136
La World Food Prize 2024, directorul general FAO susține modalitățile prin care știința și inovarea pot contribui la transformarea sistemelor agroalimentare și la apropierea oamenilor și a culturilor.
Zorii unei ere noi
Descoperirile în știința genetică au adus lumea în „zorii unei noi ere” și pot propulsa soluții la un spectru de provocări globale interconectate, inclusiv asigurarea securității alimentare, abordarea crizei climatice și protejarea biodiversității, QU Dongyu , Directorul general al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAOI), a declarat astăzi la ceremonia de deschidere a Dialogului Internațional Borlaug al Premiului Mondial pentru Alimentație 2024.
„Revoluția genetică depășește creșterea randamentelor”, a spus Qu, observând că astăzi poate fi aplicată în moduri personalizate pentru a îmbunătăți rezistența plantelor și animalelor la dăunători, boli și factori de stres de mediu, inclusiv temperaturi ridicate, secete, inundații, salinitatea solului și multe altele.
Aceste progrese ar putea, de asemenea, să „apropie oamenii și culturile”, a adăugat el în discursul său principal, De la genetică la generație: ce rezervă viitorul pentru sistemele agroalimentare și cultura alimentară.
Premiul anual, în onoarea lui Norman Borlaug, considerat unul dintre părinții Revoluției Verzi care a scos sute de milioane de oameni din foame datorită muncii sale asupra soiurilor de grâu cu randament mai ridicat, a fost acordat anul acesta lui Geoffrey Hawtin și Cary Fowler, în semn de recunoaștere a contribuției lor extraordinare la conservarea și protejarea moștenirii mondiale a biodiversității culturilor, în special în operarea și finanțarea băncilor de gene pentru culturi de pe întreaga planetă.
Editarea genelor
Tehnologia de editare a genelor accelerează în mod semnificativ procesele de ameliorare, acționând mai rapid decât metodele de încrucișare, reproducere prin mutații și transgeneză, a spus directorul general FAO, care a studiat ameliorarea plantelor și genetica și a adus contribuții importante la înțelegerea genomului cartofului.
Editarea genelor sau a genomului este un termen care cuprinde diferite tehnici de biologie moleculară. Apariția repetărilor palindromice scurte, interspațiate în mod regulat, cunoscute sub numele de CRISPR, a stimulat o creștere rapidă a cercetării și a aplicațiilor privind editarea genelor.
CRISPR este mai rapid și mai puțin costisitor decât modalitățile mai convenționale de încrucișare, deschizând noi orizonturi pentru culturi și animale sensibile la mediu și sensibile la nutriție, care pot proteja biodiversitatea genetică și pot contribui la construirea de sisteme agroalimentare rezistente.
Directorul general al FAO a subliniat că editarea genelor poate fi un avantaj pentru păstrarea și îmbunătățirea trăsăturilor unice ale alimentelor locale și indigene, menținând deschisă „o fereastră către propria noastră umanitate” și devenind „o punte între trecut și viitor, conectarea culturilor alimentare și promovarea rezilienței comune în fața provocărilor globale.”
Din acest motiv, Muzeul și Rețeaua FAO pentru Alimentație și Agricultură, care urmează să fie lansate în 2025 la sediul FAO din Roma, pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la înființarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, va crea o punte între tehnologiile și culturile alimentare globale, prezentând tradițiile bogate și abordările inovatoare care au modelat povestea sistemelor agroalimentare de-a lungul timpului.
Experții FAO au adus contribuții importante la conexiunile dintre editarea genelor și siguranța alimentelor și asupra sistemelor agroalimentare în general.
Qu a subliniat că Forumul pentru știință și inovare, unul dintre cei trei piloni ai Forumului alimentar mondial pe care FAO îl găzduiește în fiecare an la sediul său din Roma, a fost înființat tocmai pentru ca membrii și partenerii să discute despre beneficiile și riscurile tehnologiilor de ultimă oră.
Este esențial ca beneficiile să fie împărțite pe scară largă și echitabil. De asemenea, este esențial ca membrii să investească în capitalul uman și social necesar pentru a face pârghie optimă a noii tehnologii, a adăugat el.
Noii câștigători ai Premiului Mondial pentru Alimentație au o lungă istorie de implicare cu FAO
Geoffrey Hawtin, unul dintre premiați, a jucat un rol cheie în negocierea Tratatului internațional privind resursele genetice vegetale pentru alimentație și agricultură, care este găzduit de FAO, precum și în crearea Seifului global pentru semințe din Svalbard.
Cary Fowler, în prezent trimisul special al SUA pentru securitatea alimentară globală, a condus Conferința și Programul internațional privind resursele genetice a plantelor de la FAO în anii 1990 și a fost autorul principal al Planului global de acțiune al FAO pentru resursele genetice plante.
Alături de discursul principal a lui Qu, ceremonia a inclus o discuție de grup despre realizarea unei lumi fără foame, la care au participat ambii Ajay Banga, președintele Grupului Băncii Mondiale, și Akinwumi Adesina, președintele Băncii Africane de Dezvoltare. (Foto: Freepik)