Tehnologii

451

Evoluția industriei de ambalaje în anul 2023

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ce va rezerva 2023 pentru industria ambalajelor? Packaging Europe își prezintă previziunile cu privire la cele mai mari provocări cu care se va confrunta sectorul în acest an.

Crearea unui viitor durabil pentru ambalaje

Revizuirea propusă a Directivei UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje, publicată la 30 noiembrie 2022, a cristalizat sentimentul existent că peisajul de reglementare european unește punctele dintre Pactul ecologic european, planurile sale de economie circulară, legislația privind deșeurile și agenda de carbon pentru a crea o agendă mai coerentă și clară ca niciodată. Și cu semnale clare despre oportunitățile și riscurile de afaceri.

Este clar că firmele se confruntă cu un set mai concret și mai urgent de cerințe în ceea ce privește nu doar reciclabilitatea ambalajelor (care vor fi supuse unor criterii mai prescriptive) și conținutul minim reciclat pentru materiale plastice.

O intervenție mai mare de reglementare în domeniile reutilizarii și reumplerii este o altă caracteristică, despre care aș spune că industria nu s-a trezit încă pe deplin.

După cum a spus Mattia Pellegrini (șeful unității DG ENV din cadrul Comisiei Europene) la Summit-ul privind ambalajele durabile de la Lisabona din septembrie anul trecut, vor fi introduse obiective obligatorii de reutilizare, probabil prezentând niveluri în creștere de acum până în 2040. Țintele de reutilizare vor fi stabilite în funcție de primare, ambalaj secundar, terțiar și, de asemenea, pe sector.

Împreună, acestea reprezintă o schimbare de viteză a așteptărilor de mediu ale bunurilor de consum ambalate în Europa – și, pe măsură ce progresul către coerența reglementării globale se realizează prin Tratatul ONU privind poluarea cu plastic, ar trebui să considerăm acest lucru drept modelul pentru progresul mondial.

Cum abordăm barierele din calea reutilizarii/reumplerii? Cum putem accelera progresul și investițiile în materiale circulare? Cum pot toate părțile interesate să se alinieze și să colaboreze mai eficient pentru a optimiza transformarea durabilă? Acestea vor fi întrebări fundamentale pentru ambalare în 2023.

Ele vor fi, de asemenea, esențiale pentru misiunea noastră de a ajuta la navigarea lanțului valoric către un viitor durabil pentru ambalaje, în toate inițiativele și discuțiile care culminează cu următoarea ediție a Summit-ului privind ambalajele durabile (noiembrie 2023 la Amsterdam). Tim Sykes, director de marcă

Materiale alternative de ambalare

Industria ambalajelor a căutat alternative pentru materialele obținute din combustibili fosili. Pentru a face față provocării plantelor pentru bioplastice care concurează cu producția de alimente, industria cercetează utilizarea culturilor nealimentare, cum ar fi celuloza și algele marine. Tehnologiile inovatoare se concentrează și pe produse secundare necomestibile ale producției de culturi alimentare.

Dezvoltarea unor astfel de materiale a fost până acum la o scară relativ mică, dar în 2022, am văzut câteva extinderi și parteneriate promițătoare.

La conferința Innovation Horizon din Amsterdam, am auzit câteva propuneri interesante – de exemplu de la o start-up care lucrează cu alge roșii și o alta care extrage biopolimeri naturali din reziduurile din industria agricolă. Sectorul are multă pasiune și impuls și ne așteptăm ca impulsul de dezvoltare să crească în ritm în 2023.

Start-up-ul Notpla a colaborat recent cu producătorul de ambalaje Coveris pentru a lansa ambalaje de carton acoperite cu alge marine, cu proprietăți rezistente la grăsimi și apă. Colaborările de genul acesta stimulează extinderea, așa că ne așteptăm să vedem mai multe evoluții în 2023.

Copacii joacă un rol important în reducerea CO2 din atmosferă. 2022 a cunoscut evoluții interesante pentru materialele alternative din fibre.

Un parteneriat remarcabil a fost colaborarea dintre AB InBev și Sustainable Fiber Technologies, care produce o soluție de ambalare secundară pentru berea Corona, folosind paiele de orz rămase - un câștigător al Premiilor noastre de sustenabilitate 2022.

De asemenea, în domeniul ambalajelor pe bază de fibre, start-up-ul ucrainean Releaf Paper a dezvoltat un proces de transformare a fibrelor celulozice derivate din frunzele căzute în produse de ambalare din hârtie.

