235

Fraudele alimentare costă firmele britanice 11 mld. GBP pe an

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Fraudele alimentare fac ravagii și în țări care se declară ”libere de corupție”, cum ar fi Marea Britanie. Astfel, contrafacerile cu produse alimentare, inclusiv cu lactate și băuturi îi costă pe producătorii din domeniu din Marea Britanie suma enormă de 11,2 miliarde lire sterline pe an, echivalentul a 85% din profiturile lor totale, se arată într-un  raport al Universității din Portsmouth, intitulat ”Minimizarea fraudei și maximizarea valorii în sectorul industriei alimentare și a băuturilor - 2014,” raport ce analizează datele de la 73 de companii din industria alimentară și a băuturilor, listate pe bursa londoneză, cu vânzări totale anuale de peste 200 de miliarde de lire sterline.

  Studiul a constatat că sectorul și-ar putea îmbunătăți profitabilitatea cu circa 4,48 miliarde lire sterline pe an - sau mai mult de 34%, calculat în procente - prin prevenirea fraudei. Acest lucru ar face companiile mai competitive și le-ar permite să reducă prețurile pentru clienții lor, explică profesorul Lisa Jack, co-autor al raportului elaborat de Centrul de Studii pentru Combaterea Fraudei, din cadrul Universității din Portsmouth. Metodele științifice și auditarea au rolul lor, dar contrafacerea unor a alimente sau băuturi, la fel ca orice alt fraudă, poate fi, descoperită și combătută dacă se ia urma banilor, dacă sunt puse întrebările potrivite și dacă au loc controale la locul și momentul potrivit. Doar astfel de cei care doresc să fraudeze se vor gândi de două ori înainte de a-ți ataca afacerea.”. Dar fraudele alimentare alimente înseamnă mai mult decât produse alimentare contrafăcute, arată aceasta. “De exemplu, în multe cazuri vorbim de eludarea taxelor și accizelor, adică de o pierdere de venituri pentru sectorul public.”. Contrafacerile produselor alimentare și băuturilor au condus la scumpirea acestor produse, reducerea fraudei putând crește în mod semnificativ valoarea banilor, în sensul creșterii cantităților cumpărate, a declarat Jim Gee, profesor invitat, șef al serviciului medico-legal și de combatere a fraudei pentru PKF Littlejohn și co-autor al raportului.   În luptă cu infracțiunile   ”Eliminând fraudele alimentare, prețul unor produse, la consumator, s-ar putea reduce cu 5 pence pentru o bucată de pâine (pence = pluralul de la penny care este a o suta parte dintr-o liră sterlină; cum o liră = 5,59 lei, un penny = 5,59 bani, n.ed.), 11 pence pentru șase ouă, 16 pence pentru o halbă de bere și 28 pence pentru o sticlă de vin.”, explică Jim Gee. “Ca și în cazul altor industrii, sectorul alimentar și al producerii de băuturi este afectat de contrafaceri și pentru a se proteja este necesar să învețe rapid”. Luptând împotriva fraudei costurile generate de aceste contrafaceri ar scădea cu 40% și profitabilitatea firmelor ar crește în mod semnificativ, arată Jim Gee.  

Constatările raportului

  Dintre cele 58 de companii alimentare listate din domeniul industriei alimentare și băuturilor, care au raportat profituri:

6 companii și-ar crește profiturile între 1 și 9% prin combaterea fraudei.

31 de companii ar înregistra o creștere a profiturilor cu 10 – 49%.

15 companii ar înregistra o creștere a profiturilor între 50-99%.

6 companii și-ar mări profiturile cu mai mult de de 100%.

Dintre cele 15 companii care au înregistrat pierderi:

3 ar face profit și nu pierdere.

8 și-ar reduce pierderile cu până la 10%.

4 și-ar reduce pierderile cu peste 10%.

Sursa: Universitatea din Portsmouth

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2