"In ultima misiune efectuata de expertii comunitari, in luna iulie, au fost facute verificari si am agreat de comun de acord ca o serie de aspecte tehnice sa mai fie revizuite intr-o misiune noua de evaluare, care ne va fi anuntata ulterior, dar care va avea loc, cel mai probabil, in septembrie. Aceasta presupune verificarea masurilor pe analiza riscului, avand in vedere ca suntem la granita cu statele terte unde evolueaza peste porcina. In jurul fermelor va trebui sa facem prelevari de sange ca sa se vada ca porcii sunt sanatosi", a precizat Roatis. Potrivit ministrului agriculturii, Valeriu Tabara, lipsa exporturilor de carne de porc a redus efectivele de porcine cu peste doua milioane de capete, in mai putin de 10 ani, pana la un nivel de 5,387 milioane capete,. Expertii romani considera ca potentialul Romaniei de export ar fi i prima etapa de circa 1,5 milioane de capete (carne si produse din carne n.r.). Ultimele focare de pesta porcina din Romania au fost inregistrate in 2007, in judetul Timis, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificati peste 50.000 de porci. In prezent, in Romania sunt crescuti 5,3 milioane de porci in ferme mari si in gospodarii ale populatiei, din care numai 1,4 milioane in exploatatii profesionale. Consumul anual in Romania se ridica la circa 11 milioane de porci, acesta fiind asigurat in proportie de 60% numai din importuri. Potrivit datelor MADR, in 2010, importurile de carne de porc proaspata sau refrigerata a ocupat primul loc in schimburile comerciale cu produse agroalimentare, fiind aduse de pe pietele intra si extracomunitare circa 198.914 tone, in valoare de 304,7 milioane euro. Inainte de 1989, in Romania erau crescuti aproape 15 milioane de porci.