147
Din pacate, la fel ca in anii trecuti, si in acest an, Industria laptelui si lactatelor din Romania este foarte slab reprezentata, numeric, la targurile si expozitiile care conteaza in Uniunea Europeana. Din fericire, insa, chiar daca, acum, la Alimentaria 2016 nu putem vorbi decat despre o singura companie din domeniu prezenta la staduri, ei bine, din punct de vedere al calitatii produselor, putem vorbi despre excelenta. Asta, pentru ca, la expozitia care si-a deschis portile in aceasta dimineata, in Pavilionul 1 expune compania de procesare a laptelui Five Continent din Horezu. Firma cu un actionariat international, Five Continent se deosebeste din start de cele mai multe dintre companiile din Romania, prin faptul ca exportul reprezinta nici mai mult, nici mai putin, decat 80 % din totalul productiei realizate. Iar, asta, datorita calitatii de exceptie a produselor sale, branzeturi cu diferite grade de maturare (3-6 luni, 6-12 luni, peste 12 luni), produse din lapte de oaie. Marca sub care aceste branzeturi pleaca la export este "Tierra de Valcea", iar branzeturile realizate la fabrica din Horezu sunt din ce in ce mai cautate, atat in Spania, cat si in Croatia sau Germania. De subilinat, aici, este faptul ca branzeturile din Horezu sunt distribuite retelelor care aprovizioneaza marile lanturi de retail, si, ca urmare a specificitatii produselor, mai putin magazinelor de la care se aprovizioneaza comunitatile romanesti din Occident. Prezenta la stadul Five Continent, doamna Laura Ion, Directorul companiei, este categorica: "Noi nu facem telemea, ca sa ne cumpere romanii din Vest, ci o branza de o calitate deosebita, cu mult peste calitatea branzeturilor oarecum similare, facute in Vest, Tierra de Valcea fiind singurul produs romanesc premiat la International Cheese Awards-Nantwich, 2015, primind cu aceasta ocazie si calificativul Highly Commended". Ca urmare, prin participarea la Alimentaria 2016, Five Continent conteaza cu argumentul calitatii, pe incheierea de noi contracte de export. Amanunte despre participarea firmelor romanesti la Alimentaria 2016, in relatarile viitoare. (Ilie Stoia-Corespondenta de la Barcelona-25 aprilie 2016)