237
Mai multi fermieri din Transilvania au concesionat fabrica in care era produsa si sunt gata sa relanseze aceasta specialitate cu mucegai. Intregul proces se va desfasura in grota de la Taga, renumita pentru proprietatile ei de fermentatie, a informat aseara ProTv, in emisiunea de stiri. Ideea de a salva fabrica de la Taga le-a venit gospodarilor din Cluj, stransi intr-o asociatie care le-a permis sa isi dezvolte afacerile. Fermierul Dan Tandea, care are 300 de vaci si este presedintele cooperativei Somes Aries din care fac parte peste 60 de persoane a organizat o sedinta in care toti membri si-au asumat riscurile acestei initiative si si-au spus cu indarjire ca proiectul lor trebuie sa mearga mai departe. Grota de la Taga in care se va produce branza de Nasal a fost luata in concesiune pe trei ani de la fostul producator, care a renuntat la tot din motive economice. Calin Fargaciu , director executiv Cooperativa Somes Aries, a argumentat: "O sa reluam productia de branzeturi cu acel mucegai specific care numai in acel loc se gaseste. Vom incerca sa facem doua branduri proprii ale fabricii de branzeturi Transilvania. Cu siguranta, branza noastra va fi cu lapte 100% romanesc". Produsul este unic in lume pentru ca in grota in care este tinut exista o bacterie care ajuta la fermentatie. Creste doar aici si se aseaza in mod natural pe cas. S-a incercat obtinerea ei in laborator insa fara succes. (Cf. stirileprotv.ro)