Tehnologii

670

Fonterra: Este realizabilă sustenabilitatea produselor lactate?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit DairyReporter, experții din industria alimentară și a băuturilor din Noua Zeelandă și din mediul academic au exprimat reacții mixte la Foaia de parcurs climatică recent anunțată de Fonterra, îndemnând simultan ca o colaborare la nivel de fermier să fie prioritară față de tehnologia nouă.

O nouă foaie de parcurs

Gigantul neozeelandez al produselor lactate Fonterra a anunțat recent noua sa foaie de parcurs pentru climă, care vizează o „reducere generală a intensității cu 30% a emisiilor din fermă” până în 2030, față de nivelul de referință din 2018.

Potrivit CEO-ului Fonterra, Miles Hurrell, această strategie este un răspuns la cererile publice pentru creșterea demonstrației de sustenabilitate în industria produselor lactate.

„În calitate de partener de produse lactate pentru multe dintre companiile alimentare de top din lume, răspundem la ambițiile crescânde de sustenabilitate ale clienților și instituțiilor financiare, împreună cu creșterea accesului pe piață, obligațiilor legale și de raportare”, a spus el.

„Eforturile noastre colective de a reduce emisiile – de la fermă, din cadrul operațiunilor noastre și de către echipele noastre de cercetare și dezvoltare – vor ajuta Fonterra să demonstreze viitorul.

„Ne așteptăm ca acest nou obiectiv să fie atins prin mai multe moduri, inclusiv reducerea cu 7% prin cele mai bune practici agricole, reducerea cu 7% prin tehnologii noi pe care le dezvoltăm [împreună cu guvernul] și alte parteneriate prin eliminarea carbonului din vegetație și cu 8% din conversia istorică a utilizării terenurilor în produse lactate.”

Un răspuns pozitiv

Jucătorii din industrie au arătat în mare măsură un răspuns pozitiv la Foaia de parcurs pentru climă, cum ar fi alimentele și băuturile locale grele Nestle New Zealand.

„Nestlé se aprovizionează cu produse lactate din Noua Zeelandă de peste o sută de ani Vom continua să sprijinim fermierii alături de partenerii noștri pentru a dezvolta noi oportunități economice și a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”, ne-a declarat CEO-ul Nestle New Zealand, Jennifer Chappell.

„Această mișcare a Fonterra va încuraja acțiuni și mai mari din partea fermierilor, cercetătorilor și factorilor de decizie în sprijinul unei tranziții juste pentru industria produselor lactate.

„Nestle va juca rolul nostru acordând prioritate aprovizionării noastre de la fermieri implicați în reducerea emisiilor, oferind asistență tehnică și plătind o primă pentru produsele lor.”

Nestle și Fonterra sunt implicate în prezent într-o serie de inițiative axate pe durabilitate, inclusiv managementul nutrienților din culturi pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, dezvoltarea unei agriculturi profitabile cu emisii nete zero, plantarea a un milion de plante native în ferme pentru a sechestra carbonul și multe altele.

„Producția de lactate este cea mai mare sursă a noastră de emisii de gaze cu efect de seră, prin urmare trebuie să lucrăm cu fermierii de lactate și comunitățile lor pentru atingerea obiectivului nostru, sprijinind în același timp o tranziție justă”, a subliniat ea.

Îndoieli de eficiență

Pe de altă parte, însă, au apărut îndoieli cu privire la eficiența foii de parcurs în reducerea cantitativă a emisiilor de carbon, stimulate în mare parte de alegerea companiei de a viza „reducerea intensității” spre deosebire de „reducerea absolută”.

Țintele de „reducere a intensității” măsoară emisiile în raport cu o anumită măsură fizică sau economică – în acest caz, Fonterra caută să își reducă intensitatea emisiilor cu o tonă de FPCM (lapte corectat cu grăsimi și proteine) pe care o colectează.

Acestea sunt considerate în general a fi mai flexibile decât țintele de „reducere absolută” recomandate de Națiunile Unite, care măsoară reducerea emisiilor cu o cantitate stabilită într-un interval de timp specificat - acest lucru se datorează faptului că există multe tipuri de schimbări operaționale care ar putea afecta eventualul număr, de la fuziuni la creșterea vânzărilor și așa mai departe.

„Una dintre problemele semnificative legate de țintele pe care Fonterra le-a stabilit este că au ales să adopte ținte de intensitate mai degrabă decât ținte absolute [deoarece] există șansa ca Fonterra să crească aceste emisii în ansamblu, fiind în același timp eficientă în raport cu măsura de intensitate. ”, a declarat profesorul Sara Walton, co-director al rețelei de cercetare pentru schimbările climatice Otago, printr-o declarație oficială.

Trebuie dovezi

„Este bine să auzim că Fonterra a lansat o foaie de parcurs pentru tranziția lor și și-a reevaluat obiectivele de emisie, dar rezultatele și afirmațiile cum ar fi „unul dintre cei mai eficienți furnizori de produse lactate la scară” vor trebui să fie dovezi. -bazat pentru a evita riscul asociat cu greenwashing.”

Profesorul Craig Bunt, directorul programului de inovare agricolă de la Universitatea din Otago, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la concentrarea companiei pe tehnologii noi, solicitând în schimb o mai mare colaborare cu fermierii care lucrează efectiv în acest sector.

„Planurile climatice ale Fonterra sunt un pas lăudabil către abordarea preocupărilor de mediu în sectorul agricol al Noii Zeelande, dar ridică întrebări cu privire la dependența aparentă de tehnologii care nu au fost încă dovedite în sistemul agricol”, a spus el.

„O parte semnificativă (7%) din acest obiectiv a fost alocată tehnologiilor noi și complexitatea sectorului agricol promovează abordarea universală pe care o implică dependența de aceste tehnologii.

„Fonterra trebuie să se asigure că lucrează îndeaproape cu fermierii pentru a dezvolta și implementa Aceste tehnologii cu succes, recunoscând unicitatea fiecărui sistem agricol.

Această abordare cooperativă va fi esențială pentru atingerea obiectivelor, reducând în același timp la minimum posibilele perturbări și provocări cu care se pot confrunta fermierii.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2