660
Vestea vine după ce Lactalis a fost de acord să încheie un acord de licență pe șapte ani cu autoritatea de concurență din Brazilia, informează DairyReporter.
Finalizarea tranzacției, în valoare de aproximativ 140,5 milioane de dolari la cursurile de schimb curente, înseamnă că societatea mixtă deținută anterior de cooperativa de produse lactate din Noua Zeelandă și grupul alimentar elvețian este acum sub controlul Lactalis Brasil.
Dar pentru a obține un acord de reglementare, noul proprietar al JV a trebuit să atenueze mai multe probleme legate de concurență.
În timp ce Lactalis, Fonterra și Nestlé au ajuns la o înțelegere pentru vânzarea DPA Brazilia încă din decembrie 2022, în august 2023, brațul de investigație al autorității de concurență din Brazilia CADE a recomandat blocarea acordului din cauza „probabilelor preocupări legate de concurență legate de efectele orizontale pe piața lactatelor reci.
Mai precis, CADE a sugerat că fuziunea ar avea ca rezultat o suprapunere orizontală a colectării laptelui în statele Pernambuco, São Paulo, Paraná și Minas Gerais, în timp ce integrările verticale ar permite, de asemenea, DPA să acceseze laptele, laptele praf și zerul praf furnizate de Lactalis să-și fabrice propriile produse.
Concurența în segmente precum laptele fermentat, petit suisse și deserturile lactate ar fi afectată în special de fuziune, în timp ce producția de iaurt, cremă de brânză și lapte nu s-a dovedit a fi sub o asemenea amenințare.
Lactalis a argumentat împotriva acestor temeri de concurență din cauza „rivalității puternice pe piețele implicate”, inclusiv din partea jucătorilor naționali Danone și Vigor, Yakult din sectorul produselor lactate fermentate și a jucătorilor regionali precum Tirol, Frimesa și Frutap.
Dar CADE, care este, de asemenea, responsabil pentru aprobarea fuziunilor și achizițiilor, a găsit doar un număr mic de concurenți pe piață și a concluzionat că aceștia aveau „capacitate redusă de a contesta puterea de piață rezultată din tranzacție”.
Pentru a depăși acordul, Lactalis a convenit în octombrie 2023 să încheie un acord de licență – așa-numitul acord privind controlul concentrării sau ACC – cu CADE privind comercializarea celor trei segmente de care organismul era cel mai preocupat - lapte fermentat, petit suisse și deserturi lactate. Acordul este pe o perioadă de șapte ani, care poate fi prelungit pentru alți trei, la discreția autorității de reglementare, și implică acordarea de licență a mărcilor Batavo și Batavinho către Tirol.
Comentând cu privire la concurența vânzării, CEO-ul Fonterra, Miles Hurrell, a spus: „Prin decizia noastră de a ne concentra pe fondul nostru de lapte din Noua Zeelandă, vânzarea DPA Brazilia înseamnă că ne putem acorda prioritate resurselor către afacerile care sunt esențiale pentru strategia noastră.”
În altă ordine de idei, directorul financiar al Fonterra, Neil Beaumont, părăsește afacerea, a anunțat cooperativa. Beaumont s-a alăturat Fonterra în februarie 2023 și va părăsi afacerea pe 3 noiembrie.
Fonterra a refuzat să ofere informații suplimentare despre natura plecării directorului financiar atunci când a fost abordat de DairyReporter.
Anunțul i-a surprins pe cei din industrie, având în vedere natura sa bruscă și inexplicabilă. Fonterra a raportat recent rezultate financiare favorabile, înregistrând o creștere de 170% a profitului net.
Beaumont va fi înlocuit provizoriu de Simon Till, directorul piețelor de capital al cooperativei, în timp ce este recrutat un CFO permanent.
Prin această mișcare, este posibil ca foarte curând, Lactalis să devină cel mai mare procesator de lapte la nivel mondial.