849
Uniunea Europeană s-a confruntat cu o epidemie de gripă aviară înalt patogenă (HPAI) la păsările sălbatice și domestice în ultimii ani, precizează EFS în ultimul său set de recomandări privind vaccinarea împotriva gripei aviare înalt patogene.
Ce a trebuit făcut?
Zonele cu populații dense de ferme de păsări sunt expuse unui risc deosebit de transmitere a HPAI. Vaccinarea poate fi luată în considerare în plus față de măsurile deja implementate (de exemplu, supravegherea, biosecuritatea și detectarea timpurie) pentru a preveni și a controla răspândirea HPAI.
Comisia Europeană a solicitat o prezentare generală a vaccinurilor HPAI disponibile, eficacitatea acestora împotriva virusurilor aflate în circulație în prezent și o evaluare a diferitelor scheme de vaccinare pentru a informa deciziile privind posibilele strategii de vaccinare.
EFSA a fost, de asemenea, mandatată să evalueze măsurile de supraveghere și de atenuare a riscurilor în zonele și fermele vaccinate. Aceste subiecte vor fi abordate într-un aviz științific separat, cu finalizarea așteptată în martie 2024.
Cum a realizat EFSA această activitate?
EFSA a emis un aviz științific pe această temă încă din 2007: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.2903/j.efsa.2007.489
În avizul actual, informațiile despre vaccinurile disponibile și caracteristicile acestora au fost colectate printr-o căutare în literatură și într-un sondaj care a fost lansat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și diseminat de EFSA și de Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (WOAH).
Datele au fost colectate, de asemenea, prin consultarea Laboratorului de Referință al UE (EURL) și a rețelei Laboratorului Național de Referință (NRL) și direct de pe site-urile web ale companiilor farmaceutice. Eficacitatea strategiilor de vaccinare a fost simulată cu ajutorul modelării matematice.
Datele folosite au fost:
Literatură publicată (nu au existat restricții privind limba de publicare sau locația studiului).
Datele sondajului.
Date privind populația de păsări de curte din Franța, Italia și Țările de Jos.
Date despre focarele de HPAI în Franța, Italia și Țările de Jos.
Date privind sacrificarea preventivă în Franța, Italia și Țările de Jos.
Care au fost limitările/incertitudinile?
Datele privind eficacitatea protecției și durata protecției vaccinurilor disponibile împotriva HPAI sunt nearmonizate și puține; prin urmare, descrierea detaliată și compararea acestor vaccinuri nu este posibilă.
Puține vaccinuri sunt testate pe specii de păsări, altele decât puii. Studiile de teren privind eficacitatea vaccinării pentru a opri transmiterea virusului sunt rare.
Care au fost rezultatele și implicațiile lor?
Au fost furnizate informații actualizate cu privire la tipurile și caracteristicile vaccinurilor disponibile împotriva HPAI.
Există un singur vaccin autorizat împotriva HPAI la pui în UE.
S-au oferit informații despre diferite strategii de vaccinare pentru controlul HPAI la păsările de curte, și anume vaccinarea de protecție de urgență în zonele din jurul unui focar de HPAI și vaccinarea preventivă în zone și ferme în care infecția nu este încă prezentă.
Au fost furnizate recomandări pentru studii științifice viitoare privind vaccinurile HPAI.
Implicații
Avizele științifice ale EFSA privind vaccinurile și strategiile de vaccinare împotriva HPAI vor informa factorii de decizie din statele membre ale UE și managerii de risc cu privire la potențialele strategii de prevenire și control pentru HPAI, permițând astfel decizii informate privind prevenirea și controlul focarelor de HPAI.
Sfaturile de la EFSA pot ghida dezvoltarea și utilizarea viitoare a vaccinurilor împotriva HPAI. Dar, care sunt recomandările cheie? Iată câteva recomandări pentru factorii de decizie și managerii de risc:
Vaccinarea preventivă este strategia optimă de vaccinare pentru a minimiza numărul de focare și durata epidemiei și ar trebui efectuată la speciile de păsări cele mai sensibile și infecțioase din zonele cu risc ridicat de transmitere. Administrarea multiplă (adică vaccinări de rapel) poate fi utilizată pentru a spori protecția.
În cazul unui focar, vaccinarea de protecție de urgență este recomandată pe o rază de 3 km a focarului în zonele cu risc ridicat de transmitere.
Eficacitatea vaccinului trebuie monitorizată pentru toate strategiile de vaccinare.
Vaccinarea ar trebui să completeze și nu să înlocuiască alte măsuri preventive și de control, cum ar fi monitorizarea infecției la păsări, depistarea precoce și biosecuritatea și este recomandată ca parte a unei abordări integrate de control al bolilor.
Recomandări pentru comunitatea de cercetare:
Avizul științific include recomandări pentru studii științifice viitoare privind vaccinurile HPAI în ceea ce privește tipurile de vaccinuri care trebuie dezvoltate și pentru care specii de păsări, aspectele vaccinurilor care ar trebui cercetate și tipul de studii care ar trebui efectuate.