Indicele preţurilor la alimente urmăreşte evoluţia pieţelor internaţionale pentru cinci mari categorii de produse alimentare: cereale, carne, lactate, uleiuri vegetale şi zahăr. În iulie, indicele preţurilor la produsele lactate a scăzut cu 7,2% faţă de luna anterioară, pe fondul reducerii cererii din China, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord concomitent cu o producţie de lapte mai însemnată în Uniunea Europeană. Preţurile înregistrate la uleiurile vegetale au scăzut în iulie cu 5,5% faţă de luna iunie, atingând cea mai redusă valoare din iulie 2009 în prezent. Această evoluţie a fost cauzată în principal de o reducere a preţurilor la uleiul de palmier la nivel internaţional pe fondul creşterii producţiei în Asia de Sud-Est şi al diminuării exporturilor. În ceea ce priveşte preţurile înregistrate la cereale, acestea au crescut cu 2% faţă de luna iunie, însă faţă de luna iulie a anului trecut au fost cu 10,1% mai scăzute. Pentru a doua lună consecutiv, preţurile mai ridicate la grâu şi porumb au ţinut sus indicele preţurilor la cereale din cauza condiţiilor meteo nefavorabile din America de Nord şi Europa. Pe de altă parte, preţurile la orez au continuat să scadă. Preţurile la carne au rămas aproape neschimbate faţă de luna precedentă. O creştere a preţurilor internaţionale la carnea de vită a compensat scăderea preţurilor la carnea de porc şi oaie, în timp ce preţurile pentru carnea de pasăre au rămas neschimbate. Indicele preţurilor la zahăr a crescut cu 2,5% faţă de iunie 2015, în special pe fondul condiţiilor de recoltare mai puţin favorabile din principala regiune de producţie din Brazilia.