Compania a primit un grant de 2,5 milioane de euro din programul EIC Accelerator 2022 al Comisiei Europene, așa că ne putem aștepta ca tehnologia să primească un impuls în 2023. Elisabeth Skoda, redactor general

Ambalaje pe bază de hârtie

Deși nu vom vedea că ambalajele pe bază de fibre înlocuiesc complet plasticul în curând – sau deloc – ne putem aștepta la o continuare a migrației mărcilor mari și mici la soluții de hârtie pentru anumite aplicații.

Din ceea ce mi-au spus oamenii cunoscători, cred că s-ar putea să vedem unele progrese tehnice deosebit de interesante în sectorul de cofetărie și gustări în anul următor. (Un număr de jucători mari precum Nestlé, Mars Wrigley și Ritter Sport și-au introdus deja propriile linii pe hârtie.)

Aproape sigur vom auzi mai multe din spațiul sticlelor de hârtie – soluția Paboco, care a fost testată de companii precum Carlsberg, Coca-Cola și Absolut, este un exemplu notabil. Anul acesta anticipăm lansarea prototipului de următoarea generație al acestei sticle, care va avea și un închidere de hârtie de la Blue Ocean Closures.

Dar sunt alți inovatori în acest spațiu: soluția Pulpex și Stora Enso pentru sticle de hârtie se îndreaptă spre comercializarea completă pentru 2023, printr-un parteneriat cu Kraft Heinz pentru o potențială sticlă de ketchup pe bază de hârtie.

Dezvoltarea unor soluții de barieră mai eficiente – și mai ușor de reciclat – pentru ambalajele din hârtie este, de asemenea, în curs de desfășurare, iar anul viitor va vedea, fără îndoială, mai multe exemple în domeniu.

Acoperirile de dispersie pentru a înlocui panourile acoperite pe bază de polimeri pentru barierele din hârtie sunt un domeniu interesant pe care trebuie să-l urmăriți, companii precum Walki și Kemira conducând drumul.

Pe lângă proprietățile îmbunătățite ale materialului, prelucrabilitatea este, de asemenea, o provocare pentru ambalatorii de hârtie. În acest caz, vom căuta să vedem o colaborare sporită între furnizorii de mașini și producătorii de ambalaje pentru a facilita trecerea mărcilor la aceste noi soluții de hârtie fără a compromite performanța sau costul.

Lăsând la o parte inovațiile, există încă întrebări și controverse în curs de desfășurare pe care industria trebuie să caute să le abordeze în anul care vine și mai departe. De exemplu: produse precum sticlele de hârtie menționate mai sus vor rămâne de nișă sau pot într-adevăr să înlocuiască plasticul la scară?

Chiar și cele mai avansate soluții de hârtie vor lăsa în urmă un anumit reziduu de straturi de aluminiu sau plastic, așa că pot inovațiile aflate în prezent să facă față cu adevărat provocării uriașe de reciclare completă în fluxul deșeurilor de hârtie? Vom vedea. Victoria Hattersley, scriitoare senior

Regulamentul UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje

La sfârșitul lunii noiembrie 2022, revizuirile mult așteptate ale UE ale Directivei sale privind ambalajele și deșeurile de ambalaje au fost în sfârșit dezvăluite. Dar ce înseamnă ele de fapt pentru industria noastră și cum va evolua situația pe parcursul anului 2023?

Directiva este piatra de temelie a eforturilor UE către durabilitatea ambalajelor și stabilește numeroase obiective și cerințe. Acesta urmărește să se ocupe de deșeurile de ambalaje, eliminând în același timp barierele de pe piața internă cauzate de adoptarea de către statele membre a normelor diferite privind proiectarea ambalajelor.

Revizuirile recent anunțate ale Directivei inițiale demonstrează dorința UE de a merge mai departe pentru a-și îndeplini obiectivele de a face toate ambalajele de pe piața UE să fie reutilizabile sau reciclabile în ceea ce ea descrie drept „o modalitate viabilă din punct de vedere economic” până în 2030.

Principala concluzie este un nou obiectiv: o reducere a deșeurilor de ambalaje cu 15% până în 2040 pe stat membru pe cap de locuitor, în comparație cu 2018. Comisia spune că acest lucru ar duce la o reducere generală a deșeurilor cu 37%, în comparație cu rutele alternative. .

Revizuirile se concentrează, de asemenea, pe interzicerea în întregime a anumitor formate, implementarea ulterioară a DRS și ratele obligatorii de conținut reciclat.

În plus, companiile ar putea fi nevoite să ofere consumatorilor un anumit procent din produsele lor în ambalaje reutilizabile sau reîncărcabile, deși se consideră că acest procent este mai mic decât estimările inițiale, ca urmare a răspunsului industriei la un proiect al propunerilor divulgat.

