197
Bacteriile de la oameni și animale continuă să arate rezistență la antibiotice, conform unui nou raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Raportul, bazat pe date din 2016, a confirmat rezistența antimicrobiană ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice, în principal prin reducerea eficacității opțiunilor de tratament. Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: "Nivelurile de rezistență antimicrobiană diferă semnificativ de la o țară la alta în UE. Pentru a câștiga lupta, trebuie să ne alăturăm eforturilor și să punem în aplicare politici stricte privind utilizarea antibioticelor în diferite sectoare. Este vital să ne reînnoim angajamentul de a lupta împotriva rezistenței antimicrobiene, concentrându-ne pe domeniile-cheie stabilite în Planul de acțiune al UE privind sănătatea împotriva rezistenței antimicrobiene ". Printre noile descoperiri din acest raport se numără detectarea rezistenței la carbapenemuri la păsările de curte, un antibiotic care nu este autorizat pentru utilizare la animale și la Salmonella Kentucky producătoare de ESBL cu rezistență ridicată la ciprofloxacină la om, care a fost raportat pentru prima dată în patru țări. De asemenea, raportul a arătat că bacteriile campylobacter, care provoacă cea mai frecventă boală alimentară în UE, au prezentat o rezistență ridicată la antibioticele utilizate pe scară largă (rezistența la ciprofloxacină 54,6% în C. jejuni și 63,8% la C. coli; rezistența la tetracilină 42,8% în C. jejuni și 64,8% în C. coli). Nivelurile de rezistență au crescut în două din cele trei antibiotice analizate (ciprofloxacină și tetraciclină), dar rezistența combinată la antimicrobienii importanți este stabilă și scăzută în general (0,6% în C. jejuni și 8,0% în C. coli). În unele țări, totuși, cel puțin una din trei infecții cu C. coli au fost rezistente la mai multe medicamente la antibiotice importante, lăsând foarte puține opțiuni de tratament pentru infecții severe. Marta Hugas, cercetător șef al EFSA, a declarat: "Detecția rezistenței la carbapenemuri la păsările de curte și la linezolidul la Staphylococcus aureus rezistente la meticilină la porci este alarmantă deoarece aceste antibiotice sunt utilizate la om pentru a trata infecțiile grave. Este important ca administratorii de risc să urmeze aceste constatări. " Mike Catchpole, principalul om de știință al ECDC, a declarat, citat de Global Meat: "Suntem preocupați să vedem că bacteriile Salmonella și Campylobacter la oameni prezintă niveluri ridicate de rezistență antimicrobiană. Faptul că continuăm să detectăm bacteriile cu rezistență multiplă înseamnă că situația nu se îmbunătățește. Trebuie să investigăm originile și să prevenim răspândirea tulpinilor foarte rezistente, cum ar fi Salmonella Kentucky producătoare de ESBL ".