885
Negociatorii ONU privind schimbările climatice ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de plastic. Cutiile pentru băuturi sunt o modalitate de a face acest lucru, spune Thomas Körmendi, manager Elopak, citat de European Supermarket Magazine.
Un raport criticat
Până acum, cei mai mulți dintre noi sunt bine conștienți de cât de rele sunt deșeurile de plastic pentru planetă. Am abandonat paiele, am început să ne cărăm cumpărăturile în genți de tote și ne-am dat ochii peste cap la bananele care transpira în sacii lor de polietilenă.
Prin urmare, progresele înregistrate de negociatorii ONU pentru climă la Paris luna trecută sunt o veste binevenită, prin urmare, un acord obligatoriu pentru a pune capăt poluării cu plastic până în 2040 urmează să fie convenit anul viitor. Cu toate acestea, mai este de lucru.
În 2022, 175 de țări au convenit să abordeze producția, proiectarea și eliminarea plasticului pentru a pune capăt definitiv poluării cu plastic. Din păcate, Programul ONU pentru Mediu (UNEP) a adoptat de atunci o abordare mai conservatoare pentru a ne scăpa de flagelul plasticului.
Raportul recent al programului, ”Turning the Tap: How the world can stop pollution and create a circular economy”, a fost criticat de grupul de advocacy Plastic Free Future pentru că nu este suficient de ambițios și susține o strategie bazată în mare parte pe reciclarea chimică a plasticului. , care emite în sine cantități mari de poluare toxică și deșeuri periculoase.
Având în vedere că la nivel global, mai puțin de 9% din materiale plastice ajung în prezent la instalațiile de reciclare, organizații, inclusiv Greenpeace, solicită UNEP să se concentreze mai mult pe limitarea și reducerea treptată a producției de plastic, mai degrabă decât să încerce să recicleze calea de a scăpa de această problemă.
Enigma plasticului
Amploarea problemei plasticului este îngrijorătoare. În ritmul actual, deșeurile de plastic se vor tripla până în 2060, cu mai puțin de o cincime probabil să fie reciclate. Microplasticele pot fi găsite acum peste tot în lume: de la adâncurile oceanelor până la vârfurile ghețarilor curați; chiar și în laptele matern uman.
În plus, se estimează că emisiile din plastic vor reprezenta 19% din volumul global de gaze cu efect de seră care ar fi permis într-un scenariu de 1,5 °C pentru încălzirea globală.
Având în vedere necesitatea evidentă de a reduce drastic producția de plastic, este dezamăgitor faptul că raportul UNEP trece cu vederea o soluție transformatoare care poate reduce radical cantitatea de plastic utilizată pentru ambalarea unei game largi de alimente și băuturi.
Această soluție este deja folosită de mii de companii din întreaga lume și este pe piață de peste 100 de ani. Soluția aceea sunt cutiile de carton.
O alternativă durabilă
Cutiile oferă deja o alternativă naturală și durabilă la sticlele de plastic, cu o gamă largă de aplicații în sectorul alimentar și al băuturilor, precum și pentru produse de uz casnic precum săpunurile și detergenții.
Pe lângă faptul că sunt reciclabile, cutiile de carton sunt în mare parte fabricate din carton, care pot fi obținute din surse regenerabile din păduri gestionate în mod durabil și sunt mai ușoare și mai ușor de transportat decât sticlele reutilizabile.
Cel mai important, studiile de analiză multiplă a ciclului de viață (LCA) au arătat că cutiile au o amprentă de carbon mult mai mică decât sticlele din plastic și chiar din sticlă. Aceasta include cercetări independente de la Universitatea din Southampton, care în 2020 au arătat că pentru sucurile de fructe, cutiile de carton au cel mai scăzut impact asupra mediului dintre toate opțiunile de ambalare evaluate.
În ciuda acestor atribute, abordarea UNEP de „schimbare de sistem” nu prevede prevederi specifice pentru cutiile de carton, în ciuda faptului că 17% din deșeurile de plastic pot fi eliminate prin înlocuitori mai durabili, cum ar fi hârtia.
Aș spune că aceasta este probabil o estimare conservatoare, având în vedere că oamenii folosesc mai mult de un milion de sticle de plastic pe minut și că UNEP trece cu vederea o soluție gata făcută pentru reducerea volumului total de plastic utilizat în ambalaje.
Un regenerabil natural
O viziune holistică a ciclului de viață a diferitelor tipuri de ambalaje arată în mod clar că ambalajele de carton sunt o alternativă cu emisii scăzute de carbon și regenerabilă natural la sticlele de plastic pentru multe produse.
Este adevărat că cutiile de carton conțin în prezent o cantitate foarte mică de plastic sub formă de capace cu șuruburi și o barieră subțire pentru a proteja produsul în interior. Cu toate acestea, aceasta este o cantitate marginală în comparație cu munții de plastic care circulă acum prin industria ambalajelor.
Având în vedere intervalul de timp relativ scurt preconizat de UNEP pentru eradicarea deșeurilor de plastic, lumea are nevoie disperată de soluții disponibile pentru a reduce cantitatea de plastic care intră în economia noastră.
Înlocuirea sticlelor de plastic în favoarea cutiilor de băuturi pentru alimente lichide, băuturi și bunuri de uz casnic ar aduce reduceri semnificative și imediate ale utilizării plasticului și ale emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și să contribuie la promovarea și sprijinirea economiei circulare.
Companiile sunt deja foarte conștiente de beneficiile de durabilitate ale cutiilor de carton în comparație cu sticlele de plastic. La Elopak, compania în care sunt CEO, primim numeroase solicitări de la producătorii de suc, lapte și alte băuturi de a-și reambala produsele din sticle de plastic PET și HDPE și în cutiile noastre de surse durabile. În ultimii ani ne-am extins chiar și în sectorul non-alimentar, producând o linie de pachete de reumplere pentru mărci vechi de săpunuri de mână și detergenți de rufe.
O lume în care toate laptele, sucul, săpunul de vase și balsamurile de rufe pot fi ambalate în cutii de carton regenerabile, cu emisii scăzute de carbon, nu este doar de preferat, ci și pe deplin posibilă. Industria cartonului are nevoie de sprijinul unor organisme precum UNEP pentru a face față acestei provocări și pentru a ajuta la transformarea definitivă a ambalajului.