159
„Confuzia consumatorilor” a fost folosită de mult timp ca justificare pentru reglementare, se arată într-o analiză publicată de FoodNavigator.
În 2023, alături de ordinul său privind producția de carne cultivată, Italia a încercat să interzică denumirile „carnoase” pentru produsele pe bază de plante. Acest lucru, potrivit Ambasadei Italiei, Aurora Russi, a fost pentru a evita confuzia consumatorilor.
Interdicția similară a Franței, care a fost respinsă de un tribunal UE anul trecut și mai târziu de un tribunal francez, s-a concentrat și pe evitarea confuziei consumatorilor.
Temerile de confuzie ale consumatorilor au fost folosite în aceste cazuri și în alte cazuri ca coloana vertebrală a încercărilor de a reduce utilizarea denumirilor „carnoase”, cum ar fi „cârnat”, „slănină”, „șuncă” sau „pui”, pentru înlocuitorii de carne pe bază de plante.
Au fost luate în considerare și alte interdicții, cum ar fi pentru produsele lactate pe bază de plante cu denumiri de „lapte” și brânză. Un nou studiu explorează dacă astfel de nume derutează de fapt consumatorii.
Sunt consumatorii confuzi?
Studiul, care a fost publicat în revista Appetite, a întreprins o sarcină de „clasificare”, în care participanții trebuiau să clasifice produsele fie pe bază de animale, fie pe bază de plante.
Studiul a constatat că prezența numelor asemănătoare cărnii pentru produsele pe bază de plante a condus la mult mai multe greșeli.
De asemenea, a constatat că „latența de răspuns” a fost în medie cu 116 milisecunde mai lungă pentru produsele pe bază de plante cu nume pe bază de carne.
Cu toate acestea, studiul a subliniat că o astfel de decizie se bazează pe mai mult decât pe simplu nume. De asemenea, se bazează pe designul etichetei, pe publicitatea mărcii și pe locul unde un astfel de produs este plasat în supermarket.
Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că terminologia, dincolo de numele de carne, ar putea contribui la confuzia consumatorilor.
„Doi proprietari de mărci din spațiul alternativ al cărnii au spus amândoi că trebuie să punem din nou veganul pe produse pentru că nimeni nu știe ce este pe bază de plante”, a declarat Karen Spinner, director de vânzări și marketing pentru Vegan Society, la evenimentul IFE de la Londra săptămâna aceasta.
„Când vezi un produs marcat ca vegan, înseamnă să știi ce este în acel produs... dacă vrei să ajungi la flexis și vegani, atunci nu poți induce în eroare, mai ales cu toate modificările legislative.”
Cercetările anterioare au găsit, de asemenea, confuzie în rândul consumatorilor. Un sondaj din 2023 al companiei de cercetare de piață Opinium a susținut că 20% dintre consumatorii din Regatul Unit au confundat în trecut produsele de origine animală și cele vegetale din cauza etichetării.
Ce credeau consumatorii?
Prezentul studiu a evaluat, de asemenea, ceea ce credeau consumatorii despre denumirea produselor „pe bază de carne”.
Potrivit studiului, ei erau împărțiți: în timp ce unii credeau că ar putea induce în eroare, alții credeau că este perfect acceptabil.
Cercetările anterioare au găsit opoziție în minoritate. Un sondaj din 2019 efectuat de statele membre ale UE de către Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC) a constatat că 20,4% dintre cei chestionați se opun utilizării etichetării „asemănătoare cărnii”, și chiar și dintre aceștia, 42,4% ar fi de acord dacă produsul ar fi etichetat clar.
Un sondaj ulterior realizat de Browne Jacobson, însă, a găsit opoziție din partea a 38% dintre consumatori. (Foto: Freepik)