225
(Autor: Cristi Irimia) Exportul de carne de porc în China a înregistrat o creştere exponenţială în ultima perioadă, potrivit datelor Eurostat, care arată că doar în primele şase luni ale acestui an România a exportat de circa 3,5 ori mai multă carne de porc atât din punct de vedere valoric, cât şi cantitativ, faţă de întreg anul 2015. România a trimis în China 3.800 de tone de carne de porc în primele şase luni din acest an, în valoare de 5,3 mil euro, ceea ce, conform calculelor, înseamnă că s-a trimis carne la un preţ mediu de 1,4 euro pe kilogram, adică puţin peste 6 lei pe kilogram. „Orice început e greu, pentru că trebuie să îţi găseşti parteneri comerciali în China, or, până nu exista acordul părţii chineze vizavi de importul de carne din România, vă daţi seama că e normal ca exporturile să fie la început mici“, a declarat pentru ZF Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.