Repere

372

FAO avertizează asupra costurilor ascunse legate de sănătate în sistemele alimentare ale UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Costurile legate de sănătate reprezintă o parte semnificativă din costurile ascunse ale sistemului agroalimentar al UE, a declarat pentru Euractiv un oficial al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în timp ce prezenta rezultatele celui mai recent raport al agenției ONU pe această temă.

82 %

„Când oamenii se gândesc la costurile ascunse ale sistemelor agroalimentare, se gândesc foarte des la costurile de mediu”, a spus economistul senior FAO Andrea Cattaneo.

Cu toate acestea, un raport condus de Cattaneo a constatat că, numai în Europa, 82% din costurile ascunse în sistemele agroalimentare se datorează dietelor nesănătoase care duc la o productivitate mai scăzută a muncii.

Consecințele dietelor nesănătoase includ costurile publice și private pentru a face față bolilor netransmisibile (BNT), cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și bolile respiratorii cronice.

„Costurile cu sănătatea sunt destul de mari în Europa, deoarece sunt calculate pe baza zilelor pierdute de forță de muncă”, a spus Andrea. „Cu salarii relativ mari, acest lucru are un impact mai mare în termeni de dolari”, a adăugat el.

Raportul a fost salutat de organizații ale societății civile, cum ar fi Organizația Europeană a Consumatorilor (BEUC), care au subliniat întotdeauna că dietele nesănătoase au un mare impact asupra sănătății și bunăstării.

„Pentru prima dată, acest raport FAO pune cifre privind costurile uriașe [al dietelor nesănătoase] pentru economiile noastre”, a declarat Camille Perrin, ofițer senior de politici BEUC, pentru Euractiv.

Potrivit acesteia, sprijinirea politicilor care fac ca alegerea sănătoasă să fie una ușoară și accesibilă pentru consumatori „ar trebui, așadar, să fie o idee simplă”.

Strategia F2F

Atât strategia Farm to Fork, cât și planul UE de combatere a cancerului, două inițiative emblematice ale Comisiei Europene, au oferit inițiative pentru a facilita promovarea dietelor sănătoase.

Cu toate acestea, una dintre principalele prevederi programate inițial de executivul UE, reforma cadrului de informare pentru a le facilita alegerea produselor alimentare sănătoase, a fost amânată în mod repetat și nu va vedea lumina în acest mandat legislativ.

În raportul său, FAO a recunoscut că marketingul, etichetarea și certificarea alimentelor sunt „vitale” pentru a influența comportamentul consumatorilor.

Un sondaj realizat de BEUC în 2020 a constatat că peste jumătate dintre consumatorii din UE sunt influențați de preocupările de mediu și două treimi sunt dispuși să-și schimbe obiceiurile alimentare în consecință, dar nu au informații pentru a face acest lucru.

Consumatorii din UE sunt deschiși să exploreze diete mai durabile, dar nu dispun de informații pentru a face acest lucru

Consumatorii din UE sunt influențați de preocupările de mediu și sunt dispuși să-și schimbe obiceiurile alimentare în consecință, dar lipsa de informații, prețurile ridicate și disponibilitatea limitată a alimentelor durabile încă stau în cale, potrivit unui nou sondaj al Organizației Europene a Consumatorilor, BEUC.

Creșterea costurilor ascunse va fi din partea sănătății

FAO se așteaptă ca costurile globale ascunse în 2023 să ajungă la 13,2 trilioane de dolari. Cifra pentru 2016 a fost de aproape 12,2 trilioane de dolari, ceea ce înseamnă o creștere de un trilion pe o perioadă de șapte ani.

Potrivit lui Cattaneo, cea mai mare parte a creșterii în ceea ce privește daunele cuantificate va fi pe partea sănătății.

„Este vorba, în esență, de a pune în aplicare obiective [de mediu și sănătate]”, a spus el, adăugând că „asigurându-vă, în același timp, că costurile cu alimentele nu cresc, în special pentru părțile mai vulnerabile ale populației”.

Raportul FAO încurajează factorii de decizie să folosească „stimulentele de preț sau descurajările pentru a stimula producția de alimente durabile și nutritive”.

„Dacă îmbunătățirea sănătății publice și a bunăstării oamenilor nu este un motor suficient de puternic pentru factorii de decizie”, a spus Perrin de la BEUC, „sperăm că argumentele economice pentru diete sănătoase îi vor convinge să acționeze”. Raportul FAO avertizează, de asemenea, că problema actuală cu dietele nesănătoase „nu ar trebui să îndepărteze atenția de la costurile ascunse de mediu și sociale”.

Daunele aduse mediului în Europa, inclusiv emisiile de gaze cu efect de seră (GES) și azot, utilizarea apei albastre și degradarea ecosistemului, sunt estimate la 500 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, costul real este aproape sigur mai mare, deoarece factori precum expunerea la pesticide și degradarea terenului nu au fost incluși în cercetare, se arată în raport.

Slovacia, Ungaria și Polonia sunt țările UE cu cele mai mari costuri ascunse cuantificate în raport cu valoarea producției lor agroalimentare, se arată în raport. (Foto: Freepik)

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2