248
O monedă mai puternică face exporturile mai scumpe pe piețele internaționale. SUA exportă în prezent 16% din producția sa de lapte, iar modificări ale prețurilor și cantităților exportate au o influență dramatică asupra prețurilor interne. Cei mai mari trei exportatori internaționali de produse lactate sunt Noua Zeelandă, Uniunea Europeană (UE), și SUA. Noua Zeelandă este cel mai mare exportator de produse lactate din lume, UE se află pe locul doi și SUA pe al treilea. Pentru SUA cele mai importante două produse în cazul exporturilor de lactate sunt SMP/NDM și brânza. SUA a fost cel mai mare exportator mondial de SMP / NDM în 2013, cu o cantitate de 555.000 de tone. Exporturile de SMP / NDM au scăzut drastic în ultimele trei luni, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012 și 2013. Brânza este importantă, deoarece este marfa principală în ceea ce privește stabilirea prețurilor de producție din SUA pentru lactate. Există o corelație de 96% între prețul laptelui clasa a III- și prețul en-gros de brânză. Prețul laptelui clasa a III-a este prețul plătit la poarta fermei pentru majoritatea laptelui din SUA. Prețul en-gros la brânză este determinat în cea mai mare măsură de cerere și ofertă. Exporturile de brânză au ajuns să contabilizeze 7,5% din producția de brânză a SUA, în 2014, iar o scădere a acestor exporturi ar avea un impact rapid asupra cererii, stocurilor și prețurilor. Exporturile de brânză s-au aflat pe un trend descrescător, după ce, în martie 2014 se atinsese un nivel record al acestora. Prețul cu ridicata al brânzei a scăzut deja și contractele futures de la Bursa de Mărfuri din Chicago (CME) prezic o scădere suplimentară de preț de 26%, față de nivelul lunii noiembrie. Prețurile la producător la laptele de tip clasa a III-a au scăzut cu 9% de la maximul lor din 2014, iar piața contractelor futures prezice o scădere suplimentară de 28%, informează Dairy Reporter.