromele de fum este definită de legislația UE, care impune ca siguranța aromelor de fum să fie evaluată înainte de a putea fi comercializate. De asemenea, cele aflate în prezent pe piață trebuie reevaluate înainte de sfârșitul perioadei de autorizare.

Cele opt produse tocmai evaluate se află pe piața UE în ultimii 10 ani, iar solicitanții au solicitat Comisiei Europene să-și prelungească autorizațiile cu încă 10. Pentru celelalte două produse aflate în prezent pe piața UE, solicitantul nu a solicitat un reînnoirea autorizației acestora.

-Și care sunt riscurile pentru sănătate?

-Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu am putut exclude preocupările privind genotoxicitatea pentru oricare dintre cele opt arome de fum.

Genotoxicitatea este capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora materialul genetic al celulelor. Modificările sau mutațiile informațiilor genetice din interiorul unei celule pot crește riscul de a dezvolta afecțiuni precum cancerul și bolile moștenite.

Pentru acest tip de toxicitate, nu este posibil să se definească un nivel sigur.

-A evaluat deja EFSA aceste arome în trecut?

-Da, le-am evaluat între 2009 și 2012, pentru a informa decizia Comisiei Europene și a statelor membre ale UE cu privire la autorizarea sau nu a utilizării lor.

La acel moment, grupul a identificat probleme legate de siguranță pentru majoritatea produselor din cauza marjei lor insuficiente de siguranță la nivelurile de utilizare propuse.

Acest lucru a determinat Comisia Europeană și statele membre ale UE să revizuiască nivelurile de utilizare propuse de solicitant și să permită o utilizare mai limitată în alimente.

-Deci, ce a fost nou de data asta?

-Am folosit o metodologie actualizată pentru a evalua noile date transmise de solicitanți. Este descris în ghidul științific actualizat al EFSA din 2021, care nu era disponibil la momentul primei evaluări. Se recomandă ca, dacă o singură componentă a unui amestec complex (cum ar fi aromele de fum) este confirmată ca genotoxică, întregul amestec să fie considerat genotoxic.

Am ajuns la concluzia că șase dintre aromele de fum pe care le-am evaluat conțin substanțe genotoxice și, prin urmare, ridică probleme de siguranță. Și nu am putut exclude probleme de siguranță pentru celelalte două din cauza lipsei de date.

-Ce înseamnă pentru consumatori sfatul EFSA privind aromele de fum?

-În general, poate exista un risc crescut de efecte nocive atunci când se consumă substanțe genotoxice. Cu toate acestea, probabilitatea ca aceste efecte să apară depinde de diverși factori, inclusiv de genetica și obiceiurile alimentare ale unui individ. EFSA nu a investigat șansa ca astfel de efecte dăunătoare să apară ca urmare a consumului de alimente aromate cu arome de fum.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că EFSA adoptă o abordare conservatoare a evaluărilor sale, ceea ce înseamnă că luăm în considerare scenariile cele mai defavorabile pentru a estima pericolele și riscurile.

O dietă echilibrată reduce, în general, probabilitatea de expunere la riscuri alimentare. Echilibrarea dietei cu o mare varietate de alimente, de ex. carnea, peștele, legumele, ar putea ajuta consumatorii să își reducă aportul de substanțe nocive.

-Ce se intampla acum?

-Comisia Europeană și statele membre UE vor lua în considerare cu atenție avizele științifice ale EFSA ca parte a discuțiilor privind opțiunile adecvate de gestionare a riscurilor pentru aromele de fum care se află în prezent pe piață.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2