624
Potrivit Eurostat, în 2023, consumul individual real (AIC) pe cap de locuitor exprimat în standarde de putere de cumpărare (PPS) a variat de la 70% la 138% din media UE în cele 27 de țări ale UE. AIC este formula de calcul care include toate bunurile și serviciile pe care gospodăriile le folosesc, indiferent dacă acestea au fost achiziționate și plătite direct de gospodării, de guvern sau de organizații nonprofit. Poate fi considerat ca un indicator al bunăstării materiale a gospodăriilor.
Aceste informații provin din datele publicate recent despre paritățile puterii de cumpărare (PPP). Acest articol prezintă câteva dintre constatările din contul mai detaliat din articolul Statistics Explained.
În 2023, 10 țări UE au înregistrat AIC pe cap de locuitor peste media UE. Cele mai ridicate niveluri au fost înregistrate în Luxemburg (38% peste media UE), Austria și Țările de Jos (ambele 17%).
Între timp, 17 țări UE au înregistrat AIC pe cap de locuitor sub media UE, cele mai scăzute niveluri fiind înregistrate în Ungaria (30% sub media UE), Bulgaria (27%), Slovacia și Letonia (ambele 25%).
Luxemburg și Irlanda înregistrează cel mai mare PIB pe cap de locuitor.
Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, o măsură a activității economice, a arătat, de asemenea, diferențe substanțiale între statele membre ale UE.
PIB pe cap de locuitor peste media UE a fost înregistrat în 11 țări UE. Cel mai mare a fost în Luxemburg (cu 139% mai mare decât media UE), Irlanda (111%) și Țările de Jos (30%).
La celălalt capăt al intervalului, cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor a fost înregistrat în Bulgaria (36% sub media UE), Grecia (33%) și Letonia (29%).
În privința consumului, România se află la jumătatea clasamentului european, ocupând un onorabil loc 14 și devansând multe alte țări. Cu siguranță, inflația are un rol important în această poziționare, dar nu este singura explicație, de vreme ce Eurostat insistă că aceste date reflectă consumul real, nu cel alterat. Asta înseamnă că, în ciuda obiceiului de a se plânge permanent, românii au bani.
De altfel, creșterea nivelului de trai a fost confirmată recent și de Banca Națională, prin declarațiile guvernatorului Mugur Isărescu, dar, de exemplu, și de statisticile care spun că peste 30 % dintre conaționali își permit să facă de două sau de trei ori pe an vacanțe în străinătate. Detalii în graficul din imaginea de deschidere.