Stiri

645

FAO: Producție de lapte este în creștere

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Se estimează că producția mondială de lapte va ajunge la aproape 979 de milioane de tone în 2024, în creștere cu 1,4% față de 2023.

O mare parte a expansiunii va veni din Asia – condusă de India, China și Pakistan – și va fi determinată în principal de creșterea numărului de vaci de lapte și contribuții în creștere ale fermelor de lapte pe scară largă mai eficiente, cu producții mai mari de lapte.

Creșterea prognozată a producției globale de lapte presupune un impact la nivel mondial relativ moderat al fenomenului meteorologic emergent La Niña, prețuri constante la laptele de la fermă și costuri relativ mai scăzute pentru hrana animalelor, care rezultă din reducerea prețurilor cerealelor, toate acestea ar trebui să conducă la îmbunătățirea marjelor de profit la lapte.

Provocările macroeconomice, inclusiv fluctuațiile valutare și creșterea economică redusă anticipată în unele regiuni producătoare de lapte, vor restrânge probabil cererea consumatorilor de produse lactate și, în cele din urmă, creșterea producției de lapte.

Se estimează că comerțul global cu produse lactate va ajunge la 85,3 milioane de tone în 2024, în creștere cu 0,8 la sută de la an la an. Creșterile sunt de așteptat să fie notabile în Mexic, Filipine, Arabia Saudită, Statele Unite ale Americii, Algeria și Japonia și vor fi susținute de recuperările cererii, parțial induse de prețurile internaționale relativ mai scăzute la produsele lactate și de cererea crescută din sectorul serviciilor alimentare.

Se estimează că importurile de produse lactate din China vor scădea ușor, reflectând în principal creșterea aprovizionării interne. Australia, Statele Unite, Noua Zeelandă, Argentina și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor asigura probabil o mare parte din creșterea anticipată a importurilor de produse lactate, reflectând prețuri competitive și disponibilități ample de export.

Prețurile internaționale la produsele lactate, măsurate de Indicele FAO, au crescut cu 6,2% din ianuarie până în mai a acestui an, împingând valoarea indicelui cu 3,5% peste valoarea sa de acum un an.

Pe parcursul celor cinci luni, prețurile untului și brânzei au crescut semnificativ, reflectând cererea globală constantă de import, cuplată cu îmbunătățirea vânzărilor cu amănuntul și a serviciilor alimentare și a stocurilor oarecum mai strânse în regiunile producătoare de top, în special în Uniunea Europeană.

Între timp, prețurile laptelui praf integral au crescut moderat, deoarece achizițiile importatorilor principali din regiunile Orientului Apropiat și Africa de Nord au rămas robuste, în ciuda încetinirii ritmului importurilor din China.

În schimb, prețurile mondiale ale laptelui praf degresat au scăzut din cauza cererii globale lente de import. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2