Deci, unde ne lasă asta în 2023? Este important de reținut că aceste revizuiri nu sunt definitive sau obligatorii – cel puțin nu încă.

Anul acesta, propunerile vor fi prezentate Parlamentului UE, Consiliului UE și tuturor celor 27 de state membre, pentru a se dezvolta un consens. În timpul acestui proces, acestea pot fi supuse modificărilor. Așteptăm cu nerăbdare să vă aducem știri și actualizări despre asta pe tot parcursul anului – așa că rămâneți pe fază!

Accesibilitate și interactivitate

Ambalajul accesibil și designul interactiv au fost prezentate în produse și ca parte a conversațiilor mai ample despre designul ambalajului și incluziunea anul trecut.

Într-un comentariu, Howard Wright, director executiv creativ și strategic pentru Marea Britanie, IE și Australia la Equator Design a evidențiat nevoia mărcilor de a căuta feedback de la utilizatori și de la teoria culorii, fontul și tipul de liter pentru persoanele care sunt daltoniști, dislexici, au dizabilități de învățare sau deficiențe de vedere ca exemplu al numeroaselor variante de dizabilitate care trebuie luate în considerare.

Lewis Moberly și Tropic Skincare au dezvoltat caracterul „Susie Script” pentru consumatorii dislexici și neurodiferiți, folosit în ambalajul și site-ul web al Tropic Skincare.

Coca-Cola UK a devenit prima marcă de băuturi care a pilotat tehnologia Navilens pentru a ajuta consumatorii nevăzători și cu probleme de vedere; iar Mimica și UNITED CAPS s-au asociat pentru a crea un capac care să ajute persoanele „cu deficiențe de vedere și cu probleme cognitive”.

Cu toate acestea, Liz Jackson, membru fondator al The Disabled List, ne-a subliniat că ambalajele „incluzive” se pot concentra adesea pe mobilitate și orbire și că persoanele cu dizabilități pot fi șterse prin probleme precum produsele care nu folosesc cuvântul „disabled”; fiind prea scump; sau să nu primească o lansare comercială. Jackson a adăugat că companiile trebuie să ia în considerare modurile în care persoanele cu dizabilități „și-au piratat propriile soluții de generații” atunci când proiectează ambalaje accesibile.

Sperăm că în 2023 vom vedea mai multe inovații în acest domeniu și pentru o varietate mai mare de dizabilități și condiții. Frances Butler, jurnalist junior

Reciclare avansată

Reciclarea avansată a fost un subiect fierbinte în acest an, în discuții și în practică. Facilități sunt planificate și investite în întreaga Europă și SUA; mai multe completări recente sunt atribuite Dow și partenerilor săi, deși existau deja peste 90 de proiecte orientate spre plastic care se derulau în întreaga lume la începutul anului 2022, potrivit ecoprog.

Pe măsură ce construcția de noi uzine continuă sau începe în 2023, mă aștept ca și alte companii să urmeze exemplul.

Directiva UE privind ambalajele și deșeurile de ambalaje a fost criticată, deoarece revizuirile sale aparent nu reușesc să abordeze reciclarea deșeurilor de calitate alimentară în aplicații non-alimentare, iar reciclarea mecanică nu poate produce materiale sigure pentru alimente în conformitate cu standardele europene - durabilitate- producătorii cu minte pot lua lucrurile în propriile mâini pentru a obține o circularitate deplină pentru ambalajele lor.

La urma urmei, așa cum a reiterat dr. Geoff Brighty de la Mura Technology, plasticul reprezintă o provocare globală când vine vorba de reciclare și, dincolo de o reducere generală a consumului, metodele de reciclare mai eficiente sunt cruciale.

Acesta nu este perfect; el recunoaște că Mura încă caută un mijloc de reciclare a gazului procesat folosit pentru încălzirea cazanului de joasă presiune a sistemului său HydroPRS, pentru a numi un exemplu. Cu toate acestea, interesul actual al industriei pentru soluțiile chimice este de necontestat.

Extinderea rapidă a unor astfel de procese va deschide probabil ușa unor conversații ulterioare despre sustenabilitatea lor pe termen lung.

Au fost deja publicate lucrări, rapoarte și LCA care pun la îndoială adevăratele lor beneficii – WWF, de exemplu, se teme că ar putea duce la emisii de carbon mai mari, potențiale amenințări la adresa sănătății umane și puține beneficii suplimentare în comparație cu omologii lor mecanici.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2