252
"Vindem cu 6,5 - 6,7 lei si pana acum am dat in jur de 8.500 de capete in tara si in Iasi. Am repopulat si, din februarie, vom vinde din nou. Cam acesta e pretul in momentul de fata si se preconizeaza o crestere a carnii. Puterea de cumparare este foarte mica", a spus Mihai Tibucanu, administrator la o ferma de porci din Coarnele Caprei. Fermierul sustine ca porcii sunt adusi din Germania, in Ungaria fiind cel mai mic pret al carnii de porc, iar in Danemarca, cel mai mare. La nivel national, pretul carnii de porc este mai mare cu 25 la suta fata de luna decembrie a anului trecut. Aceasta scumpire ar duce la diminuarea puterii de cumparare, urmand sa duca la o scadere a consumului de 15 - 20 la suta. Carnea de porc este cea mai cautata in Romania, acoperind aproape jumatate din consumul de carne, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an, fiind urmata de cea de pasare (15 - 20 kg) si vita, categorie care reprezinta doar 10 la suta din total. Fiecare roman mananca anual 30 - 32 de kilograme de carne de porc, fata de media europeana de 40 - 45 de kilograme.