Tehnologii

309

Evoluția producției de lapte în Uniunea Europeană

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După ce au atins niveluri istorice ridicate în 2022, prețurile la laptele crud din UE au scăzut puternic în prima jumătate a anului 2023, informează Comisia Europeană.

Scăderea prețurilor a încetinit în vară, iar prețurile au început în cele din urmă să crească în T4 2023. Prețurile medii ale laptelui crud în UE au scăzut până în septembrie la 25% sub vârful din decembrie 2022 (încă la un nivel cu 11% peste media pe 5 ani).

La începutul anului 2024, prețurile la laptele crud din UE au crescut și s-au stabilizat la un nivel (peste 46 c/kg) încă semnificativ peste referințele istorice (+15% față de media pe 5 ani). În paralel, prețurile la energie și îngrășăminte au scăzut în 2023 și s-au stabilizat la un nivel mult peste prețurile medii din ultimul deceniu.

Cu excepția consecințelor negative ale ploilor abundente din unele țări din UE (de exemplu, condițiile de pășune au devenit excepțional de dificile la IE începutul anului 2024), condițiile meteorologice pentru producția de furaje și pășunat par favorabile în acest moment.

În general, stabilizarea prețurilor de intrare și de ieșire ar putea reduce marjele pentru fermierii de produse lactate în 2024.

Livrările de lapte din UE au rămas stabile în 2023 (+0,3% față de anul precedent), în ciuda prețurilor în scădere, dar încă relativ ridicate, la laptele crud din UE în primele trei trimestre ale anului. În spatele acestei stabilități, schimbările în aprovizionarea cu lapte crud au rămas foarte eterogene în țările UE.

În unele țări, livrările de lapte crud au scăzut (de exemplu, IE, FR, IT). În altele, livrările au crescut (de exemplu, BE, DE, PL), ilustrând impactul altor factori decât prețul laptelui crud (impactul vremii, schimbări structurale etc.).

În 2023, efectivul de lapte din UE și-a continuat tendința de scădere pe termen lung (-1,7% pentru UE, de exemplu, DE și FR peste această scădere medie). Pe de altă parte, condițiile meteorologice favorabile și disponibilitatea și calitatea hranei în mod corespunzător au contribuit la creșterea atât a producției de lapte (+1,8%), cât și a substanțelor solide din lapte.

În ansamblu, disponibilitatea substanțelor solide din lapte a crescut mai relativ decât aprovizionarea cu lapte crud din UE (+0,7% pentru grăsimile din lapte și +0,6% pentru proteinele din lapte).

În 2024, în ipoteza condițiilor meteorologice normale și a prețurilor laptelui crud încă peste nivelurile istorice, se presupune că tendința de creștere a producției de lapte din UE (+0,9%) va contrabalansa scăderea numărului de vaci (-0,5%), ducând la o ușoară creștere a aprovizionării cu lapte (+0,4%, inclusiv creșterea datorată zilei bisecte suplimentare). (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2