Stiri

306

EFSA: Risc crescut de toxiinfecție alimentară cauzată de bacteriile Vibrio din fructele de mare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prevalența Vibrio în fructele de mare este de așteptat să crească atât la nivel global, cât și în Europa, din cauza schimbărilor climatice, în special în apele cu salinitate scăzută sau salmastre, potrivit celei mai recente evaluări a EFSA. În plus, rezistența la antibioticele de ultimă soluție se găsește din ce în ce mai mult la unele specii de Vibrio.

Oamenii de știință de la EFSA au efectuat o evaluare a aspectelor de sănătate publică ale Vibrio spp. legate de consumul de fructe de mare. Vibrionii sunt bacterii acvatice care pot fi găsite în fructele de mare. Unele tulpini sunt patogene și pot provoca gastroenterite sau infecții severe.

Într-un raport anterior (CLEFSA), experții EFSA au analizat posibilele efecte pe care le-ar putea avea schimbările climatice asupra unei game largi de probleme legate de siguranța alimentară, inclusiv bacteriile Vibrio din fructele de mare.

Schimbările climatice și bacteriile Vibrio în fructe de mare; Întrebări frecvente

1. Ce este Vibrio spp. și cum se pot infecta oamenii?

Vibrionii sunt bacterii pe bază de apă care trăiesc în principal în apele marine de coastă și în zonele salmastre (unde râurile se întâlnesc cu marea) și se dezvoltă în ape temperate și calde, cu salinitate moderată.

Ele pot provoca gastroenterită sau infecții severe la oamenii care consumă fructe de mare/crustacee crude sau insuficient gătite, cum ar fi stridiile. Contactul cu apa care contine Vibrios poate provoca, de asemenea, rani si infectii ale urechii.

2. Ce specii de Vibrio prezintă un risc pentru sănătatea publică în UE prin consumul de fructe de mare și care sunt simptomele unei infecții cu Vibrio?

Grupul bacterian Vibrio cuprinde mai multe specii care pot provoca vibrioză. În Uniunea Europeană, Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus și Vibrio cholerae sunt speciile cu cea mai mare relevanță pentru sănătatea publică în ceea ce privește consumul de fructe de mare.

V. parahaemolyticus poate provoca gastroenterită la indivizi sănătoși, în timp ce V. vulnificus și V. cholerae non-O1/non-O139 pot duce la infecții severe, sepsis și deces la indivizii vulnerabili.

3. Care sunt nivelurile de apariție și concentrație ale Vibriosului în fructele de mare plasate sau destinate să fie introduse pe piața UE?

Vibrio parahaemolyticus a fost găsit în aproximativ 20% din probele de fructe de mare testate, una din cinci probe pozitive conținând tulpini patogene.

Vibrio vulnificus a fost detectat în aproximativ 6% din probele de fructe de mare testate. Toate tulpinile de V. vulnificus identificate sunt considerate potențial patogene.

V. cholerae non-colegenic a fost detectat în aproximativ 4% din probele de fructe de mare testate.

4. Care sunt factorii care fac ca Vibrio să supraviețuiască și să crească în mediile acvatice?

Bacteriile Vibrio pot supraviețui și prospera în diverse medii acvatice datorită mai multor factori. Cele mai relevante sunt:

Temperatura: Vibrios cresc optim în condiții calde. Temperaturile mai ridicate favorizează prezența și creșterea acestora.

Salinitate: Vibrios necesită o anumită concentrație de sare pentru o creștere optimă. Acesta este motivul pentru care apele cu salinitate scăzută/salmastre (unde râurile se întâlnesc cu marea) prezintă un risc mai mare.

5. Care este starea actuală a rezistenței antimicrobiene (AMR) la speciile Vibrio izolate din fructe de mare și infecții transmise de fructe de mare? Care sunt riscurile pentru consumatorii europeni?

Prezența AMR în bacteriile găsite în fructele de mare și patogene pentru oameni este îngrijorătoare, datorită impactului său potențial asupra sănătății publice.

Cea mai recentă evaluare a EFSA evidențiază că rezistența la mai multe antimicrobiene, inclusiv cele de ultimă instanță, a fost detectată în studiile asupra Vibrio spp. izolate găsite în fructe de mare și/sau din Vibrio spp. izolate care cauzează infecții alimentare în Europa.

Datorită dovezilor disponibile limitate, experții recomandă efectuarea unui sondaj pentru a colecta date comparabile.

6. Cum vor afecta schimbările climatice apariția Vibrio în fructele de mare și ce zone sunt în mod deosebit expuse riscului?

Datorită creșterii fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, în ultimii 20 de ani, Europa a înregistrat o creștere a infecțiilor cu Vibrio. Apele de coastă mai calde au dus la o extindere a zonelor în care bacteriile Vibrio se pot înmulți, rezultând un risc mai mare de infecții prin consumul de fructe de mare contaminate.

Regiunile care sunt deosebit de expuse riscului includ cele cu ape salmastre sau cu salinitate scăzută (de exemplu, Marea Baltică, apele de tranziție ale Mării Baltice și ale Mării Nordului și Marea Neagră), precum și zonele de coastă cu afluxuri mari de râuri.

În evaluarea recentă a EFSA, experții anticipează că apariția și nivelurile de Vibrio în fructele de mare vor crește la nivel global și în Europa, în special în apele cu salinitate scăzută/salmastre, din cauza efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi încălzirea de coastă și evenimentele meteorologice extreme precum valurile de căldură. .

7. Cum putem preveni și controla Vibrio în fructe de mare?

Pentru a preveni și controla Vibrio în fructele de mare, menținerea lanțului de frig în timpul procesării, transportului și depozitării este crucială, în special pentru fructele de mare destinate a fi consumate crude. Măsurile posibile de reducere a Vibrio sunt procesarea la presiune înaltă, iradierea și congelarea (fulger) urmate de depozitarea congelată pe termen lung.

Depurare, care presupune plasarea moluștelor vii în rezervoare cu seawa curată și circulantă pentru a filtra microbii, se recomandă în condiții controlate pentru consumul de stridii vii.

Recomandările pentru consumatori includ asigurarea manipulării și gătirii corespunzătoare a fructelor de mare și evitarea consumului de produse crude sau insuficient gătite, în special pentru persoanele vulnerabile.

8. Ce urmează?

Experții recomandă lansarea unui studiu de referință la nivelul UE pentru Vibrio spp. relevante. în produsele de mare relevante la producția primară și la vânzarea cu amănuntul ca o prioritate cheie pentru a colecta date suplimentare și armonizate.

Aceste date pot fi apoi folosite ca referință pentru a studia efectele schimbărilor climatice asupra prevalenței Vibrio în fructele de mare. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2